KassadinKassadin Build Guide: Kassadin Guide: Hogyan játsszunk Kassadinnal?

95%
Készítette GloriousNorva, Frissítve: 2015-04-05

Varázslatok

Tárgyak

Kezdő itemek
Flaska és 3 potis kezdés akkor előnyös, ha az ellenfelet folyamatos pokeolás alatt akarod tartani, illetve ha sokáig lanen akarsz maradni. Kezdő Kassadinoknak ez a legjobb kezdés. Dorans shield és 1 poti AD illetve ranged champek ellen hasznos a hp regen miatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden ranged champion ellen Dorans shieldet kell venned. Ha biztos vagy benne, hogy a first blood a tiéd lesz, akkor Dorans Ring 2 potis kezdést javaslom, ez persze sok esetben kockázatosabb is.
Early-mid game
Minden esetben első backelésnél Catalyst megvásárlását javaslom, mivel szükségünk van arra a plusz sustainre laning phase során.
Általában Mercurys cipőt érdemes venni, mert ezzel nemcsak hogy megállíthatatlan vagy, de egyébként is az irtózatos mennyiségű sebzésed mellé nincs szükség magic penetrationos cipőre. Mellesleg később ezt felváltja a void staff.
Legjobb helyzetben akkor vagy, ha a Catalystot egy backeléssel meg tudod venni, hogy minél előbb meglegyen a Rod of Ages.

Jelenlegi metában Lich Bane egy igencsak snowball item Kassadinon: a W képességével nagyon jól proccol, ezen kívül növeli mobilitásunkat is (+5% movement speed). Minden esetben javasolt itemnek tartom.

Trinket upgrade pedig minden esetben javasolt lv9 után: 250 gold, mondhatnánk, hogy szinte ingyen van, és eléggé megnöveli a vision mennyiséget.
Lategame
Ha megvan a Lich Bane, a Rabadon legyen a következő itemed, kivéve ha:
Még több armorra van szükséged vagy az esetleges ultik kivédésére(pl Fizz, Zed, Leona stb), akkor Zhonya
Void Staffot Én minden esetben szoktam buildelni általában last itemként, de akkor a leghasznosabb, ha az ellenfél nagyon sok magic resisttel rendelkezik.
Szituációtól függő itemek
Zhonyat akkor SZÜKSÉGES venni, ha:
1. sok a CC és az AoE(területi sebzés)az enemyben
2. AD-s ellen laneltél és nem bírtad a kiképzést(magyarán lossoltad a lanet),
3. ha az AD Carry szépen kifarmolta magát vagy el lett feedelve és az 50 armor mellett igényt tartasz plusz mennyiségű AP-ra is(tegyük fel nem vettél Mejait). Abyssalra egy elfeedelt AP-s jungler vagy TOP-os, neadj Isten mides ellen van szükség, illetve akkor, ha az ellenfél sok magic resisttel rendelkezik.


Frozen Heartet és/vagy Bansheet van, hogy Zhonya előtt veszek esetleg helyette. Általában a Rabadon, Rod of Ages, Lich Bane ad elég AP-t ahhoz, hogy egy-egy jó teamfightban eltakarítsam a carryket, viszont van, hogy szükség van Frozen Heartre, hogy az AD-s bajnokok ne okozzanak nagy sebzést még akkor se, ha kifocusolnak, és ugyanez igaz a Bansheere is, csak ott általában az AP-val rendelkező bajnokok ellen. És persze ne felejtsük el, hogy a Banshee jó arra is, hogy egy-egy erősebbnek vélt képességet hárítani tudjunk vele.
És a legfontosab...
MINDIG legyen nálad WARD! Vision wardokat a riverben lévő kis bokrokba érdemes rakni, Stealth wardokat az ellenfél jungler wraitjeihez, redjéhez(vagy a redjéhez közel eső bokorhoz), illetve a saját blue buffunkhoz szoktam pakolni.
Full build esetén

