Beküldött cikk: 5v5 rangsorolt csapat tippek

Írta Jankec, Kategória: Egyéb
2015-01-27 12:01

Biztos sokan vagytok úgy, hogy nem csak egyénileg, hanem csapatostul is szeretnétek megmérettetni magatokat. Ehhez nyújtok most nektek egy átfogó segédletet, hogy magabiztosabban tudjatok nekiállni a közös játéknak. Ha egyelőre csak egyéni rangsorolt játékokban vesztek részt, akkor is ajánlom a cikk elolvasását, hiszen nagy része ott is hasznosítható.
  • Először is szükség van 5 állandó emberre, akik mindig egy megadott pozícióban fognak játszani. Ez azért fontos, hogy a saját ösvényén mindenki a lehető legjobban tudjon teljesíteni és össze tudjon szokni a többi ösvény játékosaival. A saját pozíciójában mindenki tudjon legalább 3-4 hőssel a saját szintjének megfelelően, jól játszani. Természetesen minél több hőssel tudtok játszani, annál nagyobb tudással fogtok rendelkezni. Megismeritek a képességeiket, töltési idejüket, erősségeiket, gyengeségeiket. Azt ajánlom, hogy normál, illetve rangsorolt meccseken gyakoroljátok a többi ösvényen való játékot is, így tudni fogjátok, hogy mivel jár az adott szerepkör!

  • Kommunikáljatok! Skype, Curse Voice, Teamspeak, amivel szeretnétek. Mindig szóljatok a többieknek, ha eltűnik az ellenfeletek az ösvényről!

  • Amint összeállt a csapat, játszatok minél több normál draft játékot, hogy megismerjétek egymást, és legfőképpen gyakoroljatok a rangsorolt megmérettetésre. Hogy mikor is álltok készen? Nekünk ez a pont akkor érkezett el, amikor már beszéd nélkül is tudtuk, hogy mit akar csinálni a másik és bátran követtük a társunkat, mert megbíztunk egymásban.

  • Ha már eddig eljutottatok, akkor biztosan észrevettétek, hogy van 1-2 ember, akik esetleg jobban átlátják a meccseket, mint ti és az ő szavukra jobban figyeltek. Ekkor érdemes eldöntenetek, hogy ki legyen a csapatkapitány. Ez egy rendkívül fontos szerep a csapatban, jól gondoljátok át, hogy kit választotok meg! De ki legyen és mit is csinál pontosan egy csapatkapitány? A legtömörebben azt tudnám erre mondani, hogy ő az, aki meghozza a döntéseket. Ő fogja megmondani, hogy mikor menjetek sárkányra, baronra, mikor toljatok be egy adott ösvényt, mikor védekezzetek és a harcokban kit fókuszáljatok. Nagyon fontos, hogy hallgassatok rá, ne hezitáljatok, ha mond valamit! Nyilván előfordulhat, hogy rossz döntést hoz, de ez természetes, mindenkivel előfordul. Gondoljatok bele, mi lenne, ha baronhoz hívna titeket, de nem menne mindenki és csak hárman állnának neki. Megjelenne az ellenfél, megölnék őket, legyőznék a baront és nagy hátrányba kerülhettek. Viszont ha egyből mindenki odamenne, még meg tudnátok szerezni, mielőtt az ellenfél odaérne. De ha oda is érnek és harcra kerülne a sor, akkor is meg tudtok ölni párat és megakadályozhatjátok őket, hogy esetleg megszerezzék a baront. Ezzel pedig időt nyertek a következő próbáig. Tisztán látszik, hogy a kettő közül melyik verzió a jobb.

