AniviaAnivia Build Guide: Cryosphere (Részletes!) 4.20 (1.0)

84%
Készítette pt33rod, Frissítve: 2015-01-02

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Egy standard kezdés Aniviára, elsődleges célunk az Oltalmazó megszerezése, majd a RoA-ra való rusholás.
A kristály manát szolgáltat, a potik pedig segítenek lanen maradni.
Első vásárlás(!)
Az első backelésnél fontos hogy megvedd az Oltalmazót, anélkül nem sokat fogsz tudni kezdeni. Ha pedig elég jól farmoltál, megengedheted magadnak az alap cipőt, illetve ha nagyon agresszív akarsz lenni, akár egy darab Doran ringet is. A Rod Of Ages megépítése után kezd érdekessé válni a helyzet, ugyanis ott kétféle irányba haladhatsz.
Early-mid game (1)
Az első útvonal a Chalice kihúzása, majd ebből egy Athene rush. Megnöveli az esélyeidet a játék korábbi szakaszaiban, a kifejlesztett Athene-ból kapsz mana regent (mellesleg megoldódnak a játék ezen szakaszában felmerülő manaproblémák, plusz az item passzívjából ismételten hatalmas manalöketet kapsz), CD-t, AP-t, és varázsellenállást egy jó adagot. Az Athene(!) megvásárlása után közvetlenül egy Rabadont építesz, ugyanis jól működik Anivián, a statjait kegyetlenül megnöveli.
Early-mid game (2)
A második útvonal pedig a klasszikus tear of Godess felvásárlása, amely Aniviából igazán late game bestiát farag, ad neked bónusz 250 manát, és kevesebb mint fele annyi manaregent, mint amit a Chaliceből kaphatsz, de ennek vannak további hátrányai is. Egyrészt az, hogy az early game-ben a fölényed úgy ahogy alább süllyed, mivel a játék kései szakaszaira építesz. Egy teljes ToG-ot pedig maximumra stackelni elég nehéz, bár ez Aniviával még megoldható probléma. A tear(!) megvásárlása után közvetlenül egy Rabadont építesz, ahogyan az előbb is. A tear kifejlesztését későbbre halasztod.
Full build (1)
Az első útvonal teljes buildje így néz ki. A Zhonya és a Void staff sorrendje teljesen szituációfüggő, ha jobban kapod a focust, vagy sok az AD alapú sebzés, akkor egyértelműen Zhonya, ha pedig nagyobb varázstörést akarsz elérni, akkor Void Staff.
Full build (2)
A második build csupán az Arkangyal pálcájától tér el, az utolsó két item ismételten szituációfüggő.
További itemek(!)
Green Ward - MINDIG és mindenhol, ha telik rá.
Pink Ward - Hasznos, sosem tudhatod mikor jön jól.
Kék talizmán - Némely esetekben jól tud jönni.
Sárga talizán továbbfejlesztései - Late game power.
Abyssal Scepter & Banshee's - AP Heavy teamek ellen.
Liandry's Torment - HP-t stackelő enemy ellen jól jön.

Képességek

[Q] Villámfagyasztás

[W] Kristályfal

[E] Jégtámadás

[R] Gleccservihar
Aniviának a két legnehezebb képessége a saját skillshotja, vagyis a [Q] képessége, illetve az Ultija. Mivel a Q-ból származó lövedék lassú, fontos hogy milyen távolságból és milyen irányba lövöd azt. Természetesen a képesség aktiválásával lehet trükközni bizonyos esetekben. Az ultiját pedig sokféle módon alkalmazhatjuk. Elsősorban ha egy melee champion minket fókuszál, alkalmazhatjuk ezen képességünket magunkra, és próbáljunk a hatósugarán belül az [E] képességünket spammelni, ugyanis így a célpontunk hatalmas burst damage-et kap. Az ultinkkal képesek vagyunk továbbá utakat elzárni a menekülő ellenfél elől, a teamfightok közepére helyezni, illetve kisebb távolságokból akár pokeolni is vele, bár ez kevésbé kifizetődő. Mind a [Q] és mind az ultink [R] egy debuffot rak ellenfelünkre, ezt pedig igyekezzünk kihasználni minél többször az [E] képességünkkel, ugyanis rövid ideig kétszer nagyobb sebzés származik belőle ebben az esetben. A [W] (kristályfal) képességünkkel pedig teamfightokat fordíthatunk meg, hozhatunk létre vele természetes akadályt, illetve a [Q] képességünkön kívül ez szolgáltat még arra, hogy menekülni tudjunk a veszélyesebb szituációkból.

Leírás

Aniviára alkalmazható summoner spellek:

- Flash - Mindennek az alapja. Ezt az alábbi spellekkel kombinálhatjuk. Segít elszökni, elkapni, újra pozícionálni, illetve sok minden másra is hasznosítható.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Shield - Hatalmas burst dmg-el rendelkező championok ellen, mint például Zed vagy Fizz.
Ignite - Ellenfelek befejezésére.
Teleport - Szolgáltat némi map kontrollt, illetve kevésbé esel el a farmtól a megfelelő használatával.
Heal - Jobb mint a shield, kisebb teamfightokban nagyon jól jöhet, illetve a movement speed buffjától jobban tudsz kiteolni.
Exhaust - Ismételten nagy burst dmg-el rendelkező champek ellen érdemes hozni, ám ez az agresszívebb verzió.

Anivia előnyei:

- Late game-ben szinte verhetetlen.
- Nagyon hasznos karakter egy csapat számára, sok képessége hasznosítható.
- Hatalmas burst damage, jól scalelődik.
- Kegyetlenül jó passzív.
- Jól tud lanet takarítani.
- Csak néhány karakter tudja counterelni igazán.

Anivia hátrányai:

- Nehéz vele lasthitelni.
- Gyenge a játék korai szakaszaiban.
- Nagyon függ a manától, szinte zabálja.
- A [Q] képessége (mint ahogy fentebb említettem) lassú, és könnyen kerülhető.


Íme egy S4 eleji ranked játékom Aniviával. Az erősen HP-t stackelő Pantheon és Voli ellen itt például Liandryt veszek. A Morellot pedig én magam sem értem. :D

Rólam:

Sziasztok! pt33rod (ejtsd: Terod) vagyok, és EUNE szerveren játszom. Magát a játékot már 2 éve ismerem, és jelenleg Silver 5-ben vagyok, Westen még nem értem el hogy legyen egy teljes értékű accountom. Jelenleg a játék elméleti részeit tanulmányozom, és próbálok lexikális tudást gyűjteni mindenről amiről csak a játékon belül-kívül lehet, hogy azt később kompetitív célokra felhasználjam.
A profilomban megtalálhatjátok a Twitch.tv csatornámat, ahol nyomon követhettek ha pl. játszom.

Remélem ezzel a guiddeal kedvet kaptatok Anivia kipróbálására, és segíteni tudtam nektek hogy jobban ki tudjátok használni a benne rejlő erőket. Visszajelzéseket, kritikákat, és minden egyéb mást szívesen fogadok! Köszönöm, hogy elolvastátok a guideot!
Sok sikert és jó játékot kívánok!
Belépés