Képességek

[Q] Null golyó

[W] Alvilági penge

[E] Erőimpulzus

[R] Portálséta
Q maxolását AP-s championok ellen való lanelés és tradelés esetén szoktam maxolni, ezt sem mindig természetesen. Pusher championok ellen a gyorsabb pusholás érdekében E-t maxolok, hogy a lehető leggyorsabban le tudjam pusholni a lanet az esetleges counter-roamolások szempontjából. AD-s championok ellen változó, hogy mit maxolok, például egy Yasuo ellen semmiképp sem a Q-t: Q-val leszedem a passzívját, ő pedig arra számít, hogy mivel elpocsékoltam a Q-mat, ezért nincs semmi, amivel letudnám sebezni. Ezt követően a felstackelt E képesség használata, majd egy autoattack a W skill aktiválása után és máris jobban jöttünk ki a tradeből. Sebzés szempontjából azonos mennyiségű sebzést tudsz kiosztani mind a két skillel, az E pedig viszonylag gyorsan stackelődik, de leginkább szituáció és játékstílus függő, hogy melyiket maxoljátok ki. Szóval ezt a részt rátok bízom.

Leírás

Sziasztok, Norva vagyok, 20 éves. Betaban kipróbáltam a játékot, majd Season 1 vége felé visszatértem játszani. A legmagasabb tier, amit elértem: Diamond. Main rolek, ahol leginkább játszani szoktam az a support és a mid. Miden Kassadin, Orianna és Kayle a mainjeim. Mivel minden accountomtól megváltam, ezért nemrégiben kezdtem el egy új accountot Westen Norva ForTheWin névvel. Bármilyen kérdésetek van, itt megtalálhattok. Streameléssel kapcsolatosan csak annyit tudok mondani, hogy amint lesz egy jobb processzorom, biztosan belevágok a rendszeres streamelésbe, aminek a célja az lesz, hogy minél több játékos minél jobban megtanuljon játszani csupán annyival, hogy változtat a mentalitásán.

Egy kicsit bővebben Kassadinról(előnyei, hátrányai stb).

Előnyök:
- Nagyon sustain bajnok(W)
- Lv6 után nagyon jó roamolási képesség
- Eléggé mobilis, ezáltal meg tud fordítani egy-egy teamfightot
- Turret alatt szinte nevetséges vele lasthitelni
- (Számomra) a legjobb assassin a játékban(maga a karaktere, a története illetve a képességei miatt)
- Kis cooldownokkal rendelkezik, így nem kell tartanunk attól, hogy nem tudunk tradelni ellenfeleink ellen.
- Lategameben hatalmas sebzéssel, mondhatnánk úgy is, hogy az egyik legnagyobb DPS-sel rendelkezik az assassinok között(másodpercenként kiosztott sebzés)
- Könnyedén snowballolható MÁR a játék elején is.

Hátrányok:
- Konkrétan a leggyengébb "sáv fázissal"(laning phasevel) rendelkezik(sajnos már egyetlen gankkel el lehet dönteni Kassadin sorsát lanelési fázisban, és mivel az első 6 szinten semmi menekülője nincs, és a tapasztaltabb játékosok jól tudják, hogy még most is erős, ezért szét fogják campelni a lanet, egy tankosabb jungler pedig be is diveolhat)
- Sok gyakorlást és odafigyelést igényel, hogy tökéletesen el tudjuk sajátítani a legjobb helyezkedési módokat.
- Legtöbb esetben "lenézik" a Kassadin játékosokat csupán azért, mert a Kassadin egy unbalanced, op champion(vagyis annak tartják)
- AD champek és Assassinok ellen nem túl sokat tud kezdeni lanelési fázisban.
- Lv6 előtt nagyon könnyen ki tudják zoneolni, és mivel az E képességével le tudja pusholni az egész lanet, ezért nagy odafigyelést igényel, hogy mikor és hogyan használjuk azt.
- A rework után nem biztos, hogy minden szituációban kedvező, ha felstackeled az ultidat. Nagy odafigyelést igényel az ulti használata.

Néhány stratégia:

Lv6 előtt:
CSAK ÉS KIZÁRÓLAG harassolod az ellenfeled, tradelgess ellene. Ha látod a lehetőséget, vagy esetleg egy jungler ganket, akkor menj ki rá, és szedd be a first bloodot vagy assistot(Q-E-W-AA-AA Ignite, első 3-4 szinten általában ennyi elég). Kassadinnal elég nehéz freezelni a lanet az E képessége miatt, ezért próbálj meg mindig úgy helyezkedni, hogy amikor elnyomod az E képességedet, az ne érje a minionokat. Inkább hagyd, hogy a minionok turret alá jöjjenek, mivel Kassadinnal turret alatt a legkönnyebb farmolni: biztonságban vagy, az ellenfél jungler nem tud mit kezdeni veled, nem vagy gankelhető, és ez nagyon fontos az első 6 szinten, hogy Kassadin ne haljon meg, magyarán: MINDEN ÁRON TÚL KELL ÉLNED ÉS A LEHETŐ LEGTÖBB FARMOT BEGYŰJTENED! Ha kell, sírj a junglernek a gankért, de kerüld el a halált, mert nagyon nehéz visszahoznod magad a játékba.

