EkkoEkko Build Guide: Transylvanian Mid Lane Guide [6.12]

94%
Készítette Ronin, Frissítve: 2016-07-22

Varázslatok

Tárgyak

Kezdő tárgyak #1
Ajánlott kezdés, semmi egyedi nincs benne.
Ha a lenti mastery-t választod akkor sütik lesznek nálad.
Mid lane-re 99%-ban ezt szoktam hozni.
Kezdő tárgyak #2
Ezt a kezdést is láttam már. Leginkább profi játékosoknál vagy olyanoknál akik 100%-ban biztosak magukban Ekko-val és agresszíven játszanak.
Én személy szerint nem használom de ki lehet próbálni ha már sokat játszottál Ekko-val.
Kezdő tárgyak #3
Ez az új itóka is jó Ekko-nak, leginkább akkor ha nagyon pokeol az enemy és szeretnéd kibírni a lane-n úgy, hogy ne halj meg e miatt.
Pl: Azir, Brand, Lux, Taliyah, stb
Első itemek
Morellonomikon: Nagyon elterjedt tárgy lett a buff óta.
Első tárgynak ezt ajánlom, mert a sok AP (+100) mellett manát is ad (+400) ami igazán jól jön Ekko-nak mivel nagyon képességfüggő karakter. Sőt a passzívjai is nagyon jók.

Zhonya: Kicsit át lett dolgozva, +80 varázserő helyett +70-et at de +10% cd reduction is jár hozzá most ami szerintem hasznosabb. 2. itemnek ezt szoktam választani kivéve ha nem vagyok annyira elfeedelve, hogy halál nélkül megúszok minden fightot (ez esetben jöhet a Rabadon).
Későbbi itemek
Ha jól megy dolgod, akkor 3. itemnek jöhet a Rabadon, hogy tovább növeld előnyöd és még nagyobbat tépj.
Ha nincs elég aranyad Rabadon-ra és sürgősen kell egy tárgy VAGY sok magic resist-t épít az enemy akkor jöhet a Luden vagy Void Staff (Üresség botja) 3. itemnek ez a te választásod és majd 4.-nek a Rabadon.
Végső itemek
Rylai: Ha úgy érzed nem kell a Zhonya-n kívül más komolyabb védelmet építened akkor jöhet a Rylai. Nagyon jó tárgy, mert a sok AP (+100) mellett ehhez jár +400 HP így egy kicsit mobilisabb lehetsz. Emellett a sebző képességeid slowolják az enemy-t és a minionokat 40%-osan (egycélpontos - területre ható) vagy 20%-osan (folyamatos sebzés - többtalálatos - minionok). Ekko Q: többtalálatos, Ekko E: egycélpontos

Guardian Angel (Őrangyal): Nagyon hasznos tárgy, mert újjáéleszt halál után és 700 HP-t, a manád 30%-t adja vissza 4 másodperc után. Őrületbe lehet vele kergetni az enemyt főleg Ekko-val. Képzeld csak el, beugrasz egy csapatharcba, lestunnolod őket a W-vel. Ha nem halnának meg Q,E-től akkor ott a Zhonya. Ha ez sem elég ott az ultid, utána pedig a Guardian Angel (Őrangyal). Ennyi idő alatt ameddig téged fókuszolnak a csapattársaidnak simán lesz ideje szétszedni őket. Utolsó tárgynak mindenképp ajánlom.
Cipő és különlegesebb tárgyak
Cipő: Sorcerer's Shoes (Varázslók cipője): Legtöbb mágusnál ezt szokás használni. A +45 movement speed mellett +15 magic penerationt ad ami a magic peneration rúnákkal és itemekkel egybekötve eléggé odab*sz. Szerintem ez a legjobb választás Ekko-nak.

Abyssal Scepter (Mélységi jogar): Ez a tárgy akkor jön jól, ha az ellenfeled egy olyan mágus akinek sok nagyot sebző képessége van és tud pokeolni vele.
Pl: Ahri, LeBlanc, Ryze, Veigar, stb
A +60 mr melett még +60 ap-t is ad és egy kis cd reduction-t is persze (+10%).

