NautilusNautilus Build Guide: Deep Titanfall 2.0 (Final)

80%
Készítette pt33rod, Frissítve: 2015-02-07

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés(!)
Kezdésként vegyük meg az alap jungle tárgyakat Nautilusra. Machete + 2 HP poti (Sárga trinket!)
Első vásárlás(!)
Amint meg van rá a kellő mennyiségű goldod, a Vándorok úttörőjét vedd magadhoz, ez segíteni fogja a jungle-ben való túlélésedet, és több goldhoz juttat. Fontos továbbá megvenned az alapcipődet, hogy többet tudj romaingolni, és gyorsabban lefusd a táboroknál a tiszteletköreidet. A pink ward még mindig egy hasznos item, szóval ha még futja rá, mindenképp vedd meg, mert az objektek kontorollálásában még nagy szerepet játszhat egy jól telepített pink. A trinketed cseréld itt vörösre, gankelésnél jól jön, később a wardok takarítására fogod használni.
Cipők(!)
Nautilusra alapjáraton egy mobilitys cipő a legjobb választás, ám ha úgy adódik a helyzet.. ezt lecserélheted egy feedelt botlane esetén egy ninja tabira.
Full build (Optimális)
Egy teljesen egyértelmű példabuild Nautilusra. Egy jókora tucat Armor illetve MR, sok HP, Optimális CDR (40%), némi varázserőből, és egyebekből (Sunfire) jövő sebzés, varázstörés, mobilitás, a kellő mértékben.
Full build (Agresszív)
Egy kifejezetten nagyon érdekes full build Nautilusra. Mivel MR cipőt vettünk neki, veszít a jungle item passzívjából, ami felettébb nem kellemes, ám ezt a lélekfaló fejlesztéssel kárpótolhatjuk. Nem annyira tankos, mint az optimális build, de jóval nagyobb sebzést képes kiosztani.
Nagyon fontos(!)
Ward. Zöld és Pink. Oda is, ahova nem kell. Nagyon sokat segíthetsz ezzel a csapatodnak. Nem kerül sokba. Mindig vegyél minimum egyet.
A vörös trinket fejlesztéséről még annyit, hogy Stealth champek ellen érdemes felhasználni. (Pl. Twitch, Shaco, Evelynn, Rengar..)
Elixír?
Vaselixír: Late gameben eljöhet az a pillanat, amikor már minden létező eszközt megpróbáltál bevetni a csapatod győzelemre segítése érdekében. Ha van lehetőséged, végy egy elixírt, így Nautilus 3 percig egy hypertank lesz, és az item passzívja segíthet a carryeiden túlélni egy-egy fightot. Érdemes kipróbálni.

Rombolás elixírje: Valamivel agresszívebb verzió, akkor érdemes kipróbálni, ha győzelemre álltok, és kell egy erősebb push valamelyik lanen.

Képességek

[Q] Vasmacska

[W] A titán dühe

[E] Földindulás

[R] Mélységi roham
A [W] képesség Nautilus mindene. Nagy varázssebzésen kívül szép pajzsot ad, ezért érdemesebb ezt kihúzni először. Az [E] képesség segíteni fog a gankelésben, illetve nagyon jó arányokkal rendelkezik. A [Q] képességed inkább célpontok befejezésére, flashek kicsalására, és escapelésre jó. Ezt érdemes a legkésőbb kihúzni, mivel a későbbi szinteken nagy a manaköltsége, és kicsi a sebzése.
Az ultink [R] pedig az egyik legjobb CC alapú végső képesség a játékban. Szinte másodpercek alatt tud fordítani 1-1 teamfightot, ha jól alkalmazzuk.

Leírás

NAUTILUSON ALKALMAZHATÓ SUMMONER SPELLEK:

- Flash - Egy teljesen fixált spell, váltogatni nem érdemes semmire.
- Smite - Jelenlegi felállásban igen is ez a spell is fix lesz Nautilushoz.


NAUTILUS ELŐNYEI:

- Egy tonna CC.
- Rendelkezik escape képességgel, ami egyben a gap closere is.
- Rettentően jó passzív képesség.
- Szépen lehet vele peelelni, jó utility, sokoldalú.
- Nagyon tankos.
- Late game az övé, legyen akárki is az ellenfele.

NAUTILUS HÁTRÁNYAI:

- Early gameben gyenge.
- Lassú, lomha.
- Mid gameig nem oszt ki komolyabb sebzést.
- Hosszú töltési idők.
- Mana problémáid lehetnek néhányszor.
- Brutálisan nehéz vele megtanulni JÓL játszani.

