AzirAzir Build Guide: S5 - Shurima császára top/mid

79%
Készítette Slayner22, Frissítve: 2014-12-31

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Szokványos mides kezdés, a manapoti elhanyagolható amennyiben olyan játékos vagy. Én személy szerint mindig viszek magammal manapotiont.

A kezdés lényege:

- Bónusz hp.

- Bónusz ap.

- Passive manaregen.

- Passive manaregen amennyiben egy minont annyiban manát kapsz vissza.

- Sustain a potionokból.

- Vision a trinket álltal. ( ne felejtsd el a trinketet!)
Első hazamenetel.
Miután Azir igazából kerüli a közelharcot a w képessége miatt. Az a fontos hogy a katonákkal le tudjuk uralni a lane-t. Hogy ez a lane mid vagy top az csak rajtad múlik. Nos ebből az előnyből adódóan, ha ügyesen játszod akkor ki tudod húzni addig az ideig amíg elegendő goldod legyen az itemekre.

Előnyös oldala ezen bevásárlásnak:

- Azir attackspeedje nem csak olyan itemekkel növelhető amelyek külön ezen bónuszt adják. Amennyiben cd reducationnel rendelkező itemet veszel, akkor az attackspeeded is növekszik. Ezért jó a morellonomikon. (természetesen nem csak ezért jó de ez egy nagyon fontos tényező)

- Ap növekedés.

- Erős manaregen erősödés.

- Cd reducation.

- Passive: Ha az ellenfelünk akire támadást mértünk 40% alá csökkent hpval rendelkezik akkor az őt érintő heal fele olyan hatásos lesz. (Ez mostani metában beválhat miután mostanában kezdik midre is vinni a healt)

- Movement speed bónusz.

- Sustain.
Erősödő item specifikáció.
Na, elérkeztünk addig hogy választanunk kell. Miután jönnek a fightok ezért meg kell hogy legyenek az itemek amivel mi is érvényesülni tudunk. Akkor itt az idő mérlegelni hogy mit és miért lenne érdemes.

#1 választás.

Duplázzuk a morellonomicont. Befejezzük a cipőnket. Megvásároljuk a Zhonya's hourglass nevezetű itemet. Ennek előnye:

- Felmerülhet hogy a két morellonomikon minek? Azért hasznos a dupla morellonomicon miután 20% cd reducation-t ad, és ez stackelődik. A jelenleg maximális cd reducation mennyiség az 40% így igazából az attackspeedünkre vonatkozó passive már 20. perc környékén ki van fullozva. Ebből az következik hogy erőset ütünk gyorsan.

- A cipőben akkor kell változást alkalmaznunk ha, topon játszunk. Amennyiben topon játszunk: három féle specifikáció közül lehet választanunk cipő terén. A választási lehetőségeg: Sorcerer's shoes (midre csak ezt ajánlom), mercury treads, ninja tabi. Mikor melyiket? Sokan mondják hogy "az ellenfelem lanen ad alapú sebzést okoz akkor veszek armort". Ez nem jó. Nem 1v1 a játék hanem 5v5 így lehet hogy a te ellenfeled ad alapú sebzést oszt de amennyiben a többi lane bármelyikén van erősebb, fókusz igényesebb karakter, akkor az ellen építs. Gondolok itt mondjuk egy megszaladt Leblancra. ilyen esetben nyilván nem ad ellen fogod azt a cipőt kihúzni. Mindig mérlegelj azzal hogy kik a potenciális veszélyt jelentő ellenséges karakterek és építs úgy hogy őt/őket egyszerűbben el tudjátok kapni. Tehát amennyiben cc orientált vagy simán ap az ami veszélyt jelent a csapatodra nézve akkor a mercury treads a megfelelő választás. Amennyiben ad alapú a veszélyforrás akkor a ninja tabi a megfelelő. Ha nem érzed teljesnek a sebzésed mivel már sok a magic resistance az ellenségnél akkor sorcerer (mint már mondtam, ha miden játszol akkor csak ezt).

- Azir alapjaiban eléggé jól meg van áldva hpval de le lehet burstolni bármikor. Na meg ha jön a jungler akkor kicsi az esélye hogy el tud menekülni mert ha valaki beáll a katona és azir közé akkor azir fennakad így igazából azir escape spelle counterelhető. Ezért jól tud jönni egy zhonya miáten ad armort, valamint az active miatt jelentősen megnöveled a túlélési esélyeidet. valamint emellé még társul az ap bónosz is.

- Ha marad pénzed akkor a trinketet fejlesztheted. Azért a kék trineketet ajánlom mivel azir nagyonis autoattack orientált champion így jó ha egy-egy bokorba van visionunk amit nem tudnak szabotálni.

- Amennyiben még mindig van pénzed akkor az új elixirek közül jöhet az ami ap-t ad sajnos nem tudom a nevét, és az oldalon nem találom...