Hextech GLP-800: Sokan a Hextech proto-01 -t szeretik jobban Ekko-n ha már választani kell, mert jól kombinálható az előretöréssel (E-vel). Én ennek ellenére a GLP-800 -t preferálom, mert több AP-t ad (+80 > +60), +300 manát is ad a +10% cd reduction helyett ami jobban jön Ekko-nak, mivel a többi itemből és skill fejlesztésből össze van szedve az elegendő cd reduction. Sőt ezek a lövedékek amit kilőhetsz a GLP-800 -al még lassítják is az enemy-t ami lekövetés/menekülés szempontjából plusz pont.
Ne felejtsd el:
Elixir of Sorcery (A f.m. elixírje): Mindig vedd meg ha annyira elhúzódik a játék, hogy full build-en vagy és nincs mire költsd a pénzed. Hasznos bónuszokat ad (+50 AP, +15% mana regen 5 mp-nként, stb..)

Farsight Alteration (Messze látó fejlesztés): Mindenképp cseréld le a sima (sárga) őrszemet erre. Bár látható és hamar elpusztítják mégis többet ér a late game-ben, mint egy sima (sárga) őrszem, mert sokkal messzebbről el tudod helyezni. Például ha arra gyanakszol, hogy az enemy épp Baron-t szed akkor a mid/top laneről vagy a jungle egyes részeiről is simán megnézheted és időben értesültök csapatoddal arról, hogy mi folyik ott.

Képességek

[Q] Időbandita

[W] Párhuzamos valóság

[E] Fázisugrás

[R] Időtörés
Átlagos Ekko képesség fejlesztési sorrend.

Q-val érdemes kezdeni az enemy poke/slow és a könnyebb farmolás miatt. Ezt is kell húzni elsőnek, mert ebben rejlik a legtöbb sebzésed (az ulti után persze). Az eldobás - visszajövés nagyon tud fájni. Továbbá ezzel a legkönnyebb stackelni a passzívod.

E-t másodiknak kifejleszteni és maxolni a Q-E kombó és a lekövetés, menekülés miatt. Tudniillik ezzel könnyedén átsuhanhatsz a kisebb texturákon.

W-t harmadiknak kifejleszteni és maxolni, nem érdemes hamarabb, mert a Q, E sokkal hasznosabb alacsony szinten a farmolás szempontjából, magasabb szinteken pedig a sebzés miatt! Ezzel a képességgel slowolod majd stunolod az enemy-t egy rövid cast után. Ezt a képességet úgy a legjobb kihasználni ha a bokorból vagy a fal mögül teszed le (ahol nem lát az enemy) és rárusholsz E-vel. Ekkor nagyon kevés ideje marad reagálni és könnyedén megölheted, esetleg kihúzhatsz belőle egy flash-t (lentebb bemutatom). Továbbá vision-t is ad ha a jungle-be teszed vagy egy bokorba.

R-ről nincs mit beszélnem, szerintem mindenki tudja hogy működik. Megidézed klónod ott ahol 4 mp-vel ezelőtt voltál és az követi a mozgásod. Aktiváláskor oda teleportálsz ahol a KLÓNOD áll és jelentős sebzést okozol azon a helyen. Ez nagyon sokoldalú képesség. Segít a menekülésben (elindulsz egy irányba és amikor már majdnem elkapnának megnyomod az R-t és az ellenkező irányba kezdesz futni). Ha nagyon fontos számodra vagy a csapatodnak akkor teleport ként is használható. Hazatérsz, vásárolsz hamar és megnyomod az R-t. Ez nem célszerű, inkább fun szempontjából használják de egyes helyzetekben tényleg hasznos. Kicsit nehéz kivitelezni, mert tényleg gyorsnak kell lenni de egy kis gyakorlással sikerülni fog.

