KalistaKalista Build Guide: Hop to victory-Standard kalista adc [Patch 5.12]

78%
Készítette Viperov, Frissítve: 2015-07-02

Varázslatok

Tárgyak

Kezdő itemek
Standard kezdés, s5 be nincs más lehetöséged adc vel, ha nem akarsz lemaradni.(kivétel urgot)
1. back
Több lehetöség is van elsö viszatérésre

440 alatt:ha kell lane potenciál doran, amugy cipö vagy longszvörd(Hoszúkard) ,ha belefér és a maradék poti.

800+ vampirick + poti

itt már elérkeztünk arra hogy el kell döntened , melyik itemel szeretnél kezdeni: runan bt(vérszomlyas) vagy botrk(letaszitott király..)
BT: ez az lap kezdés mert, ez adja a legnagyobb lanepotenciált álltalába, burst damaget növeli és a trade potenciált(egyszerü combonáll it a legnagyobb a sebzés, a-a+q+a-a+e) és passiv lanelésre is alkalmas.
BT esetén : 1240+: scepter+doran(ha nem érzed a dorant szükségesnek akkor nem kell, megnöveli nagyon az erödet de ha nem fogsz harcba bocsáltkozni felesleges)
1550+ BF sword(K.N. Kard)

Botrk: Akkor ajánlom, ha veszrésre álsz és nem birod kigyüjteni a bf-et(k.n. kard), mert olcsó kis alatrészekböl áll, és önmagába nagyobb sebzést bisztosit mint a bt vagy a runan. De a bt+runan vagy a bt+statik már nagyobb sebzésel rendelkezik ,mint a botk+runan vagy a botrk + statik.

1240: itt el kell döntened hogy doran vagy longsword(hoszukard) ha harcolni akarsz vagy a lane egyensulya törékeny a dorant ajánlom mert nagyobb trade és harc potenciált ad mind olcsobbik társa. De ha nem akarsz harcolni és nem is számitasz arra hogy az elenfél kikényszeriti akkor longsword

Runan: elöször ajánlom kiépiteni a vampirick sceptert és csak utána a runant, hogy legyen egy kis ad+sustain(nagyon jól müködik a lifestil együtt a runanal), álltalába jobban megéri btvel kezdeni mert a target-ek papirok és igy trade+ burst potenciál többet nyom a latba mint a dps, és ilyenkor a runan passivját még olyan jól nem lehet kihasználni.
1250: itt el kell dönteni hogy vampirick+ dorn vagy vamprick+dagger(tőr), álltalába az 1. jobb, kivéve ha nem harcolsz.... Szélsöséges esetbe ha nagyon aggresivnek kell lened mehetsz reflexijra rögtön.

Ha a csapat nagyon védd mehetsz ie- re is de ez nem nagyon növeli a dps-ed és nagyon törékenyé tesz, profik is nagyon ritkán csinálják.
Runan
Ez nagyobb tf potenciált ad és öszesgébe nagyobb dps-t is, de lecsökenti a fokuszált sebbzésed és nem lesz kritikus esélyed. Ha az enemy nem szorit ki tf-ban.(ha sok a feszélyes cc, akkor jó taktika lehet késön érkezni a tf miután azok kimentek.)

Kalistának a legtöbb adc val szemben azért jó a runan mert dmg-e nagy része az e jéböl jön amit ugyanugy bead a runan 2 kisebb lövedéke is és nem olyan fontos neki a crit chance hisz a-a sebzése nagya az ejéböl jön. Igy a dmg redukciója sem akora a 2 melékegységre mint a töbi adc-nél és crit chance ki esés sem fáj neki anyira.
Buildsorend:
kezdöitem ha ez egy lifestealt(életlopást) adó item volt akkor a 2. runan , ha runan volt akkor bt(vérszomjas) ajánlok de lehet botrk(letaszitot...) is. Papirok ellen 3. item legyen a még men nem lévő lifesteal item, tankosabbak ellen LW(utolsó lehelet). Idöközbe valahol buildeld ki a cipöt mikor úgy jön ki a gold.
Statik
Nagyob single target dps-t ad és az ugrálás stakeli a statik pasivját, akkor szoktam erre meni ha olyan bruiser van vagy esetleg assasin aki kiszorit a fightból. Papir enemy ellen lehet jobb döntés mint a runan.

