SwainSwain Build Guide: Az alulértékelt hypercarry

93%
Készítette GloriousNorva, Frissítve: 2015-04-05

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Cipő és 4 poti akkor, ha szükség van skillshotok dodgeolására(mint például Ahri, Cassio) és életben is szeretnél maradni. Aki persze jó reflexekkel és helyezkedési képességekkel rendelkezik(tehát nincs szüksége arra a +25 movement speedre már a játék elején), az kezdhet Doran's Ringgel illetve 2 potival. A Doran's Ring nagyszerűen segíti Swain passzívjának a kihasználását, és elég sustainhez juttatja a lanelési fázisban, ami Swain esetében kiemelkedően fontos. Ami még megemlítésre szorul, hogy a Doran's ringgel jobban tudunk tradelni ellenfeleink ellen(plusz HP, plusz AP, mana regen mi kell még?), de a játék korai fázisában nem feltétlenül javasolt az agresszív játék(erről majd később még lesz szó).

Cloth armor és 5 poti, hogy ha AD ellen lanelsz és életben szeretnél maradni(Zed, Talon). Tapasztalt Swain játékosoknak mondjuk ebben az esetben is a Doran's Ringet javaslom a plusz HP és a sustain miatt illetve akkor, ha szintén képesek cipő nélkül is dodgeolni ezen bajnokok képességeit(Zed shurikenjeit illetve Talon pengéit).
Következő fázis
Catalyst egy kötelező item, nem elsősorban azért, mert a Rod of Ages egyik core itemje, hanem azért, mert ha ez az item megvan, elkezdhetünk komolyabban tradelni és agresszívabban játszani, köszönhetően a +200HP-nak, 300 manának, és a szintlépésenkénti regenerációnak. Poti az jó, ha van egy esetleges ignite hatásának csökkentése érdekében. És fontos a megfelelő láthatóság nemcsak a gankek elkerülése végett, hanem egy esetleges mid roam followolása szempontjából is, szóval ward ward ward!
Mid-game
Szuper! Megvan a Rod of Agesünk. Most már nincs mitől tartanunk, ha teamfight van, ott a helyünk. Viszonylag tankosak vagyunk ahhoz, hogy életben maradjunk, hogy megvédjük a carryket, de van elég sebzésünk is ahhoz, hogy egy AP vagy AD Carryt egy kombóval ha nem is tudunk eltávolítani, de visszahúzódásra tudjuk kényszeríteni a harcból.

Rod of Ages után jöhet a Zhonya rush. Hogy miért? Nem csupán azért, mert még tankosabbak leszünk tőle, hanem azért is, mert az életregeneráció Zhonya közben is működik. Magyarán mi sebezhetetlenek vagyunk, viszont mi folyamatos sebzést okozunk, hatástalanná tudunk tenni ultikat(például Zed, Fizz) ÉS MÉG regenerálódunk is! Hát nem gyönyörű? De bizony. Az ellenfél meg közben átkoz minket, hogy miért nem ettünk mérget vacsorára.
Persze sokkal előnyösebb a Spirit Visage rush, ha az ellenfél java része AP-ból áll, mert az is elég tankossá tesz minket, és növeli a HP regenerációt, de vigyázzunk! Az ignite és a Morellonomicon nagy ellenfelünk.
A játék késői fázisára
Na akkor most jön egy kis rege a csodasz...Szóval a csodaitemekről.

Spirit Visage: Kérdés nélkül Swain core itemje méghozzá azért, mert minden statja tökéletesen megfelel Swainnek, de a legfontosabb, hogy 20%-kal többet regenerálunk magunkon. Ha tovább akarok menni, akkor ez Zhonya alatti státuszban annyit jelent, hogy majdhogynem teljes mértékben regenerálódunk és minden kezdődhet elölről. Persze hozzátenném, hogy nagyon figyelni kell arra, hogy mennyi manánk van(BLUE BUFF!) és jól kell tudnunk kalkulálni vele.