LeírásPros (Előnyök) & Cons (Hátrányok)

Előnyök:
+ Nagyon mobilis
+ Jól tud tradelni a lane-n
+ Könnyű chase és escape
+ Shield ami slowol és stunol
+ Tonnányi slow és CC
+ Ha jól játszol döbbenetes outplayeket lehet összehozni vele
+ Teamfightban több szerepet is betölthet

Hátrányok:
- Nagyon squishy, ha rosszul pozicionálsz vele
- Nehéz mainelni
- Az ultid nagy figyelmet igényel, ha jól akarod használni (figyelned kell a klónod mozgását)
- Hátulról sokat nem tud hozzá tenni a teamfightokhozIgnite vs. Teleport

: Szokásos második spell, segít killt szerezni a lane-n az early/mid game-ben. Late game-ben a squishy célpontok befejezésére lehet alkalmas (pl: ha egy ADC akinek nincs már healje). Ez a spell a late game-ben már nem annyira hasznos de ha jól csináltad a dolgod early/mid game-ben akkor megérte ezt hoznod.
: Ha egy olyan ellenfeled van lane-n akit nagy valószínűséggel nem fogsz tudni elkapni/megölni, akkor jobb a Teleport. Ha teljesen letradeltétek egymást az ellenfeleddel és mindketten hazamentek te hamarabb visszaérsz a lane-re és nem buksz CS-t + megpusholhatod a lane-t, akár tornyot is szerezhetsz ameddig az ellenfeled otthon van. (Ilyenkor mindig wardolj, nehogy a jungle-ből érkezzen valaki!) A Teleportot roam-ra is kihasználhatod. Ilyenkor írj a társadnak, hogy helyezzen el egy deep wardot a bokorba. Amikor az enemy bepusholja a lane-t akkor oda tudsz TPzni és meglepheted őket.
Late game-ben split pusholni is segít. Pl: Ameddig a teamed fightolni készül mid-en, addig te megtolhatod a top tornyot. Amikor pingelnek vagy úgy érzed akkor teleportálsz és csatlakozol a harcba (ezt a bázisról is megteheted, akkor a + mozgási sebesség is rajtad lesz).Az Ekko passzívról (Z-Rezonancia | Z-Drive Resonance)
(Ekko-nak a passzívját megemlíteném itt, mivel a többi képességéről már beszéltem fent.)Ekko passzívja a lane-n segít a trade megnyerésében, az ellenfél pokeolásában. Ahányszor eltalál egy ellenfelet auto attack-al vagy sebző képességgel egy jelzőt tesz rá. Ha sikerül 3x egymás után eltalálnod ugyanazt az ellenfelet nagyobb sebzést okoz (20 - 190 között, szintednek megfelelően + az AP-d 80%-t). Ezenkívül 30/40/50/60%-al slowolja is az ellenfelet 2/2.5/3 másodpercre (szintedtől függően). Továbbá 50/60/70/80% movement speed is a jutalmad 2/2.5/3 másodpercre (szintedtől függően) ha sikerül "felrobbantod" 3 stacket (ez csak a hősökre vonatkozik, minionokra/szörnyekre NEM!).

Pár mód ahogyan könnyebben fel tudod stackelni: Q+AA(auto attack)+Q ; Q+Q+AA ; Q+Q+E ; Q+E+Q ; Q+E+AA ; E+Q+AA (talán ez a leggyorsabb), stb.COMBO'S (KOMBÓK)

"The One":
(+E)

Szerintem ezt kombót a legnehezebb kivitelezni. Itt az időzítés nagyon fontos, mert a legjobb pillanatban kell megnyomd az R-t a tömeges stun érdekében. A videóban jól látszik mit is kell csinálnod. 1: Menekülés közben leteszed magad elé a W-t. 2: Megvárod ameddig bele sétál az enemy. 3: Megnyomod az R-t amikor a W-ben áll az enemy. 4. Élvezed a sebzést, aki nem halt meg az R-től azt Q+E kombóval ölöd meg. Sok gyakorlást igényel de ha sikerül megcsinálnod csodákat művel.

"Hit and Run":


Ez a kombó a legjobb módszer, ha egy olyan ellenfeket akarsz befejezni aki kevés HP-n menekült el de tudod (legalábbis feltételezed) hol van.
A videóban benne van mit kell tegyél. 1: Beugrasz E-vel. 2: Q-val lesebzed, vagy AA (auto attack) ha az is elég. 3: Ha szorul a hurok akkor használj R-t a menekülés szempontjából. Ha nem fontos akkor elég ha egyszerűen kisétálsz. Nem igényel sok gyakorlást de gyorsnak kell lenned, ha R-t akarsz használni a meneküléshez.
4 másodperced van!