KÉPESSÉGEID HASZNÁLATA:


Passzív

Nautilus passzív képességének több felhasználási módja is van. Egyrészt mivel egy root, segíteni fog neked a sikeres gankekben. Másrészt a teamfightokban nagyon fontos szerepe van. Alkalmazhatod arra is, hogy a saját carryjeidet távol tartsd a rájuk veszélyesebb ellenfeleidtől, vagy éppen arra is, hogy az enemy carryje még egy kicsi fókuszt kaphasson tőletek, és ezzel akár egy összecsapást is megnyerhettek. Fontos viszont észbentartani, hogy Nautilus passzív képessége hősönként csak pár másodpercenként alkalmazható, és bónusz fizikai sebzést okoz, tehát jobb vele vigyázni hogy hogyan, és miként alkalmazod.


[Q] - Vasmacska

Talán Nautilust sokan ezen képessége miatt szeretik. Egy jó hook, és nagyon királyak vagyunk, lehet dobálni akár csak Tresh-el, és meg el is tudunk menekülni vele, milyen szuper! HÁT NEM. Nautilus [Q] képességének alapvető hiányosságai vannak, hogy azt egy egyszerű hook-ként használjuk. Egyrészt nehéz vele jól célozni. Viszonylag kicsi range-el rendelkezik, az eltalált célpontot nem húzod teljesen magadhoz, nagy a CD-je a képességnek, kicsit damage-et oszt ki, a hook NEM MEGY ÁT A FALON, és még sorolhatnám. Nautilus ezen képessége így teljes egyészében offenzív, és defenzív szerepkört is elfoglal a hookok nem valami széles tabelláján. Alkalmazni olyan sokszor nem érdemes, csak különböző szituációkban. Egy részt ezzel a képességgel egy teamfightban ismételten lehet peelelni, és CC-zni a carryket, de csak ha nagyon nagy szükség van rá. Ugyanis ha fölöslegesen használjuk fel pl. egy tank teamfightba húzására, vagy éppen mellé talál a képességünk, akkor csapatunk máris hátrányból kezdhet egy ütközetben. Másik felhasználása ennek a képességnek a menekülés. Ha Nautilus eltalál egy falat, vagy akármilyen statikus objektumot, (ide tartoznak a Towerek, Inhibitorok, sőt még a két Nexus is!) akkor ahhoz magát közelebb húzza, és megfeleződik a képesség töltési ideje. Így lehet dodgeolni képességeket, Lee Sin Q-t, vagy akár más hookokat, és minden egyebet. Fontos azért itt is észben tartani hogy mekkora a képességed hatótávja. Ugyanis ha a Vasmacska NEM érintkezik az objektummal, akkor NEM feleződik meg a CD-d, NEM húz a közelébe, és még lehet hogy meg is halsz. Másik különös eset szokott lenni még, hogy ha a Vasmacska minionban, monsterben, vagy akár véletlenül egy ellefél hősben talál megakadni, ilyenkor ugyanaz a szituáció áll fenn, tehát ezzel érdemes vigyázni.
Még egy utolsó dolog: SOHA ne nyiss gankeléskor a horgonnyal! Ez a képesség ilyenkor többnyire az utolsó kenet leadására való!


[W] - A titán dühe

Nautilus legerősebb és legtöbbször használt képessége a pajzsa. Azon kívül hogy van egy, a jelenlegi HP-dnak megfelelő shielded, és az AA-idra szintén ez alapján eloszlatott varázssebzés, a képességed aktiválásával az AA-id AoE és DoT sebzést osztanak ki, tehát a jungle campek takarítására, és teamfightokban, vagy gankeknél ez lesz a te svájci bicskád, tehát ezzel a képességeddel fogsz valamennyi sebzést kiosztani az ellenfélre. Early game-ben viszonylag gyenge shielded van.
Ám mid gameben rendelkezik a legjobb statokkal szép pajzsot kapsz, van elég sebzésed ahhoz is akár, hogy valakit megöld, de figyelj arra, hogy late game-ben már nem erre fogsz támaszkodni, hanem az extrém tankosságra, illetve a peelelési képességedre, meg arra a jó 1 tonna CC-re.