Liandry's Torment: Ismervén az egyedi passzívjait, jól tudjuk, hogy Swain tökéletesen ki is tudja használni azokat. Ha az ellenfél le van bénítva, duplázódik a bónusz sebzésünk, márpedig a lehetőségünk megvan arra, hogy lebénítsuk az ellenfelünket(Q és W egyaránt), az ultiról pedig ne is beszéljünk: folyamatosan sebzés alatt tudjuk tartani az ellenfelet és ezt még bónusz, százalékos sebzéssel is megspékeljük. Nem rossz mi? Szerintem se.


Void staff: Egyértelmű, hogy ha az ellenfél magic resistet stackel, nincs más választásunk(A STACKELÉS a 80-100 feletti MAGIC RESISTET jelenti, más esetben ne is vegyük meg ezt az itemet Swainnek, mert felesleges)!

Rabadon Deathcap: Ha félelmetesek akarunk lenni, és azt akarjuk, hogy minket focusoljon az ellenfél(márpedig miért is ne szeretnénk ezt, hiszen tankosak vagyunk), akkor ez egy tökéletes item számunkra. Az átlag AP Carryknek core item, Swain sem kivétel ez alól. Kizárólag lategame item, semmiképp sem előzheti meg a számunkra defenzív itemeket(Zhonya illetve Spirit visage), kivéve ha elég snowballok vagyunk és nincs AP Carry az enemyben, akkor a Spirit Visage helyére nyugodtan mehet.

Rylai's Crystal Scepter: Folyamatosan slow alatt akarjuk tartani az ellenfelet? Még több HP-ra és AP-ra van szükségünk? Duplázni akarjuk a Liandry erejét? Hát akkor mire várunk? Ezt az itemet Swainnek találták ki. Még több HP, még több AP, még több sebzés, emellett mi vagyunk a crowd control effektek Istenei( oké oké, Leona és Nautilus mindent visz, de most egy AP Carryről beszélünk na.. :)) ). Van egy Q képességünk, ami slowol, van egy AoE W, ami snarel, és ehhez még hozzáadjuk az ultit és az ezzel párhuzamosan keletkező Rylai slowot...Senki sem menekülhet előlünk. Szóval mire vársz? Vedd meg!
Full buildre példa 1.
Az itemek felsorakoztatása után íme egy példa full buildre. A sorrendtől most tekintsetek el, mert teljesen szituációfüggő a buildelési sorrend.
Full buildre példa 2.
És itt a következő. Ez a leggyakrabban használt buildem: elég sebzés, van magic resistünk, armorunk, sebzésünk. A slow persze kiesik, de HP szempontjából a Spirit is ugyanannyi HP-t ad, mint a Rylai, viszont +100 AP-val kevesebb sebzésünk van és nincs perma slowunk. A Spirit Visage lecserélhető abban az esetben, ha kevés magic resistre van szükségünk, de igényt tartunk a plusz AP-ra és a perma slowra.

Képességek

[Q] A halál marka

[W] A birodalom tekintete

[E] Sohamozgás

[R] Démoni felemelkedés
Invade esetén kétségkívül W-vel kezdek. Top lanelésnél Q-val, mert a legtöbb top laner hajlamos arra, hogy lvl 1-2 környékén all-ineljen, és a slow mennyiséggel meg lehet szívatni főleg akkor, ha a junglerünk épp top lane környékén csámborog. HA tudjuk, hogy a junglerünk top környékén van, érdemes lv2-n W-re rakni, mert az a slowal együtt biztosan egy flashbe fog fájni az ellenfélnek, jobb esetben pedig first bloodba(például Lee Sin junglerünk van). Ha pedig nincsenek ilyen problémáink, akkor E-vel kezdjünk, hogy a pokeolást minél előbb el tudjuk kezdeni.

