RengarRengar Build Guide: Rengar - Rengo el Mucho Grande!

82%
Készítette Kaisuke, Frissítve: 2015-09-29

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés, early
Dorans blade: Körülbelül egyenlő lane-nél, ahol nagyrészt a skill dönt, ezzel érdemes kezdeni. +1poti

Long sword: Több damage-t ad, mint a doran, ezzel elég szépeket lehet sérteni. Nagy first blood potenciál. Én mégis a dorant ajánlom inkább. Biztonságosabb, és úgyis scalleled majd. +3 poti

Cloth Armor: Erős AD sebzésű counter ellen érdemes lehet. Esetleg alternatíva a dorans shield, vagy long sword kezdés, de amint lehet veszed a shieldet, vagy az armort.
Én ritkán használom, Ilyenkor armor cipő rush, a builded ezen kívül nem változik, ha meg tudod valósítani a céljaid topon. + 5 poti

És akkor most, a nagy titok. Earlyben egy korai kill megszerzése után +1 dorans blade, majd kezdődik a snowball, és minden gyors kill után dorans, általában 4-5 dorans blade is összejön. Csak ha nagyon nyered a laned akkor ajánlom. Később értelemszerűen le kell cserélni ezeket. Gondolkodjunk logikusan, a doransből kapunk +70HP-t, +7AD-t, +3% lifesteal-t. Ezt szorozzuk meg 4-gyel. Ha négyet veszünk az plussz 280HP, 28AD és 12% lifesteal. Ez 10-12. perc környékén hatalmas előnyt jelent. Vesztett lanen ezt a technikát felejtsük el.
Korai recallok, cores
Brutalizer, vagy Thiamat amit már korán meg kell vennünk.
A brutalizer segít még több és erősebb tradet véghezvinni.
A thiamat pedig segít a farmolásban, és tradeknél van egy kis területid, amivel resetelni tudod az autoattackod. Ezzel akár +1 autoattackot bevihetsz. Emelett a hp regen is jól jön.

Pick axe egyszerűen dmg-t ad. Ha így jön össze a recall valamiért, ezt választom.

A boots of speed evidens, a cipő earlyben is kell már. Továbbfejlesztés: botts of mobility, vagy cd reduc cipő általában, néha armor/mr cipő.

Alapvető: Potit, wardot amikor tudsz vigyél magaddal. Egy jól elhelyezett pink ward, akár 20 percen át is megvédhet.
Core items
Hydra: Ezen nincs mit magyarázni, ugyanaz mint a tiamatnál, + lifestealt ad mellé.

Yoummu's: Push push push, és assasinatere is kiváló. Az alapstatok mindegyike remekül megy Rengohoz, és az aktívja párbajoknál, és splitpushnál is remek. Ha nagyon jól állsz, vagy csak kis előnyöd van, de a csapatod feedel, veszít, vagy csak freezeli a laneket, vedd meg.

Trinity force: Ad, crit chance és az attack speed ami nagyon jó Rengónknak. Emellé jön egy kis AP, ami megdobja a w-nket, Hp ami mindig jól jön, na és a movement speed. Egyedül a mana ami nem hasznos nekünk.Mindkét passive remekül jön. Igen a spellblade is. gondolj bele, ugrasz be, youmuu's active, levegöben elnyomsz mindent, aktiválódik a spellblade, és a q-d pedig aa-nak minősül. :) simple OP
Válaszhatóak
Last Whisper: Olcsó, 35% armor pen, és 40 AD, költségkímélő, olcsón szerzel dmg-t.

The Black Cleaver: Előnyösen áll a csapatod, így nem neked kell kiosztani a pofonokat, de azért erős szeretnél maradni, a legjobb döntés szerintem ez az item. +AD +HP, stackelődik az armor pen. Hihetetlenül erős maradsz, bár nem biztos, hogy oneshot kombóval bárkit kiszedsz, ellenben a Youmuu's-zal, de az ADC/APC-re, squishy targetekre még mindig veszélyes vagy, és kiszedni sem olyan könnyű már. A változtatás óta még movement speedet is ad, mellé már 20%cd reduc.

The Bloodthrister: 80AD plusszban, 20% lifesteal, azt hiszem elég nagy számok, hogy kelljenek neked! :D
Deffensive itemek
Sunfire cape: +armor, +hp, és mellé egy jó területi dmg másodpercenként, hosszabb teamfightokban és párbajokban is hasznos. Gyakori tárgy a buildeimben a meccseim során. Márha veszek deffensive itemet, és az nem a randuin / banshee.

Randuin's omen: Hasonló a sunfire-hez, de a másodpercenkénti területi dmg-t elveszítjük. Ehelyett kapunk agy aktív slowot, és egy attack speed debuffot az ellen aki minket üt. Ezt is gyakran megveszem. (már crit debuffot is ad, szegény enemy ADC)

(Armor stackelésre, kizárólag full AD enemy ellen, vagy ha van Fiora, a thornmail is jó választás)

Spirit visage: +hp, + magic resist, +hp regen, és még cd reducot is kapunk, mellé a passivja növel minden életerőbuffunkat. Remekül dolgozik a hydra-val például, aminek a lifestealje és életerőregenje is növekszik így. Ap top laner esetében, főleg ha ranged, elgondolkodtató lehet már második itemnek megszerezni.

