Master YiMaster Yi Build Guide: Assassin Jungle kezdőknek [S4]

90%
Készítette Amper, Frissítve: 2014-04-04

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Ez a legbeváltabb, legbiztonságosabb kezdés.
Trinket azért ez mert gyorsabban ad vision-t és gyorsabban tud mondjuk Q-val átmenni a falon és megszökni az üldőzőid elől.
Első vissza
Madred>>>Ebből lesz az új Wriggle.
Boots>>>Minél gyorsabban mozogj
Ward>>>szükséges
Majd aztán
Wriggle's Lantern/Feral Flare>>> Az új isten jungle item az AA-os champeknek. Szép sustain és bónuszok. A gold se hátrány.
Vampiric Scepter>>> Extra sustain, mert nem lesz mindig jungle creep melletted. Ebből épül ki a többi lifesteales cucc.
Zerker>>> Attack Speed mindig jó, ha van.
B.F Sword>>> Flat dmg, ha még nincs enemy-be armor. Jungle tisztogatásba is segít.
Brutalizer>>> AD,CDR és Armor Penetration. Utoljára vedd meg.
Mercury Treads>>> A CC Master Yi legnagyobb ellensége. Ha mondjuk van 3 olyan champion, akinek bármilyen CC-je van, ami le tud korlátozni akkor ezt kell venni. Csak slowok miatt ne vedd meg!
Lifesteal lehetőségek
Blade of the Ruined King>>>> Újabb tapasztalaim alapján 2. itemnek meg kell venni, mivel 2+ tank metában élünk. CC hiányt segít kompenzálni. Súlyosan HP-s tank ellen jó.
Ravenous Hydra>>> Splitpushra kiváló. Aktívja ad a burst-höz és egy kis health regen is származik belőle. Blind-os karakter ellen nem ajánlom, mert akkor csak el lesz pazarolva az aktívja :S.
Bloodthirster>>> Ez adja a legtöbb flat AD-t és lifestealt. Nagyon mást ide nem tudok mondani.
Befejező dmg
Youmuu's Ghostblade>>>>Yi esetében az armor pen egyetlen formája, de nem is e miatt nagyon hasznos. Az aktívjával és mondjuk ultimate használatával együtt elég sok attack speed-re lehet szert tenni és gyorsabb kivégezni az ellenfelet. Tower pusholásához is kiváló. Újabban 3. itemként hasznosabb, mert laning phase végére már mindenkinek van armorja.
Infinity Edge>>> Drága, sok AD és crit növelő. Nagyon jó item, de csak utolsó dmg itemnek érdemes megvenni, ha nem vagyunk túlságosan nagy előnyben.
Defenzív opciók
Guardian Angel>>>Ha tudod, hogy bemész és instant meghalsz akkor ez az item ad neked egy második esélyt, hogy kitold a segged onnan. Armor és MR se hátrány.
Randuin>>>Armor+HP kicsit tankosabb leszel tőle. Ezt AD teamek ellen ajánlom, illetve ha nagyon auto attack függő ADC ellen/mid laner ellen.
Banshee>>>MR+HP. Szép kis item, ami legtöbb spell-t blokkolja. Blitz, Thresh és Lee ellen sokat tud segíteni, ha pozíción kívül vagy.
Mercurial Scimitar>>>CC gazdag team ellen szükséges, hogy életben maradj.
Late
Zephyr>>>Nagyon hosszú game esetén ezt ajánlatos megvenni Berserker helyére.
Homeguard>>>Ha már inhibnél járnak és gyorsan jelen kell lenned védekezni.
Black Cleaver, Last Whisper, Trinity Force>>> Értelemszerűen a jungle item helyére kerül, ha már esetleg nincs rá szükség. BC/LW akkor ha sok armor van. Persze csak az egyiket! Trinity meg akkor nagyon úgy érzed, hogy yoloswag helyzet van.

