Profi eSport: terjed a doppingszerek használata

Írta Jankec, Kategória: Egyéb
2015-04-09 17:17

Csüggesztő képet fest az eSport állapotáról Simon Parkin Eurogameren megjelent cikke. A zsurnaliszta írásában egy eddig kevés figyelmet kapó témát, jelesül, a szcéna profi versenyzői körében egyre inkább elharapódzó doppingolási hullámot veszi górcső alá.

Parkin szerint a legfőbb gondot az Adderall, egy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedők kezelésére kifejlesztett pszichostimuláns fogyasztása jelenti. Az anyag ugyanis nagyban megnöveli a koncentrálóképességet, és segít abban, hogy a játékos szinte teljesen ki tudja zárni a külvilágot, és csakis a monitoron zajló eseményekkel foglalkozzon, így komoly előnyhöz juttatja azokat a játékosokat, akik rendszeresen szedik.

A férfi Steven álnéven nyilatkozó informátorának elmondása szerint egy piruláért tíz és negyven dollár közötti összeget is megadnak azok, akik legális forrásból nem tudnak hozzájutni. A szer annak ellenére terjed, hogy borzalmas mellékhatásai lehetnek a használatának. Azon túl, hogy a vele élők között rendkívül gyakori az étvágytalanság, és az ebből fakadó hirtelen és egészségkárosító testsúlycsökkenés, az Adderall a pszichét is kikezdi. Tehát előfordulhat, hogy a doppingolók paranoid tudatállapotban rettegik végig napjaikat, depresszióba esnek, vagy éppen, a legkisebb kellemetlenségre is indokolatlan mértékű agresszivitással reagálnak.

Stevennek szerencséje volt, ő „mindössze” huszonkét és fél kilót fogyott három hónap alatt, és mivel alig evett, tönkrement a gyomra. De még így is, egy újabb, szenvedésekkel teli negyedév kellett ahhoz, hogy arra jusson, többet ér az élete, és az egészségre, mint a karrierje, mert egyszerűen túl sok pénzt keresett ahhoz, hogy azonnal kiszálljon.


A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az eSport-események szervezői nem tudnak, vagy akarnak mit kezdeni a problémával. Számos versenyen még csak szabályok sincsenek arra, hogy mit lehet beszedni, és mit nem. Így ha valakitől esetleg elvennék a bajnoki címet, és a vele járó összeget, mert kiderülne, hogy doppingolt, az illető perre vihetné a dolgot, és könnyedén védekezhetne azzal, hogy egyetlen előírás ellen sem vétett, így a zsűri döntése diszkriminatív. Azokon a bajnokságokon pedig, amelyeken papíron rendezve van ez a kérdés, szinte soha sem fordul elő, hogy bárkit is drogtesztnek vetnének alá, így, mivel a lebukás esélye minimális, a versenyszabályzat szigorú kikötéseinek nincsen visszatartó erejük.

Parkin szerint, bármilyen kegyetlenül is hangzik, az igazi tét itt nem pár, a kockázatokkal teljesen tisztában lévő csaló esetlegesen drámai mértékű egészségkárosodása, hanem annál valami sokkal komolyabb: az ágazat hírneve. Az eSport ugyanis, bár sokkal nagyobb tömegeket mozgat meg, mint pár éve, egy-két országot leszámítva sehol sem terjedt el annyira, hogy a mindennapok részét képezze. Tehát, ha az érdeklődőknek az lesz az első benyomásuk, hogy a hobbit pár drogos kamasz és fiatal felnőtt uralja, akkor egy-két meccs megnézése után inkább visszatérnek a hagyományos sportokhoz.



Hozzászólások (2)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
Zoli - 9 éve 1
Meg kellene tiltani és büntetni kellene a doppingszerek használatát. Meccsek előtt drogteszt. ._.

DirtyThief - 9 éve 2
Igen ez szörnyű. Ezen az illusztráción is látszik hogy szegény gyerek a saját testében nyúlkál... xddd És ez rossz mert én ezt nem tudom meg csinálni. :D
Belépés