AsheAshe Build Guide: Ashe, a megállíthatatlan!

75%
Készítette Kanade Yuno, Frissítve: 2015-07-06

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Ez egy jól bevált, alap ADC kezdés.
Early game
Elsőként mindenképp a vámpírjogart szoktam megvenni. Nem túl drága, nagyon hatásos és később beépül sok hasznos fegyverbe is.

Mivel Ashe eleinte mana gondokkal küzd, ezért minél hamarabb érdemes megvenni az Oltalmazó kitartást, ami nem csak manával tölt fel, hanem +200 életerőt ad, és a passzívja is jól jön.

Ilyenkor már érdemes megvenni az alapcipőt, amit apránként tovább lehet fejleszteni.
2. Visszatérés
Ha sokáig kint tudsz maradni Early game-ben, akkor egyenesen ezeket is megveheted, de ha nem, akkor a második visszatéréskor ezek legyenek az elsők.

Miután megvetted az Esszenciamartalócot eléggé felerősödsz, mivel nagy sebzést biztosít, emellett jelentős életlopással is rendelkezik. Ráadásul csökkenti a töltési időket, ami mindig jól jön. A passzívjának hála pedig nem lesz több mana gondod. Ezt a tárgyat ritkán látom Ashe-nél, pedig elképesztően sokat segít neki.

A cipő fejlesztése leginkább az ellenfelektől függ, én kifejezetten szeretem a Higanylépteket, ami nem csak +45% mozgási sebességgel ruház fel, hanem csökkenti a bénítóhatásokat és +25% varázsellenállása is van.

Ilyenkor már érdemes elkezdeni kiépíteni a védelmet biztosító tárgyakat is, a Negatron palást olcsó és jól szokott jönni.

+ Ha olyan térképen játszol, ahol nem tudod megvenni Odin fátylát, akkor helyette az Igaz dicsőséget kezd el kiépíteni. Ebben az esetben Negatron palástja helyett Kristályos karvértet vegyél visszatértedkor.
Ha merészebben játszol Ashe-sel, akkor a védelmi felszerelések helyett elkezdheted a Vérszomjast is kiépíteni már ekkor.
Mid game
Mire ideérsz, addigra megvannak a legfontosabb felszerelések az Odin fátylához. Ez a tárgy sok sebzéstől óv meg, és jó a passzív és aktív képessége is.

Ha az előzőek alapján a kristályos karvértet vetted meg, akkor ebben a fázisban az Igaz dicsőséget építsd ki!

Mivel valószínűleg emellett sok aranyad maradt még, érdemes beruházni a Statikk töltőpengéjére, ami nagyon felturbózza Ashe képességeit.
Late game
A játék végére érdemes beszerezni A Vérszomjast, mivel nem csak jóval nagyobb sebzést biztosít, de megnöveli az életerőnket is egy pajzs formájában.

Emellett esetleg elixíreket érdemes bevásárolnod, amik segítenek a tornyok ledöntésében.
Full build
Az első öt tárgy már elég ahhoz, hogy Ashe szinte megállíthatatlan legyen.

Ha azonban sok aranyad felhalmozódott, akkor a Zeke hírnökét érdemes beszerezned a legvégére. Csökkenti a töltési időket, sok életerőt ad, így a végső küzdelmet a nexus lerombolásakor megúszhatod komolyabb sérülések nélkül, ráadásul jelentősen felerősíti a szövetséges hőseidet, ami a végső leszámoláskor nagyon jól tud jönni.
+ Tuti párosítás
A fenti build nekem remekül bevált, szeretek vele játszani, de érdemes megjegyezni, hogy Ashe-nek nagyon ütős párosítás, ha megvesszük a Határtalan pengét + az Utolsó leheletet.