Banshee's: A spirit alternatívája, de inkább olyan team ellen javaslom, ahol egy cc-t akarsz levédeni, amivel az ellenfeled kezdeni szokta a teamfight-t (engagelni), például a különböző hook/grab-ek, vagy lissandra ulti, és még sok más.

Warmog: +hp, és hp regen, sokat látom, de én nem, vagy csak nagyon ritkán használom. Egyszerűen szerintem a fent említettek mindegyike jobb neki legtöbbször.
Full build AP ellen.
Heavy AP ellen ez a legjobb, így sem lesz elenyésző a dmg-ed, sőt! A plussz élet, és életerő regen pedig kompenzálja valamivel, hogy nincs armorod stackelve. Ha enemyben 2 AP dmg champ van elfeedelve, és más nem jelent veszélyt.
Full build AD ellen
Ebben a buildben minden benne van ami ahoz kell, hogy eltüntesd az enemy ADC-t, és még túl is éld.
Vegyes team ellen (általános)
Általános buildem, oneshot elég easy vele, nem vagy teljesen papír, van 25% cd reduc csak a buildből. Mobilitásod s megvan, ultit lateben spammelheted.

TBC vagy LW buildelése, nos én last itemnek randuin helyére szoktam LW-t, TBC-t csak offtank Rengarra, triforce helyett, és ilyenkor a bt helyére is tank itemet. :)

Képességek

[Q] Vadság

[W] Csataüvöltés

[E] Boladobás

[R] A vadászat izgalma
Előnyös, egyenlő, és kis mértékben hátrányos lanen, a Q húzása a legmegfelelőbb döntés. Hatalmas powerspike-unk lesz már lvl1-en is. Második maxolt skil pedig ilyenkor az E.

Olyan lanen, ahol tudom, ki leszek túrva, és biztonságosan turret alatt sem biztos a farm, esetleg, tudom, belevinének nekem nagyon is hátrányos trade-be E-t maxolok, utána pedig attól függően, mennyire bírtam megvalósítani a túlélést, Q vagy W. Ilyen esetekben a buildem is sokszor, hydra után full tank, bár ez nem éppen soloq carry, de olyankor meg kell bízni a csapatban, és hasznosnak maradni.

Ulti a szokásos: 6-11-16

Leírás

Sziasztok!
Ez a második buildem, ezúttal egy topra, és jungle-ben egyaránt használt, egyik kedvenc champem-re, Rengarra.
Remélem tetszeni fog, vágjunk is bele.

Előnyök:
- Hatalmas burst
- Mobilis
- Alkalmas offensive, deffensive játékra is
- Stealth
- Assasinate
- Split push-ra és roam-ra is kiváló
- Rengeteg döntési lehetőséget enged meg
- No cost, alacsony cd-k

Hátrányok:
- Bár könnyű vele killeket vinni, igazán hasznosnak lenni nehéz
- Könnyen counterelhető már champ selectben, például a nagy sstainnel rendelkező tank champekkel.
- Ha elbukod a laning phase-t, könnyen useless lehetsz.
- Tapasztaltnak kell lenned ahhoz, hogy teamfightban ne csak annyit érj, hogy egy embert kiszedsz, és meghalsz.
- A ferocity megfelelő használata néha nehéz döntés, itt is tapasztalat, tapasztalat!
- Hard to master

Skillek:

[Passzív] Láthatatlan ragadozó:
Az alaptámadásának használatakor Rengar a bokorból vagy a láthatatlanság állapotából ráugrik a célpontra.

Rengar 1 kegyetlenségpontot kap minden képesség után, amit az ellenségeire alkalmaz. 5 kegyetlenségpont összegyűjtését követően Rengar következő képessége megerősödik, aminek köszönhetően egy bónusz hatás járul hozzá.

[Q] Vadság:
Rengar következő alaptámadása bónusz sebzést okoz.
Kegyetlenségi hatás: Rengar következő alaptámadása nagyobb bónusz sebzést okoz, továbbá támadási sebessége és alaptámadásainak sebzése rövid időre megnő.

[W] Csataüvöltés:
Rengar csataüvöltést hallat, amellyel sebzést okoz az ellenségnek, valamint egy rövid időre bónusz páncélt és varázsellenállást kap.
Kegyetlenségi hatás: Rengar nagymértékben gyógyul.

[E] Boladobás:
Rengar elhajít egy bolát, amellyel egy kis időre lelassítja az elsőként eltalált ellenfelet.
Kegyetlenségi hatás: mozgásképtelenné teszi a célpontot.

[R] A vadászat izgalma:
Rengar aktiválja ragadozóösztönét és láthatatlanná válik, maga körül pedig széles körben felfed minden ellenséges hőst. Láthatatlan állapotában ellenséghez közeledve gyorsabban mozog, és a következő támadásakor ugrik is. A láthatatlanság megszüntetését követően megnő a mozgási sebessége, és gyors ütemben termeli a kegyetlenségpontokat.