Leírás

Sziasztok, Norva vagyok, 20 éves. Betaban kipróbáltam a játékot, majd Season 1 vége felé visszatértem játszani. Main rolek, ahol leginkább játszani szoktam az a support és a mid. Mivel minden accountomtól megváltam, ezért nemrégiben kezdtem el egy új accountot Westen Norva ForTheWin névvel, szóval bármilyen kérdésetek van, itt megtalálhattok. Egy korábbi guidemet az alábbi linken tekinthetitek meg:
http://summoners.eu/builds/view/563/kassadin-build-guide-kassadin-guide-hogyan-jatsszunk-kassadinnal

Streameléssel kapcsolatosan csak annyit tudok mondani, hogy amint lesz egy jobb processzorom, biztosan belevágok a rendszeres streamelésbe, aminek a célja az lesz, hogy minél több játékos minél jobban megtanuljon játszani csupán annyival, hogy változtat a mentalitásán.

Szóval akkor kezdjük is Swain előnyeivel illetve hátrányaival:

Előnyök:
- A sebzését legtöbb esetben alábecsülik, mert nem azonnal, hanem fokozatosan osztja ki a sebzésmennyiséget.(nem úgy, mint például egy LeBlanc).
- Crowd control effektek: slow és snare, magyarán hasznos a csapat számára, főleg a siegelés és initiatelés elősegítésének szempontjából.
- Lenyűgöző ulti, folyamatos self-healing képesség.
- Sokféleképpen buildelhető.
- Turret dive? Nincs probléma, ezért is Swain a nevem!
- És a legfontosabb, hogy tanky mage és képes elverni a tanky magek többségét(mint pl Ryze, mert jelenleg ő a meta).

Hátrányok:
- Az early game nagy problémákat tud okozni, és sok esetben még fájdalmas is.
- A farmolás vele művészet(magyarán tanulni kell vele a jó last hitelés technikáját).
- Iszonyatos nagy manaigény teamfightok és lane pusholás esetén.
- Ha nem aktív az ulti, akkor nagyon allergiás a cc-re(ultival még túlélhető)
- Legnagyobb ellenfelei: Morellonomicon, Ignite illetve a beépített heal felezéssel rendelkező championok (a két legundorítóbb ezek közül is FIZZ és TRISTANA!). Szóval jobb felkészíteni a supportunkat egy mielőbbi Mikael rushra, ha ezekkel a championokkel találkozunk.

Level 6 előtti szakasz:
Javaslom a passzív játékot, de ha tradelésre kerül sor, akkor ne habozzunk: idegesítsük csak ellenfelünket az E képesség spamelésével. Viszonylag kevés manát igényel, és a passzívunknak köszönhetően gyorsan képesek vagyunk visszaregenerálni azt a mennyiségű manát, amit a tradelésre használtunk el. Lv3-4 környékén megpróbálkozhatunk egy all-innel, de csak abban az esetben, ha az ellenfelünk nagyjából fél hp körül mozog, és esetleg a junglerünk be tud segíteni ILLETVE ha fel tudtuk mérni, hogy az ellenfél junglere merre van, ugyanis az early gank nemcsak snowballolni, de tönkre is tudja tenni Swain játékát. Szóval először mérlegeljünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy egy 2vs2 esetén mi, vagy az ellenfelünk az erősebb, és ha a mi compunk erősebb, akkor szerezzük meg a first bloodot! A kombó pedig kétféle lehet:
1. E-Q-W-Ignite-AA-AA
2. Q-E-W-Ignite-AA-AA
Slowwal akkor éri meg kezdeni, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy slow nélkül be tudjuk snarelni az ellenfelet, de ha tehetjük, mindenképpen E-vel kezdjük meg a tradelést a nagyobb sebzéskiosztás végett.