Én helyettük az Esszenciamartalócot és a Statikkot szoktam megvenni, azok szerintem kiváltják őket, de ez is egy nagyon erős kombináció.
Kiegészítés
Ahogy fentebb írtam, nem minden térképen lehet megvenni Odin fátylát, ezért helyette még ezeket a védekező tárgyakat tudom ajánlani. Ha lehet, akkor olyat szoktam venni, amihez Oltalmazó kitartás is kell, így nem kell eladnom, hanem beépül (lásd Igaz dicsőség). Azonban ezek közül bármelyiket is választod, nem jársz rosszul.

Ha supportként viszed Ashe-t, akkor érdemes a Hextech érzékelőbe befektetned.

Az is jó megoldás, ha nem tudod megvenni valamiért Odin fátylát, hogy helyette rögtön a Vérszomjast vagy a Zeke hírnökét szerzed be, de azoknak később nem árt még egy kis armor.

Képességek

[Q] Összpontosított nyílzápor

[W] Sortűz

[E] Sasszem

[R] Elvarázsolt kristálynyíl
Szerintem, aki játszott már vele, annak nem nagyon kell magyarázni, hogy a W parancsikonnal elérhető képessége a legnagyobb támasza eleinte, ezért minél hamarabb maxolni kell.

Az E használata attól függ, hogy éppen supportként játszol-e vele és hogy mennyi időt töltesz a dzsungelben. Általában Ashe ezen képességére van a legkevesebb szükség, de ez mindig helyzetfüggő is.

Az ultija nagyon jó, de okosan kell használni.

Leírás

Ashe egy nagyon jó játékos, remek képességekkel és nagy hatósugarú sebzéssel. Hátránya, hogy mid game-ig nagyon alacsony az életereje. Ha megteheted, akkor a játék elején harcolj egy support mellett. Én azokat a hősöket szeretem mellette, akik életerőt tudnak visszatölteni (például: Soraka, Nami) vagy le tudják lassítani az ellenséget (Lux). Ha ketten harcoltok a lane-en, akkor nyugodtan lehetsz bevállalós már a játék elején is. Ha egyedül vagy, akkor, amíg el nem éred a 3-4-es szintet, addig inkább minél távolabbról, a minionok mögül tüzelj! Próbálj meg farmolni folyamatosan, de tudd, hogy mikor kell menekülőre fogni! Az első visszatérésed után már jobban belelendülhetsz a harcba, de Ashe nagy hatótávú támadásainak köszönhetően inkább törekedj arra, hogy távolságot tarts az ellenfeleidtől. Ha megoldottad a mana problémáját, akkor igazi zaklatóvá válhatsz, menj az ellenségeid agyára a folyamatos nyílzáporral!

Előnyei:
+ Sok CC
+ Jól kiteol
+ Vision (E)
+ Remek ulti (sebez és lassít is, csapatharcban érdemes vele kezdeményezni)
+ Nagy range
+ Könnyű irányítani, így kezdőknek is ajánlott

Hátrányai:
- Nagyon nehezen tud elmenekülni
- A leglassabb hősök között van
- Alacsony életerő
- Nagyon mana igényes


Ellenük jó választás Ashe:
Nasus
Ryze
Udyr
Miss Fortune
Kalista

De igazából azok ellen biztos jó, akiknek kisebb hatótávú a sebzésük és / vagy gyenge a védekezőképességük.

Akiket jobb, ha kerül:
Graves
Varus
Trundle
Blitzcrank
Nunu
Vladimir
Irelia
Draven
Sivir
Lucian
Kha'Zix
Tristana
Jinx (vele két esélyes lehet a dolog, azon múlik, hogy ki szerzi meg az első gyilkosságot)Remélem, tudtam valakinek segíteni ezzel a build-del. :)

Megértem, ha nem mindenkinek jön be ez az összeállítás, nekem mindenesetre eddig nem okozott csalódást. Ha esetleg lehúzod a buildemet, akkor megköszönném, ha megírnád, hogy mi zavart benne, mert akkor esetleg tovább tudnám fejleszteni.
Belépés