Itt vagy bt-vel(vérszomjas) vagy botrk(Letaszitott...) el keztél igy 2. item mindenféleképpen statik kell hogy legyen.
Papirok ellen 3. item legyen a még men nem lévő lifesteal item, tankosabbak ellen LW(utolsó lehelet). Idöközbe valahol buildeld ki a cipöt mikor úgy jön ki a gold.
Defensive itemek
GA(Őrangyal): Álltalában jól jön, nem nyulhatsz vele félre.

QSS(higany selyemöv)/Zöld kard: qss nagyon jó a a stunok snearek leszedésére.(ami kalistára fokozotan veszélyes mert mozgékonysága egyetlen lehetösége a tulélésre)Sebbzést is növel, bár nem ad akkora menyiségü sebbzésnövekedést, mint a IE, de a defensive része miatt általába jobb választás.

Banshee: nagyon jó defensive statokat ad, ha veszélyes rád az enemy magick dmg-e ezt ajánlom, ha mixeld dmgböl kapsz sokat akkor meg ga.(ga akkor is jobb lehet, ha 1 spell kifejezeten veszélyes rád ami elporlaszt, de utána ujraéledésel hasznos tudsz leni.)

Randuin's omen: Szélsöséges essetekbe veszem, nem hirtelen jövö nagy ad sebzés ellen.(Nagyábol csak fed yi ellen veszem de akkor se mindig.)Álltalába ga jobb.

Youmu: Nem kifejezeten szeretem kalistán, de nem rosz neki, a cdr+armorpen jó a q jával és ha papir az enemyi akkár még egy lw is helyetesithet.(de ez inkább ,csak kisebb szinten igaz, vagy ha az enemy nagyon greedy)

PD:Hatalmas menyuségü dps növekedést ad és crit chance miatt nagyon jó auto attack sebzést ad a hatalmas allap ad stack miatt.

IE:80 adjával a legnagyobb adc nek buildelhetö itemek egyike(bt és mercurialscimilar mellet)
és a 20 crit chance(+crit dmg) miatt runan melé nagyon megnöveli a dps ed, a pd jobban növeli allapol a nagyob crit chance miatt és attack speed miatt runan mellé, de az effective dps ben szerintem az ie jobb.(egy fightban nem tudsz fégig attackolni, igy nem használod ki a teljes attackspeeded)
Egyébb
Trinketet azért érdemes lecserélni, mert a ward range kisebb mint az attack ranged, igy ha aaz ellenfél bemegy egy bokorba és azt bevardolod, 1 autoattackal lemaradsz vele szemben vagy elfuthat kis hp val.(earlygamben 1 auto attack sok tud lenni, és késöbb is bisztonságosabb mint a sárga. 1. backelés után szoktam lecserélni, de lehet vele várni lvl 9 utánig. Ha nem szereted a kéket, akkor sárga vagy piros is jó, mert az allapvetö velhasználását helyetesiti a w-d.

Elixir: más nagyon nem éri meg veni, ez adja a leghasznosabb tulajdonságokat.

Cipöenchant: Allapbol az adc-nek a legjobban pirosat éri meg veni, de mivel a kalista passive nem scalel mozgási sebbeségböl, ezért neki másikat éri megvenni. Ha jobban szereted nyugotan vegyél meg egy másik fajtát.
Alap fullbuild

Képességek

[Q] Felnyársalás

[W] Őrző

[E] Tépett seb

[R] Túlvilági hívás
A q maxolásával jobban nö a tradejeid hatékonysága és a dps ed nem sokkal csöken, playstile és buidlfüggö ki mit maxol, mind 2 (értem itt elöször e aztán q maxolás vagy forditva) használható és lehet hatékony. Ha vampirick után runanra mész akkor viszont e-t kell maxolni, mert nincs elég ad-d még, hogy az ed elég nagyot sebbezen, igy kell az ed alap sebzését növelned.
BT/statiknál én q-t preferálok. Közelharci szupport esetén, e-vel kezdj w helyett.