"Stealthy W":


Ezt a kombót fent leírtam egyszer de itt be is mutatom. Ezzel a kombóval könnyű megtéveszteni az ellenfeled a lane-n, de akkor is hasznos ha roamolsz más lanere és nincs wardolva a bokor (vagy ahonnan érkezel). Itt is az időzítés fontos és higgadt kell legyél, nem szabad rárohannod az ellenfélre egyből, mert az feltűnik neki és hátrálni fog. Ez a kombó 1v1-ben nem mindig halálos de tradelni vagy hazaküldeni az ellenfeled nagyon is jó. Szóval: 1: Elmész a laneről a bokorba (vagy egy fal mögé ahol nem lát az ellenfeled). 2: Leteszed a W-t ahol van (vagy valószínűleg lesz) az ellenfeled. 3: Nyugodtan rámész (NEM rusholsz!), amikor elég közel vagy E-vel rászöksz, eközben a W-d már stunnolja is.4: Innen már csak Q-val és AA-al kell üsd. Ha full hp-n is volt biztos kevés élete marad vagy meghal. Ha nem hal meg ne aggódj, a célod elérted, mert míg te tonnányi sebzést kiosztottál az ellenfél szinte semmivel nem tudott reagálni. Esetleg R-t is használhatsz amikor a klónod a W-be ér (ha ott maradna az ellenfeled) a biztos gyilkosság érdekében.Konklúzió

Ekko egy középső ösvényes orgyilkos/mágus Zaun sötét sikátoraiból aki elsajátította az idő manipulálását. Sokoldalúan lehet vele játszani, top, mid de jungle-ben is hatásos (próbáltam már). Mindenkinek ajánlom aki szereti a bonyolultabb hősöket (Ekko-n kívül pl: Azir, Ahri, GP, Zed, Yasuo, stb.) és szeret mágusokkal, orgyilkosokkal játszani. Azoknak is kiváló választás akik normálon szeretnének funolni. Nem egy egyszerű champion, ha elkezded elsőre biztos nem fogsz nagy sikereket elérni vele de idővel rájössz a játékstílusára és a kombók kivitelezésére is. Nekem a megjelenése óta bejött, már akkor elhatároztam, hogy megtanulok vele játszani és nem csalódtam, lvl 7-et el is értem már vele és minden matchup ellen megállom a helyem vele. ARAM-on, 3v3-n, All for One-n (Egy mindenkiért), U.R.F.-on is nagyon fun és erős persze. Sok profi játékos is előszeretettel választotta/válassza, például:
Bjergsen: https://www.youtube.com/watch?v=_y2tz2OfQYQ
Betsy: https://www.youtube.com/watch?v=NX3Lm6-PzUE
Faker: https://www.youtube.com/watch?v=R1IiT5cwUKo
Pobelter: https://www.youtube.com/watch?v=TZpoalCQHusRólam

Elsősorban köszönöm, hogy elolvastad a guide-m. Remélem tanultál valami újat és megjött a kedved, hogy kipróbáld te is Ekko-t.
Ez az első buildem az oldalon, megpróbáltam érthetően és pontosan leírni mindent.
Tudom, hogy nem 100%-os ez a guide, mivel nem tudok én sem mindent Ekko-ról. Biztos van ami kimaradt (pl: más kombók, buildek, stb), ezért elnézéseteket kérem.

Season 3 óta kezdtem el játszani EUNE-n és EUW-n egyaránt, aztán rájöttem, hogy nem éri meg EUNE-n maradni (elnézést ha valakit ezzel megsértek, ez a személyes véleményem), mert jobb a community EUW-n és más a színvonal is. Season 3-ban Silvert értem el. Season 5-ben Platinum, jelenleg pedig Gold-ban vergődöm. Mid és Jungle a main role-om, még nem tudtam igazán dönteni, hogy melyik az első számú és melyik a második. Majd idővel ez is kialakul. Ha többet szeretnél megtudni rólam, esetleg játszani szeretnél velem EUW-n megtalálsz VG HyperX Rev néven, nyugodtan jelölj be!

Remélem tetszett a guide, még tervezek készíteni a közeljövőben.

Ha bármi kérdésed/észrevételed/tanácsod/kritikád van várom a komment szekcióban, biztos válaszolni fogok.

Addig is viszlát és hajrá! ^^
Belépés