Mid game fázis:

Viszonylag tankosak vagyunk ahhoz, hogy életben maradjunk, hogy megvédjük a carryket, de van elég sebzésünk is ahhoz, hogy egy AP vagy AD Carryt egy kombóval ha nem is tudunk eltávolítani, de visszahúzódásra tudjuk kényszeríteni a harcból, ez pedig pont elég ahhoz, hogy a csapatnak lehetőséget adjunk:
1. Drake callra
2. Siegelésre.
Ez pedig természetesen a jelenlegi szituációtól függ, hogy melyiket érdemes kezdeményezni. Nem valószínű, hogy egy full hp-s turret esetében megéri időt pocsékolni siegelésre, ilyenkor ott a lehetőség a drake callra. Azonban ha közel low hp-n áll a turret, megéri a siege, mert így mindkettőt el tudjuk hozni recall nélkül. Ne felejtsük el, hogy Swain ebben a fázisban már ki tud tankolni egy teamfightot, és nagyban hozzátud járulni ahhoz, hogy a carryt megvédje, vagy az ellenfél carryjeinek valamelyikét halálközeli állapotba juttassa(ami egy teamfight esetében biztos halált jelent)!
Két lehetőségünk van teamfight során:
1. Védjük a carryt, és aki rámozdul, azt ellátjuk sok-sok CC-vel(kombó: E-W-Q-R)
2. Kiszedjük az ellenfél carryk valamelyikét(kombó lehet: E-Q-W-R-Ignite vagy Q-E-W-R-Ignite függően attól, amit korábban is említettem: van esély a snarere slow nélkül, vagy nincs).
Szükség esetén NE az ellenfél carryjét snareljük, hanem aki mondjuk az ADC arcában van, mi pedig snare nélkül hatástalanítsuk az ellenfél carryk valamelyikét, tehát érjük el azt, hogy mi legyünk a main focus. Ha pedig mi vagyunk a carryk, akkor nincs mese: nem védünk meg senkit, hanem rámegyünk a papírokra all-innel.

Late game fázis:
Nem szorul különösebben magyarázatra. Hasonlóan kell cselekednünk, mint a mid game fázisban, a különbség annyi, hogy sokkal tankosabbak, sokkal erősebbek és sikeresebbek lehetünk egy teamfightban. Nem kell tartanunk attól, hogy meghalunk, ha pedig meg is halunk, az ellenfélnek a legtöbb esetben már nincs miből táplálkoznia, 5 az 1-ért vagy esetleg 2-ért csere pedig számunkra kedvező: baron call, inhibitor, esetleg a játék befejezése. Néha a bajnokoknak áldozatot kell hozniuk, Swain pedig ezen bajnokok közé tartozik. DE CSAK ÉSSZEL! Ne Rambózzunk be feleslegesen a teamfight közepébe, ha nem muszáj. Várjuk meg, amíg a main tank initiatel, de akár kezdhetjük mi is a teamfightot egy sikeres snarevel. Aztán pedig nincs más dolgunk, mint rámászni a carryk arcára, vagy pedig megvédeni a sajátunkét lehetőleg úgy, hogy a lehető legtovább maradjunk életben és a lehető legtöbb sebzést osszuk ki. Ne maradjon olyan képesség, ami nincs CD-n.
Ha pedig az ellenfélnél van assassin, akkor csak meg kell várni azt, hogy hogyan reagál a tankunk által generált initiatere: ha valakit oneshotolni akar, akkor használjuk ki azt a hibáját, hogy beugrik valakire. Semmiképp se pocsékoljuk el a snaret addig, amíg nem láttuk az ellenfél assassint megjelenni. Csak és kizárólag akkor kezdjünk snarevel, ha a mi csapatunk van előnyben, a mi csapatunk siegel, és mondjuk Te kezdted a támadást az által, hogy a snared eltalált valakit, jobb esetben valakiket. Ekkor kezdődhet akár egy diveolás is. Amint kimegy rád a focus és valamivel kevesebb, mint fél hp-n vagy, Zhonya. Ez elég időt ad arra, hogy megnyerjétek a teamfightot és befejezzétek a meccset.

Köszönet:
Köszönöm, hogy időt szántatok arra, hogy elolvassátok ezt a guidet. Remélem sokat tudtam segíteni mindenkinek és kedvet kaptok ahhoz, hogy Swainnel játsszatok. :)

Belépés