Leírás

Hello, a játékot s4 közepén kezdtem és kezdtetöl fogva adc-nek tanultam. Jelenleg gold 1-be vagyok. A build nagyát, kb. 50 mecs tapasztalatábol, NALCS és LCK/LPL mecsek alapján állitottam ösze.(Ezenfelül néztem pár NA profi véleményét, elemzését)

Kalista a játék egészében hatékony(bár lategamben van aki erösen outscaleli, és erre nagyon érzékeny), nagyonjól kiteol és jó a baron, dragon cootnrolja.(Nem utorsó sorban nagyon élvezetes vele játszani és sok benne a maxolási lehetöség így mainek se rosz.)Mikor vele gyakorolsz, nem csak kalistával leszel jobb, hanem más adc-nél is fokozottan fejlödsz, mert kalistánál rá vagy kényszeritve olyan dolgokra, ami más adc-nél opcionális vagy sokkal ritkábban jön elö.(bár ezekben a rikta helyzetekben való megfelelés, akár mecsdöntő lehet.) Ezenfelül nagyon effektíve solo carry.

Vanak vékonyabb falak amiket át lehet vele ugrani:

https://www.youtube.com/watch?v=SUWqe__ry7k

Akiknek ajánlom a meccseit nézni az TL Piglet(mert jó a mechanik-ája), C9 sneaky(mert sokat játszik a champel, és elmagyaráza álltalába mit miért csinál, ezenfelül okosan játszik, meg néha vicce is), Geranimo(mert minden lépését és mozdulatának okát elmondja és sokat tudsz töle tanulni+jófej, mivel nem olyan ismert a twitch linkje:http://www.twitch.tv/lolgeranimo )

De ha te más profi csapat játékosát kedveled persze az ő videóit is nézheted(ugye milyen kedves vagyok, hogy megengedem :D, aki már az lcs-ben van tudja a dolgát), de nekem ők a kedvenceim. Viszont ajánlom mindenkinek, aki fejlődni akar nézzen párat, mert tényleg sokat lehet fejlődni.
Counter tippek:
Nem akarom hősre lebontva bemutatni ki ellen jó, és ki ellen nem, mert passive lanelésel bárkit meg lehet verni, vagy ügyes játékal, a lane része nem olyan fontos, csak a játékmeneti countereket írom le.
Vayne: Bár lehet lanen megölödm és utána tudod snowballozni, de out scale-el és lategambe kitut fokuszálni, és a mozgékonysága jobb mint a tied.(lane-en outradelni tud ha ügyes, a kite-od jobb, de ő jobban üldöz)
Lucian/graves: bagy burstjük, és jó comebackpotenciáljuk miatt jók ellened, Lucian az e+passive töltödési ídő csökentése miatt a nyomodba tud maradni, és elöbb elporlaszt, minthogy a dps ed ki tudd használni. Graves már egy fokal könyebb, de szintügy könyel megöl, de még graves ellen csak meg kell tanulnod játszani, lucian ellen nagyon skilles dodgeok kellenek.
Más rád nagyon veszélyes adc nincs, viszont ami fontosabb, a nehezen dodge-olható, vagy biztos stun keményen counterel. Ilyenkor jó taktika qss-t buildelni és kicsit késöbb bemeni a fightba, miután a nagy fontos stunok kimentek az enemytől.
A helyesirási hibákért meg elnézést. Bármi véleményed kérdésed van commentbe meghalgatom.(Vitatkozni szeretek, de veszekedni nem szóval csak okossan.)

A runákat s3 as világbajnoktol néztem, de s4 es világbajnok is ilyet használ kalisztán.( TL piglet, LGD imp)Nagyon sokan az 1 ad helyed attackspeedre esküsznek, pl.: c9 sneaky,OMG uzi, de van aki 3 ad-t hoz bár nem mindig, pl.: SKT faker, EDG deft.
Belépés