  • Mostanában gyakran előfordul, hogy az alsó ösvény felőli dzsungel szörnyet a lövész és a támogató közösen öli meg, hogy tapasztalati pont előnyhöz jussanak, míg a dzsungelharcos a felső ösvény felőli szörnynél kezd. Itt eldönthetitek, hogy megosztoztok a tapasztalati pontokon, vagy a lövész kapja meg mindet, hogy egyből 2-es szintű legyen, mikor az ösvényre ér. Ha közel álltok a szörnyhöz, akkor osztódik a tapasztalat, ha egyikőtök messzebb van, akkor ő nem fog kapni semmit.
  • Őrszemeket mindenki vegyen, ez nem csak a támogató játékos dolga, mint ahogy azt sokan hiszik! Minél több őrszem van a pályán, annál nehezebb ellenetek játszani, nektek viszont annál könnyebb ellenük. Ne felejtsétek el, hogy rózsaszín, észlelő őrszemet is tudtok venni! Ezeket olyan helyre rakjátok, ahol a lehető legnagyobb területet fednek le. Rendkívül fontos, hogy a másik csapat dzsungelébe is tegyetek őrszemeket, így nyomon tudjátok követni, hogy az ellenfél dzsungelharcosa merre jár. 2-3 embernél minimum legyen pásztázólencse, hogy az ellenfél őrszemeit ki tudjátok szedni. Akinél esetleg őrszemtotem marad, annak ajánlott fejlesztenie, mert 250 aranyért egy teljes értékű őrszemet kaphat. Kristálygömböt is használhattok, de az leginkább a lövésznél szokott lenni.

  • Az őrszemekkel szerzett előnyt használjátok ki! Ha felső ösvény közelében 3 ellenfél van, de ti 4-en vagytok alsó ösvénynél, akkor toljatok be 1-2 tornyot, mert nem fogják tudni megvédeni!

  • A farmot helyezzétek előtérbe a gyilkosságokkal szemben. 15-20 minion már egy gyilkossággal ér fel aranyban. Ha jobban farmoltok, mint az ellenfeletek, de nem haltok meg többször, mint ő, akkor nagyon gyorsan előnyhöz tudtok jutni.
  • Sose kezdjetek el úgy harcolni, hogy nem vagytok szinte egészen biztosak abban, hogy jól tudtok kijönni belőle! Mindig fordítsatok kellő figyelmet arra, hogy körülöttetek legyenek őrszemek, nehogy egy váratlan helyről lepjen meg valaki! Ha meghaltok, aranyat és tapasztalati pontokat adtok nekik, ti pedig ezektől estek el, mert nem tudtok farmolni. Nem beszélve arról, hogy így emberelőnybe kerülnek, baront/sárkányt szerezhetnek, tornyot üthetnek. Amennyiben ti nyertek egy harcot, kezdjetek vele valamit!

  • Az 5.1-es frissítésben gyengítették a Baront, így könnyebben meg tudjátok szerezni. Ha lehetőségetek van rá, ne habozzatok! Ez igaz a sárkányra is, de mivel az nem csak egy 3 perces bónuszt ad, hanem állandót, így sokkal fontosabb lehet. Törekedjetek arra, hogy a Baront és sárkányt mindig megszerezzétek! Ha éppen nem él, akkor mindig legyen ott őrszem, hogy lássátok, mikor éled, vagy a másik csapat mikor áll neki elpusztítani!

  • Ha lehet, akkor a dzsungel szörnyeket hagyjátok meg a saját dzsungelharcosotoknak, hiszen ő +30 aranyat kap a nagy szörnyek megöléséért! A Suhanó Sutyerákot is öljétek meg, amikor csak tudjátok, hiszen ingyen őrszemként funkcionál és mozgási sebességet is ad, amíg áthaladtok rajta! Ezt is lehetőleg hagyjátok meg a dzsungelharcosnak, amennyiben a közelben van!

  • Ne rohangáljatok egyedül olyan helyek közelében, ahol nincs őrszemetek, vagy nincs a közelben azonnali segítség! A legjobb, ha együtt mozogtok a csapattal.

  • Olyan karaktereket válasszatok, amik illenek a csapatba! Találjatok ki kombókat! Legalább két hősnek legyen erős „miniondaráló” képessége, hogy gyorsan tudjatok tolni egy adott ösvényt, vagy könnyebben tudjátok távol tartani magatoktól a másik csapat tagjait, ha éppen ők próbálnak beütni egy-egy tornyot.

  • Csak akkor hagyjatok meg egy gyilkosságot valakinek, ha 100%-ig biztosak vagytok benne, hogy a csapattársatok meg tudja ölni és az ellenség sem tud elmenekülni valamilyen képességével! Inkább vigye el más a gyilkosságot, minthogy 10 élettel megússza és feleslegesen vesztegessétek az időtöket, idézői varázslataitokat a semmire. Asszisztálásból is jár arany és tapasztalati pont.