Lv6 után:
Ez az a rész, ahol eljön Kassadin ideje, amikor ő parancsol, és igazságosan rendet tesz. Innentől kezdve, hogy Lv6-os vagy, konkrétan az egész játékot képes vagy irányítani: nagyon mobilis vagy, könnyedén tudsz roamolni, a legtöbb magenek esélye sincs ellened lanen, az ellenfél junglert is meg tudod gátolni a buffok elszedésében(jó időzítés esetén akár könnyedén meg is ölheted őt) stb. Két lehetőséged is van: vagy farmolsz tovább és begyűjtöd a killeket a lanen, vagy segítesz a többi lanenek, ha esetleg azok lossolnának. Ha mindkét lane kipushol, maradsz lanen, pusholod, viszed a wraitheket, esetleg az ellenfél wraithjeit, ha mákod van, még az ellenfél junglerest is el tudod kapni. Ha az ellenfél pusholja a két lanet, akkor elsősorban a bot lanet gankeled, mert így nemcsak killekre, de turretre és drakere is szert tehettek a csapatoddal, ez pedig hatalmas előnyhöz juttat téged és a csapattársaidat is egyaránt. De figyelj egy nagyon fontos dologra: ha az ellenfél mid laner full hp-n van és az ő minionjai pusholnak jobban, akkor NEM MÉSZ SEHOVA , egészen addig, amíg le nem pokeolod annyira, hogy backelésre kényszerítsd, vagy nem pusholod le annyira a lanet, hogy a Te minionjaid legyenek előnyben. Ez azért fontos, mert nem minden gankelés lehet sikeres(akár wardok, akár jó időzítés végett), viszont ha nem sikeres a gank, rengeteg XP-től és goldtól fosztod meg saját magadat is, ezt pedig Kassadin nagyon nem szereti és haragudni fog rád.

Teamfightoknál...
Sokan ott rontják el, hogy nem tudják mit csináljanak Kassadinként egy teamfightban. Fontos, hogy emlékezz arra, hogy TE EGY ASSASSIN VAGY, és a Te feladatod az, hogy az összes törékeny, HP-val alig rendelkező, nem tankos champeket kiszedd(mint például az ellenfél AD Carryje, supportja, esetleg junglere, ha az is papír). Ha az ellenfélnél is van egy assassin, akkor döntened kell, hogy mit csinálsz: ha a Ti papírjaitok valamelyike(tegyük fel AD Carry) jobban el van feedelve, mint az ellenfél AD Carryje, és az ellenfél assassin kiugrik rá, akkor ESZEDBE SE JUSSON kiugrani az ellenfél AD Carryjére, hanem inkább védd meg a sajátotokat, mert ezzel megvéded azt, aki (remélhetőleg) rajtad kívül szintén el van feedelve, és így sokkal könnyebben ki tudjátok szedni az ellenfél AD Carryt és a maradék csapatot, minthogy ELŐSZÖR kiszeded azt, aki igazából teljesen useless, majd meghalsz azért, mert egyedül nem biztos, hogy úgy tudsz tradelni, mint az ellenfél csapata, hiszen még életben van az assassinjuk, Te megöltél egy useless ADC-t, viszont a Ti hasznos AD Carryteket már eltemették. Szóval résen kell lenni, és meggondolni, hogy mit is csinálsz Kassadinnal, mert egy rossz döntés, és az előnyödet a saját hátrányodra fordíthatod.

Köszönet:
Köszönöm, hogy időt szántatok arra, hogy elolvassátok ezt a guidet. Remélem sokat tudtam segíteni, és Kassadin újra annyira viable pick lesz, mint azelőtt, mielőtt reworkölték volna. Mert Kassadin még most is erős, csak sokkal jobb meglátóképességekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy kihasználhassátok az erősségét, nem pedig csak ész nélkül nyomogatni a gombokat lategameben, amikor már full buildetek van.
Belépés