Általános tanácsok azok számára akik a TOP lane-t választják.

Írta s0ulswap, Kategória: Egyéb
2015-03-28 18:25

A legutóbbi MID-es tippek után igény alakult ki a TOP lane-re is, ami többnyire hős és match-up függők, de 10+1 pontban összefoglalom a fontosabbakat.

1. A minionok képesek rá és meg is fognak ölni.

A legtöbb mid-lane és bot-lane hősnek nem kell aggódnia emiatt, hiszen ők nagyobb távolságból támadhatnak/lőhetnek, de több top-lane karakter is közelharci(melee) és ez problémát okozhat. A játék korai szakaszában a minionok nagy sebzéssel rendelkeznek és ha rátámadsz az ellened játszó játékos hősére a minionok aggro-ját magadra húzod és jelentős életerőtől eshetsz el.

2. Önfenntartás(sustain) a király!

Mikor elkezded a játékot és Doran's Blade vagy Doran's Ring a kezdő tárgyad, könnyedén szerezhet egy korai gyilkosságot, de hosszú távon jobb ha erősebb önfenntartással kezdesz. Ha olyan hős ellen játszol aki fizikai sebzéssel rendelkezik akkor a Cloth armor + Potion, ha mágikus senzéssel rendelkezik az ellen akkor Flask + Potion, ha pedig erősebb fizikai sebzéssel kezdenél akkor a Long sword + Potion-t ajánlom.

3. Az ellenséged alapján építsd a builded.

Mivel a top-lane eléggé elkülönül a map többi részétől ezért minden előnyre szükséged lesz amit csak megszerezhetsz. Ezért a közepes szintű tárgyak, mint például, Brutalizer, Tiamat, Seeker's Armguard, Haunting Guise, Hexdrinker, Spectres Cowl, Warden's Mail és Giant's Belt megvásárlása kulcsfontosságúak, még akkor is ha nem fejleszted tovább őket.


4. Biztonságosabb egy Teleport, mint egy Ignite.

Amíg az Ignite abban lesz segítségedre, hogy lemosd az ellenséget a lane-ről, addig Teleport helyes időzítésével nyomást fejthetsz ki a map más részein is. Igyekezz xp előnyt szerezni és gank-elj más lane-eken is, csatlakozz Dragon-fight-okhoz majd a játék késői szakaszában split pusholhatsz. Ha olyan erősebb hősök ellen kell játszanod, mint Riven vagy Zed, akkor van egy harmadik lehetőség is ami az Exhaust, így csökkentve hatalmas sebzésüket.

5. Top-lane az elszigetelt ösvény.

A dzsungeles gyakran figyelmen kívül hagyja a top-lane-t, ha elérhető a Dragon, szóval ne számíts sok segítségre ha hátrányba kerülsz xp-ben vagy gold-ban.

6. Ha vesztésre állsz, tankosíts.

Ez a taktika nem biztos, hogy jól fog működni, ha olyan hőssel vagy akinek magas a sebzés kiosztása, mint például Riven, de egy közelharci karakter(bruiser) defenzív tárgyakkal könnyebben nyeri a lane-t sebzés cserében azok ellen akik offenzív tárgyakkal rendelkeznek.


7. Figyelj arra, hogy elkerüld a gankeket 3:00 és 6:00 perc között.

Légy óvatos ezen két időpont között, mivel ilyenkor van a legnagyobb esélye egy korai gank-re, mert ilyen korán meg egyik csapat sem képes(többnyire) elhozni a Dragon-t. Mikor már másodjára teremnek újra a dzsungel buff-ok, nagyobb eséllyel veszik célpontba a Dragon-t és kisebb eséllyel keresnek a top-lane-en gankelésre alkalmas lehetőséget.

8. Minionok kezelése.

Első fontos dolog elsajátítani a minionok irányítását, mikor a wave kiér a két Top torony közé ott álljanak meg ahol te akarod. Másodikként a last-hit és a minionok olyan módon való leölése, hogy ha sebzést cserélsz az ellenséggel a minionok aggro-jából kevés sebzést kapj. Harmadikként gyakorold a torony alatti farmolást, mert gyakran szorúlhatsz alá, ha hátrányba kerülsz.

9. Tudd, mikor hagyhatod el a lane-t.

Hasonlóan a másik solo lanehez, a midhez, itt is feltolod a saját wave-d az ellenség tornya alá, ami lehetőséget teremt számodra, hogy megnézd az másik dzsungel buff-jait vagy beiktathatsz egy gank-et a középső ösvényen. Tipikusan kevés minion veszteséggel térhetsz vissza saját ösvényedre.

10. Tudd, mikor érdemes sebzést cserélni.

Ha az ellenfeled elhasználta valamelyik fontosabb spelljét(valamelyik CC képességét vagy egy erősebb képességét), akkor ez egy jó időrés, hogy lecsapj rá.


+1. Dzsungeles tábor kitakarítása 1. szinten.

Először is egyeztess a dzsungelessel viheted e valamelyik tábort. A mostani metában egy gyakori stratégia kezdéskor, hogy valamelyik Doran's tárgyal kezdesz majd kitakarítasz egy tábort. Recall-al visszatérsz a kezdőhelyre, ahol a plusz aranyból vásárolhatsz még potion-t és/vagy egy wardot, majd teleporttal kimész a lane-re. Ezzel a kezdéssel előnyhöz jutsz tárgyakban és tapasztalati pontban. Ha elég gyorsan végzel a táborral és kevés miniont buksz, akkor elsőként megszerezve a 2. szintet buldózerként tolhatod le az ellenséget az ösvényről.




Ha szeretnéd ellesni profi játékosok fogásait, most már magyarok közül is válogathatsz, így ajánlom számodra Vizicsacsi-t. Stream csatornájának elérhetősége: http://www.azubu.tv/vizicsacsi




Kezdéshez öt hőst ajánlanék:
  • Irelia
  • Trundle
  • Nasus
  • Swain
  • Dr. Mundo

Mindegyikük erős önfenntartással rendelkeznek így tovább maradhatsz velük az ösvényen és viszonylag könnyen felveheted a játékstílusuk ritmusát. Szükséges tárgyak építése elég értelemszerű.




Hozzászólások (8)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
dani020110 - 9 éve 1
Nagyon köszönöm szépen, ezzel sokat segítettetek! ^^

tomix1223 - 9 éve 2
Köszi :)

baktitoma - 9 éve 3
Szép leírás, remélem hasznomra is fog válni! :)

zomgzje - 9 éve 4
Szép Szép! :)

Slayner22 - 9 éve 5
én még Gnart is betenném a listába, könnyű, és pl ha nasus jön ellened azt ha egy picit is figyelsz akkor megeszed.

s0ulswap - 9 éve 6
Őszintén szólva Gnar-t nem mondanám kezdő karakternek, viszont a fentebb említettek egyszerűen kezelhetőek és 1-2 core itemmel is már elég erősek.

Slayner22 - 9 éve 7
Gnar, triforce és botrk után eléggé erős így hamar erős lesz, én könnyebbnek találom iréliánál.

s0ulswap - 9 éve 8
Gnar-nál nem a spellek bonyolultságát találom nehezebbnek, hanem, hogy az átalakulása csak időzíthető és nem irányítható. Ennek a kitapasztalása és helyes használata teszi egyedivé és igényli a hosszas gyakorlást.
Belépés