  • Időzítsétek az ellenfél idézői varázslatait chaten! Ha tabot nyomtok és ráviszitek a kurzort az adott varázslatára, akkor láthatod, hogy mekkora töltési ideje van. Ezt használjátok ki! Ha valakinek nincs villanása, akkor könnyebb rajtaütni a dzsungelharcos segítségével. Ha a végső képességetekkel ki tudtok erőszakolni valakiből egy idéző varázslatot, csináljátok! Nektek általában csak 1-2 percet kell várnotok, hogy újra használhassátok a végső képességeteket, de neki 5-öt, hogy újra aktív legyen az idézői varázslata.

  • Közös chatet ne használd köszönésen és ggwp íráson kívül másra! Ha hergeled őket, még jelenthetnek is. Ha vesztésre álltok és sírsz chaten, akkor tudják, hogy megtörtél, könnyű célpont vagy. Lehetőleg ne reagálj semmire, ezzel is idegesítheted őket!

  • Ha megölsz valakit és kevés életed marad, ne maradj ott farmolni, mert a másik csapatból bárki, bárhonnan megjelenhet és megölhet. Így még az is kaphat asszisztot, akit megöltél, összességében pedig nem érte meg az egész.

  • Ha a saját ösvényeteken vesztésre álltok, akkor inkább védekezzetek és farmoljatok! Minél többször haltok meg egymás után, annál nagyobb hátrányba kerültök, amit szinte már lehetetlen lesz visszahozni.

  • Ha nyerésre álltok, akkor a lehető legrövidebb időn belül próbáljátok meg befejezni a meccset! Minél több idő telik el, annál kisebb lesz a kiharcolt előny és ki is kaphattok. Ha vesztésre álltok, akkor próbáljátok meg visszahozni magatokat, farmoljatok, védekezzetek, helyezzetek el és tisztítsatok őrszemeket!

  • Ne essetek pánikba, ha például 4-en alsó ösvényen vagytok, az ellenféltől pedig 2-en felső ösvényt ütik. Sokan visszamennének védekezni. De mit is nyernétek vele? Rengeteg idő, mire haza teleportáltok és odaértek a toronyhoz, valószínűleg be is ütik addigra. Helyette inkább maradjatok alsó ösvényen és toljátok tovább! Ők meg fognak hátrálni, mert ti többen vagytok, és a társaik nem bírnának veletek.

  • Ha valaki hibázik, ne hurrogjátok le érte, nem tesz jót a csapatmorálnak! Legyetek mindig a lehető legpozitívabbak! Inkább beszéljétek meg a hibákat, hogy többször ne forduljanak elő!

  • Az egyik legfontosabb dolog pedig, hogy nem lehet minden meccset megnyerni. Mindig vannak jobbak, akiktől nem szégyen kikapni. Ne keseredjetek el, inkább tanuljatok a hibáitokból!

  • Elismerem, nem lett valami rövid, de ha ezeket betartjátok, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy eredményesebben fogtok játszani, mint eddig. Tanulmányozzátok át, minden csapattaggal olvastassátok el! Amennyiben kérdésetek, észrevételetek van, írjatok hozzászólást, válaszolni fogok!
Beküldő: F2P KeepYaAlive



Hozzászólások (1)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
Stark HUN - 10 éve 1
nekem annyi lenne a mondandóm, hogy lehet valaki úgy is csapatkapitány, hogy nem shot caller. Tehát te itt azt írod, hogy akire sokan hallgatnak vagy jobban hallgatnak a team tagjai nyilván azt szavazzák meg CSK-nak viszont akire sokan hallgatnak és aki megmondja, hogy ki a target és mikor támadj mikor védekezz az a shot caller. Az meg aki alapította a csapatot és esetleg beregisztrál versenyekre vagy keres új tagokat, ha netán nem vagytok elegen az a Csapatkapitány. Tehát a kettőt nem összetéveszteni. :D Persze elvállalhatja valaki egyszerre ezt a 2 szerepkört is viszont annak elég nehéz dolga lesz. És a legfontosabb dolog szerintem a kitartás... sajna csak ez hiányzik a csapatokból... akárhol akárhogyan keresek csapatot nem találok olyat amivel 10 meccsnél többet lejátszunk vagy lejátszottam volna... ez itt a legnagyobb gond.
Belépés