Képességek

[Q] Alfa-csapás

[W] Meditáció

[E] Wuju stílus

[R] Hegylakó
Alpha Strike (Q) - Hasznos skill a jungle takarításához, splitpushhoz és több kevés hp-jú ellenfél összecsukásához. Critelni tud és auto attack csökkenti a CD-t rajta. Mivel Yi azidő alatt mialatt használja a skill eltűnik és nem lehet targetolni, ezért lehet ezt használni skillshotok és aoe típusú skillek kitérésére(nehéz). Át lehet vele menni falon vagy mesterségesen kreált falon (J4 ulti, Anivia W), ezért egy ward-al vagy trinkettel kombinálva könnyen meglóghatunk üldözőink elől. Ezt maxold elsőnek.

Meditate (W) - Master Yi egyetlen skillje a hihetlen burst túlélésére, mivel amíg ezt castolja addig jelentős mennyiséggel lecsökkentett sebzést kap, illetve healeli önmagát. Tower dive esetén életmentő lehet a kijutáshoz. Habár turret ellen a dmg reduction megfeleződik! Erős counter jungle esetén ajánlom, hogy még 4.szint előtt tégy bele egy pontot. Főleg heal és dmg reduction miatt utolsónak maxold.

Wuju Style (E) - Passzívan megnöveli az AD-t.
Aktívja egy nagyon hatásos eszköz ha gyorsan kell valakit kivonni a játékból. Ezt kombinálva az ultival elég gyorsan eltűntetsz minden ellenfelet a pályáról. Fontos, hogy amíg a skill CD-n van addig a passzív elveszik! Paszív AD és jungle takarítás miatt másodiknak maxold.

Highlander (R) - Ezért gyűlőlik Master Yi-t annyian szerte a világon.
Passzívja egy reset, ami engedi Yi-nek, hogy minden kill és assist után CD-t faragjon le a többi skilljéből.
Aktívja megnöveli a movement speedet és attack speedet egy egészséges adaggal. Mialatt az ulti hatása alatt van Yi immunitást élvez a slowok ellen! Az ulti használata alatt szerzett killek és assistok megnövelik a hatás időtartamát 4 másodpercel.
Ez a skill eldöntheti egy teamfight kimenetelét, mivel ez kombinálva Wuju Style-al, Youmuu's Ghostblade-el iszonyatos mennyiségű auto attack-ot képes kiosztani és szinte oneshotolni az AD carry-t vagy mid laner-t. Menekülésre is nagyon hasznos. Mindig tegyél bele pontokat 6,11,16-os szinteken!

Leírás

Amit nem tudtam leírni pár helyre:

Summonerek:

Flash+Smite - A legbiztonságosabb párosítás, mert lássuk be egyszer mindig kifut a szerencsénk.
Exhaust+Smite - Yi CC hiányát kompenzálni próbáló duó, de nem túl biztonságos. Ha ezt a kombót használod, akkor Blade of the Ruined King helyett Ravenous Hydra ajánlott!
Teleport+Smite - Először kételkedtem benne, de miután láttam egy streamen, Challenger junglerestől, ezért azt mondom miért is ne? Nagyon megnöveli a mapon a jelenlétedet és countergankek-re ad lehetőséget.

Fő tippek:

- Meg kell értened, hogy te nem vagy tank és nem mehetsz be elsőnek! Várd meg amíg a csapatod kezdeményez!
- Teamfight esetén mindig más irányból közelítesz mint a csapatod és akkor mész be amikor az ellenfél elhasználta CC képességei jórészét!
- Kiváló vagy az alacsony hp-jú ellenfelek elkapásában! Használd ki a lehetőséget!
-Használd a trinketet/wardokat szökésre, Q-val kombinálva! Ezt megteheted az két kicsi gólemeknél, farkasoknál, 4 kicsi lidércnél, az új wight campnél, red és blue buffnál!

Jungle párosítások:

Csak pár mostanában népszerű vagy nehéz junglerek ellen vázolom a helyzetet.