[E] - Földindulás

Nautilus elsődleges gankelési képessége. Ha ezzel nyitsz, nagy valószínűséggel mind te, mind pedig a lane beli csapattársad utol tudja érni a célpontot, és be is fejezni azt. Ha mást nem, akkor egy flashet ki tudsz vele csalni. Egy hullám többször is el tudja találni az ellenfelet, extra lassítást rátéve, de nem kell testközelben lenned a célpontodhoz ahhoz, hogy hatásosan süthesd ezt el. Itt is, mint akár a Vasmacskánál [Q] tisztában kell lenned a maximum hatótávoddal, és ha akár a külső pereme is eléri a gankeléskor a célpontot, eszement mennyiségű slowot és mágikus sebzést kap. (Ezután persze jöhet a passzívod, és a többi nyalánkság, például az előbb átvett szép kis AoE damage-ed.) Használhatod ezt a képességedet teamfightokat engage-re és disengage-re is a slowból adódóan, de fontos, hogy már a teamfight kezdetekor elkezd spammelni ezt a képességedet, mert kisebb CD-vel rendelkezik, így nagyon hasznos tud lenni egy 5-6 másodpercenként bekapott lassítás.


[R] - Mélységi roham

Nautilus világmegváltó képessége (mint mindenki másnak) az ultija. Tulajdonképpen, ha ez nem lenne egy hard CC, nem is Nautilusról beszélnénk. A 0.8-as AP szorzóval ellátott képesség nagyon szépen tud fordítani teamfightokat, tud befejezni gankeket (akár a horgony), illetve ki tud venni AD, vagy AP carryket a csata sűrűjéből, pont a csapatod kezei közé. Alkalmazása roppant egyszerű. Gankeknél abban az esetben érdemes használni, amikor egy low HP-val rendelkező játékost szeretnétek a másvilágra küldeni, menekülési opciók nélkül. Erre Nautilus ultija tökéletes választás például ebben az esetben. Teamfightokban az ultival lehet peelelni is (ahogy szinte az össze képességével, itt is ismételten lehet ez defenzív, és offenzív), de fontos megjegyezni azt, hogy mindig a carryt kell becélozni, ugyanis normál esetekben ők tartózkodnak leghátrébb, és így a frontvonalban elhelyezkedő topos, jungler, support is kap egy jó nagy adagot mind a CC-ből, mind pedig a képesség varázssebzéséből. Ha valakit tényleg meg kell fogni, biztosítani tudom, hogy nincs az a Kassadin, Ezreal, vagy éppen ultizó Rek'Sai, akit ne követne le kilóméterekre Nautilus ultija.

WARDOLÁS:Egy nagyon szépen kidolgozott wardolási map, amelyet a neten találtam. A sárga karikák a zöld wardok telepítését jelzik, a piros karikák azok a helyet, ahol leginkább érdemes az Oracle-t (piros trinket) használni, a rózsaszín karikák pedig a pink wardok lehetséges telepítési helyét jelzik. Szerintem ezen még elhetne finomhangolni, ha akárkinek van hozzáfűznivalója, vagy esetlegesen tanácsa ehhez, komment formájában várom.

MR. KRABS:

A Season 5 bejöttével egy új monster jelent meg az Idézők szurdokán, ez pedig nem más, mint a rák. A rák elpusztítása után automatikusan egy ward jön létre egy objektum körül, attól függően hogy hol ütöttük le, (Baron, Drake) illetve egy nagyobb gold mennyiséget kapunk az elpusztításáért, akárcsak a többi monsternél. Fontos megjegyezni, hogy a rák nem támad. Ha áthaladunk a keletkezett wardon, extra movement speedet kapunk.
A drake előtt őrjáratozó rákot a 8.-10. perc környékétől, a baron előttit pedig a 16.-18. perctől érdemes ritkítani, hogy wardhoz juthassunk, és hogy kontrolláljuk az objektumokat a mapon. További megjegyzésem még az lenne a rákhoz, hogy elég nehéz volt beszedni elsőre, mert folyamatosan ficánkolt, elugrott, stb.RÓLAM:

Sziasztok! pt33rod (ejtsd: Terod) vagyok, és EUNE szerveren játszom. Magát a játékot már 2 éve ismerem, és jelenleg Silver 5-ben vagyok, Westen még nem értem el hogy legyen egy teljes értékű accountom. Jelenleg a játék elméleti részeit tanulmányozom, és próbálok lexikális tudást gyűjteni mindenről amiről csak a játékon belül-kívül lehet, hogy azt később kompetitív célokra felhasználjam.
A profilomban megtalálhatjátok a Twitch.tv csatornámat, ahol nyomon követhettek ha pl. játszom.

Remélem segíteni tudtam ezzel a guide-al, és megjön majd a kedvetek Nautilus kipróbálásához, esetleg maineléséhez is! :)
A builddel kapcsolatos akármilyen visszajelzést, vagy kritikát, módosítást szívesen meghallgatok!

GL HF!
Belépés