Sikeres support szeretnél lenni? Akkor olvasd el!

Írta LoLNews
2014-10-20 20:17

A következő pár sorban megpróbálom a lehető legegyszerűbben elmagyarázni, mi teszi a jó supportot jó supporttá.


1. Ha úgy érzed, hogy mindenáron a középpontban szeretnél tündökölni és sorra akarod darálni a pentakilleket, akkor a supportkodás NEM neked való. Ez a taktika esetleg bronz/silver környékén működhet, de ha kicsit is komolyan veszed a LoL-t, akkor ez nem lehet mérvadó.

2. Még 1001-szer fogjátok tőlem látni és nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a support szereppel azonosulni kell (talán ehhez a legnehezebb). Szürke eminenciásként is lehetőség van "nagyot" alakítani. A jó kommunikációs készség elsődleges egy support tarsolyában!

3. WARDOLJ!!! Ward ward ward ward, ward + ward / ward - ward ~ ward ... ward. Persze nem ilyen eszetlenül: ha 5-en pusholtok boton és legalább 4 ellenséges hőst is láttok ugyanezen a lanen, akkor teljesen felesleges azon aggodalmaskodni, hogy nincs vision a baronon (vannak nagyon kivételes esetek). Az ún. objectivek (sárkány, kék buff, red buff) feletti vision-control lényeges, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy 3 stealth és 1 vision ward lerakása engedélyezett játékosonként - - -> egyedül halálra vagy ítélve - - -> koordináld a csapatot egy jól irányzott "please guys, could you buy some wards!?". Ha a válasz valami vulgáris ökörség, akkor 4-es pont!

4. Aki agyilag nincs teljesen a topon, zaklatott, nem tanul jól, valamilyen lelki nyomora van, az gyakran flamel (nem, nem tüzel - nyilvánvalóan jobb lenne mindenkinek, de akkor sem). Az értelemért meg kell küzdeni, sokan erre nem képesek, nem néznek szembe a problémáikkal, szimplán buták, mert nem érdekli őket az ég adta egy világon semmi és ITT követi el a legtöbb support azt a hibát, hogy átmegy pszichológusba és megpróbálja úgymond megnevelni a másik játékost. Felesleges, belerokkansz. Hagyd rá a dolgot, én legtöbbször csak annyit írok: "Okay, you are able to play the troll role, but please, silence yourself." Ezzel megvéded a többi játékos még ép agysejtjeit + ha azt látja valaki, hogy egyedül marad a hurkapálcán a rágógumijával, míg a másik négy "kisbarátja" Monopolyzik, akkor az sarkallja őt is, hogy pozitív irányba mozduljon el a viselkedése.

5. Az ad és ap carry védelme az első, második a front lane segítése. Nem ugrálunk befelé Leonával, ha a másik csapat 4 tagja is képes rövid idő alatt a mi csapatunk hátvonalánál megjelenni. Általánosságban nehéz ezt megfogalmazni, de talán egy példán keresztül sikerül: ha Malphite beultizott a csapatunkba, akkor célszerűbb a follow up-ot megakadályozni és izolálni a tankot a csapatától pl.: Morgana flash + ult + zonya / Thresh hook + flay + ulti / Janna tornádó + ulti

6. Megfontoltan kell megválasztani, melyik supportot hozzuk. Ha az enemy-ben van egy Rengar/Syndra/Zed, célszerű lehet Zileant hozni (ulti counter a burst-re). Ha van egy Jayce mid, Karma top, botra meggondolandó egy Ashe Zyra/Morgana kombót hozni (poke team, disengage) - nem feltétlenül a mostani meta-ról beszélek, általánosságban kell nézni a dolgot.

Hozzászólások (4)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
NorBee - 6 éve 1
Leírhatnád még hogy melyik adc/-hez milyen supp illik! :)

LoLNews - 6 éve 2
Egy másik cikk alkalmával sort fogok rá keríteni! ;)

Drognar - 6 éve 3
Hát igen , az a baj , hogy én nagyon sokszor azt érzem , hogy carryzem a játékot . Thresh-el megyek általában , mindig wardolok , és szerintem jól hookolok . Nem tudom másnak is van-e ilyen érzése ha suppol , de amikor az enemy teamből csak úgy kihookolunk egy embert , és a csapat szétkapja 0.0000000001 mp alatt , akkor azért én kicsit Jónak érzem magam . Szép összefoglaló , gratula .

Magyoka - 5 éve 4
Nálam a baj az, hogy legtöbbször a játékosok bff módba váltanak. Ilyenkor tudniillik nem mehetek se botra mert ők ketten akarnak lenni nem mehetek se topra mert ketten akarnak lenni. Akkor menjek jannával midre? Gratu. A probléma mikor egyedül vagyok boton jinx és nautilus ellen és senki sem jön segíteni hiába pingelek vagy írom ki. Aztán olyan is volt hogy topról midről és botról is száműzve lettem így mentem jungelba ismétlem jannával. Na ezek idegesítenek. Azt az elvet követem, hogy okos enged szamár szenved és baccucskulcs ha erőszakoskodok boton ők is makacsok miden lerombolják a tornyokat a játék végén meg jelentenek ketten, úgyhogy ez matt helyzet.
Belépés