#2 választás:

- Cipő variációk ugyan ezek.

- Ha úgy érzed hogy nem tudsz érvényesülni egy-egy teamfightban mert nincs hp-d, és emiatt könnyen felrobbantanak akkor a rylai's crystal scpetert tökéletes választás lehet. Ad annyi hp-t hogy egy kicsivel tovább életben tudj maradni és ez álltal több sebzést tudsz kiosztani így lehet hogy életben maradsz. Emellé a hp bónusz mellé még ad egy jó adag ap-t is így igazából még nem is estél el annyi sebzéstől. Valamint még kapsz egy jó kis passive-t ami slow hatást fejt ki arra a célpontra akire spell damaget okoztál.

- Nashor's tooth azért van itt mivel oké, van hp-d van egy megadott mennyiségű ap-d és az 1db morellonomicon miatt 20% cd reducation miatt nagyobb as-ed amit ezzel az itemmel, két pontról is megnövelünk. Alapból 50% as bónusz az egyik pont ahonnan növelünk, vlamint ezen item elsőszámú passive képessége ad nekünk 20% cd reducationt ami miatt ugye a passive oldaláról is kapunk as-t. A második passive miatt ha eltalálsz valakit autoattackal akkor a célpont 15+ a te ap-d 15%-ának megfelelő ap alapú sebzést kap.

- Trinket fejlesztés (ugyan úgy mint az előző választásnál)

- Elixir ugyan úgy mint az előző választásnál.


#3 választás:

- Ha már iszonyatosan hamar felrobbantanak akár a harc kezdete előtt akkor a rod of ages kell neked, miután ez több hp-t ad neked mint a rylai's crystal scepter. Ezzel több ap-t buksz el de kapsz mellé egy kis manát. A második passive itt már annyira nem haszonteljes de egy-egy teamfight közben ha szintet lépsz akkor még tud sehíteni, mivel átlagban ezt úgy 11-13 (szint) közt fogod elérni így még van esély a harc közben történő szintlépésre.

- Ismét egy kis cd reducation ami miatt ugye több as-ed lesz. De ezek mellé egy active társul ami egy kisebb nagyobb sebzésforrás (ap alapú) a lényeg hogy hp alapú (maximális hp, nem aktuális) sebzést kap valamint a dfg elsütése után 4 másodpercig erősebb sbzést kap.

- Cipő ismételten ugyan úgy mint az első választásban kifejtettem.

- Trinket ismét ugyan úgy mint az első választásban.

- elixir ugyan úgy mint az előző választásban.


Ezen választásokat lehet vegyíteni mint ahogyan tenni is fogom a full build szekcióban.
Full build #1 - Splitpush
Ez a build nagyon rizikós! Működhet de ezt csak akkor játszad be ha a csapatod: 1. képes 5v4ben feltartani az ellenséges csapatot. 2. elegendő wardot helyez ki, hogy te abból megtudd merre van az ellenséges csapat egy-egy játékosa. A csapat wardjai közé a te wardod is tartozik.

Akkor hát a build előnye:

- Hatalmas attackspeed, miután a 40%-os cd reducation meg van, valamint a nashor's tooth-ból kapsz 50% as-t.

- A minonok erősebbek. Ez nagyon jól tud jönni.

- Moderált bónusz hp.

- Minimális bónusz mana.

- Moderált mennyiségű ap.

- Az ellenséges turet képtelen 3 másodpercig bármiféle támadást végbevinni.

- Egy-egy spell után a következő támadás bónusz sebzést okoz, ezen passive épületekre is alkalmazható.

- Amennyiben megveszed az új fajta elixirt annyiban azthiszem 25 true damaget osztasz turetre /attack.

- Ennél a buildnél nagyon fontos a kék trinket fejlesztése. Hogy miért? Mert úgy nagyobb a range, és így kulcsfontosságú pontokat tudsz vele megtekinteni biztonságos távolságból. Így hamar megtudod nézni ha eltűnik az ellenséges csapatból egy, kettő vagy netán több játékos, hogy mégis merre kószálnak.

Ismét leírom: ez a build rizikós de "játsz nagyban vagy menj haza!"
Full build #2 tanky & sustain
Ez a full build már egy fokkal biztonságosabb, Valamint gyakrabban alakul ki az a helyzet hogy ezt tudd építeni mint az előzőt.

Ez a build előnyős azin szempontokból hogy:

- 30% cd reducationnal rendelkezel, emiatt az attack speeded megszalad egy kicsit.

- Közepesen jó ap mennyiséged van, tudsz ezzel ütni de nem akkorát mint amekkorát egy agresszor builddel tudnál. (agresszor build: amennyiben meg vagy szaladva, és nem érzed annyira fenyegetettnek magadat lehet buildelni ezt is: morellonomicon, rabadon, zhonya, deatfire graps, cipő, mejai's soulstealer.)