Kha'Zix - Assassin párbaj. Lényeg, hogy nem kapjon el egyedül és mindig őt öld meg először counter gank esetén, hogy ne kapjon kill-t, mert ha kap akkor el tudsz szökni előled, ha olyan helyen van. Nehézség: 4/5

Vi - Ő pont egy olyan champion, aki jól funkcionál assassinokkal/ellen. Óvatosan kell vele bánni főleg ha egyszer a W skillje megtöri az armorodat. Ultiját ki tudod védeni, ha a megfelelő pillanatban nyomsz Alpha Strike-ot (Q). Ha netán menekülne előled Q-val akkor várd meg azt a pillanatot, amíg el nem indul és nyomd el a Q-dat. 1v1-be összecsuk. Nehézség: 5/5

Elise - Bogarak szezonja, he? Hp alapú dmg ezért full hp-val nekimehetsz, de ha egyszer nagyon alacsonyra fordul a zöld csíkod akkor instant kivégez a spider form Q-val. A stunját ki tudod kerülni Alpha Strike-al, ha jól időzítesz. Nehézség: 3/5

Lee Sin - Személy szerint én őt tartom a legnehezebbnek. Szét fog szedni counter jungle által, mert el tud kapni bármikor 6. szint előtt és belassít, csökkenti az attack speededet, kevés esélyt hagyva a túlélésre. Kevés hp-d lenne akkor instant végez veled Q-ja segítségével. Elviszi a buffjaid és egyéb nyalánkságok. Soha ne válaszd ellene Master Yi-t! Nehézség: 5/5

Shyvana - Ki****ott sárkány. Elviszi az összes farmod és lazán ki tud duelezni téged a világ végére. Nagyon vigyázz vele mert, ha eltalál az E-je és netán Magpen cipője lenne (NEM VICCELEK) akkor súlyos fejfájást tud neked okozni. Szerencsére, ha ki tudod kerülni az E-t és nincs Randuin-ja akkor free kill, ha nincs ultija. Nehézség: 3/5

Dr. Mundo - "Mundo goes where he pleases!" Ez nagyjából így is van mivel, ha eltalál a hentesbárdjával akkor szépen le tudja amortizálni a hp-dat. Nagyon fontos, hogy 6.szintje előtt még megöld vagy még mielőtt valami isten hp-t adó itemet venne. Mivel nincs CC-d, ezért hiába tankol téged W-vel, mert ugye AD>HP. Ha el van feedelve akkor meg úgyis gg... Nehézség: 3/5

Evelynn - Egyéjszakás kaland...Lényegében mivel elég gyér a jungle takarítása és gankfüggő assassin, ezért néha átmehetsz farmolni, de csak óvatosan, mert örökstealth az kicsit nagyon OP. Red buffal kikiteol. Még az első dmg iteme előtt meg kell ölnöd, mert ha sok AP-ja van akkor az ultija nem kevés pajzsot fog neki adni. Pink ward ez esetben kötelező vétel. Szerencsére permaban. Nehézség: 3/5

Jungle út: Blue>>>Wolf>>>Red>>>Wraith>>>Gank
Változhat, hogy milyen division-be és ki ellen vagy.
Pl. Én nagy bronzos vagyok és szeretek farmolni, tehát Wolf után Wraithekhez megyek és csak utána Red.
Ezt spec nem merem megcsinálni, ha egy lee sin, udyr vagy egyéb Red kezdő jungler van ellenem.

Ha vmit kihagytam vagy szeretnétek, ha bizonyos jungler ellen bővítsem a listát csak szóljatok!

Nos, ennyi lett volna az útmutatóm Master Yi-hez.

Véleményeket várok!

Update Log:

2014.03.02.

-Itemek frissítve: leírás, Spirit of the Elder Lizard, Black Cleaver, Last Whisper, Trinity Force itemek hozzáadása.

2014.03.11.

-Mastery frissítve.

2014.04.04.

-Wriggle's Lantern hozzáadva.

Belépés