- Sustainnel rendelkezel ebben a build specifikációban, amely hasznos lehet miután q-,r-ből tudsz visszatölteni hp-t.

- Van magic penetrationod, így a tankok ha építenek ellened akkor még az itemeik ellenére is kapnak damaget elég erősen.

- A zhnyona miatt a túlélésednek esélye megnövekedik, az armor és az active miatt.

- A heal nem fejt ki akkora hatást mint kéne a morellonomiconod miatt.

- van egy kicsi ideig tartó slowod.

- A mana regened miatt nem lesz gond a manaháztartásoddal

- Valamint a cipő választásod alapján még van bónusz.

- Az elixirt ne felejtsd el soha se!

- Mintmár mondam Azir harcmodora miat jó ha van kék trinketed.

(itt a rylai helyett lehet venni egy második morellonomicont az elejére mert utána azt felváltjuk will of the ancients-sel mivel ő ad nekünk sustain-t,de ha nem tartasz rá igényt akkor meg lehet azt is csinálni, hogy a dupla morellonomicon-t hozzuk valamint a will of the ancients-et felváltjuk rylaival.)
Full build #3 Tanky & dmg
Jelen esetben a fő damage forrás te leszel, hasonlít az agresszor buildhez de azért van benne elég különbség ahhoz hogy külön fülbe szedjem.

Ezen spcifikációnak az előnyös oldala:

- A heal gyengébb hatást fejt ki.

- Cd reducation miatt növekedik az attackspeeded.

- erősebb manaregen.

- Szintlépésenként hp, mana visszatöltődés 8 másodpercen belül 150 hp, 200 mana.

- Még több hp, így egyre nehezebb téged eltüntetni.

- Több mana.

- Rengeteg ap mennyiség.

- Magic penetration.

- slowolós, damages active, a deathfire graps jóvoltából.
Full build #4 as & dmg
Ezzel a builddel érdemes néha-néha autoattack közelségbe menni, mivel Azir eléggé erőset üt autoattackok sokaságával, valamint a katonáival közre tudja fogni az ellenfelét így az elporlad.

Ennek a buildek az előnyei:

- Hatalmas attackspeed a cd reducationnak, valamint a nashor's toothnak köszönhetően.

- Pofás kis ap mennyiség.

- Cipőtől függő buff.

- Healek gyengítése.

- damage bónusz valamint slow egy targetere.

- Magic penetration.

- Aoe vision egy ideig nagy range-ben.

Képességek

[Q] Homokroham

[W] Fegyverbe!

[E] Futóhomok

[R] Császári falanx
- Gyors Q max a damage maximalizálása érdekében.

- W??? Igen W mivel ha morellonomicon duplázós builddel játszunk akkor már sokkal hamarabb fent tudunk tartani átlagosan 3 katonát, de ha nem ezt a buildet részesítjük előnyben akkor se legyen olyan szinten különbség a 3 katonának fentarthatósági idejlben.

- E az egy főként escape spell, de annak eléggé gyatra tud lenni mivel ha a jungler ügyes akkor beáll közéd és a katonád elé, vagy akár a midlaner is megteheti ugyan ezt.

- R szokásosan 6/11/16. szineken.

Leírás

Azir nagyon erős mid laner, topon a zónázási képessége miatt állja meg helyét akár renekton ellen is pickelhető mivel renekton csak akkor erős ha közel tud érni. Valamit jegyezz meg! Erős de ha csak nem azt a buildet építed akkor ne menj túl közel. Természetesen lehet hogy kaptok olyan ellenfelet mint Jayce aki röhögve kizónáz, olyankor sok roam, és farm focus legyen amire figyelsz.

Azir mellé az egyik általam legjobban támogatott team:

- Vayne adc.

- Maokai top.

- Azir mid.

- Thresh support.

- Jarvan/Lee sin jungle.

Jöhet a kérdés hogy miért? Ez egyszerű, ez a csapat egy late game felállású csapat. Itt arra figyelünk hogy van két hyper carry akit három tank vesz körbe és lehetetlenné teszik ezen értékes célpontok elérését. Ha még nagyon nagy gáz van akkor is ott az azir ulti amivel vissza lehet küldeni az illetékteleneket.

Sajnálom hogy ez a build ilyen szák szavú lett de sajnos ünnepvan így van dolgom nekem is. Ez a build kérésre készült, így közölném hogy ha tetszik a munkásságom akkor értékeld egy zöld pacsival, és nyugodtan kérdezzetek kommentben/privátban, valamint nyugodtam kérjetek championokra guide kérelmeket, és meg fogom nézni hogy mit tehetek. Sok sikert a mérkőzéseitekben, valamint boldog, sikerekben és egészségben gazdag új évet!
Belépés