Nos ezek a képességei. Ezek kombózásának csak a képzeleted, és a ferocity-d szab határokat. De van pár alapvető dolog.
A Q-t használd bokorból ugorva, már ugrás előtt aktiválva, amikor tudod.
A W-t mindig nyomd el a harc elején, a magic resist és armor miatt.
Ha a jungler jelzi, hogy gankel, szólj neki, van-e ferocityd, az hiszen az erősített E-d rootol.
Ne félj elhasználni az ultid, ha menekülnöd kell, vagy az ellenfeled elflashelt, de így utolérheted, neked hamarabb lesz újra ultid, mint neki flash.

Oneshot kombó:

Bokorból, vagy ultiból ugrás közben, E-W-Q ez az alap, ennek további felhasználása, amivel könnyebb a kill szerzés: E-E-W-Q vagy E-W-Q-Q - a két Q használatához 3 ferocity-vel kell ugranod, és betalálnod az E-vel. De ezzel maximalizálhatod a damage-d.

Lanelés:

Lane phaseben a legegyszerűbb, és az ellenfél számára a legidegesítőbb, ha a passivoddal farmolsz, és harassolod őt. Ha van ferocity-d, akkor megéri vagy rootolni és egy teljes kombót eltolni rá, vagy ha tartasz tőle kicsit, akkor Q, eseleg 2db Q és elmész tőle. Közben ha kerget akkor egy E. De én inkább az előbbit ajánlom, biztonságosabb. Törekedj minnél több farmra, ez legyen az elsődleges, Rengar előnye, hogy kis Q cd-jével, erős autoattackjával, egyszerre tudsz harassolni és farmolni is. Sok esetben egy lvl3-as all in is belefér, hiszen a passiv megfelelő használatával, és pár bola strike-kal ügyesen le lehet poke-olni. Recall előtt mindig told be turret alá az ellenfeled, hogy minnél nehezebb legyen farmolnia. LV6-nál két opciód van. Az egyik, hogy roamolsz, a második, kíméletlenül bealázod az ellenfeled, visszaküldöd/megölöd, után pedig turretet ütsz. Én legtöbbször azt tartom jobbnak, hogy betöröm az első turretet, majd utána roamolok (sokat). Később csak controllálom a mapot, ne veszítsek turretet, majd splitpush, vagy segytek a többi lane-nek pusholni. Ha én eljutok 1 turret bedöntéséig, akkor inkább a többi lanen erőltetem a pusholást, mert ha kiszedjük a laner-t és pusholunk, nem csak én kapom a goldot, és morálisan is hátráltatom az ellenfelem, hiszen ha az ő toplanerük vagy lejön segíteni a teamjét, ebben az esetben betolom topot. Esetleg marad topon, de akkor előnybe kerülünk minden más lanen, és ők vitázni fognak.

Roam/portyázás:

Rengooval ezt szeretem a legjobban. Az ultijával hatalmas meglepetéseket tudsz okozni, és óriásiakat is sértesz, mindezek mellett hála a Q-d dmg-ének jó az objectiv kontrolod Dragonra/Baronra. Van CC-d, DMG, és mobilis is vagy, mi akadályoz? Semmi. Itt ultiból kiugorva még erősebb kombót tudsz alkotni hiszen gyorsabban stackel a farocity-d. Érdemes 5 ferocity-vel elultizni, majd nekimenni a világnak, hiszne akár 3Q használatára is képes vagy. Nem 2, 3!!!!

Teamfightok:

Amikor offtank Rengar vagy, esetleg assasin (full AD, erről még írok) akkor ne menj be legelőször. Keresd a squisy targeteket. Ugyan nincs rájuk nagyobb dmg-ed (mint pl Kha'zix'), de te magad is elég papír vagy, és ha hamar kidőlsz, nem vagy hasznos, beugrasz az ADC-re, kapsz egy cc-t, és ők gazdagabbak lesznek 1 killel, te meg mehetsz a levesbe. Próbáld megtalálni a hangsúlyt az erőszakosság, és a bitonság közt. A legjobb ha a jungle alaposan wardolva van, hiszen sok bokorból rátudsz ugrani jungle mobokra, könnyebben menekülhetsz.

Matchups:

Darius (5/5): A legnehezebb, elég tankos earlyben is, nagy dmg-e van rád, a tiéd nem elég ellene, biztonságosan tradelhet veled. Mindenképpen az E maxolását ajánlom és csak utána a Q-t, kérd a junglered segítségét. Farmolni is valószínűleg az E-vel kell majd, szinte minden ferocity-d a W-re fog elmenni. Jó ha hamar megtudod venni a sunfire-t vagy a randuin-t. Ezek alól egy kivétel van, ha látod, hogy sík hülye, de még akkor is maradj óvatos.

Lee Sin (5/3): Ugyancsak nehéz ellenfél. Earlyben megvan ugyanaz a DMG-e mint neked, viszont mobilisabb is nálad. Latere pedig tanky-bb lesz nálad, bár a DMG-ed valamivel nagyobb lesz. Szerencsére lanen nem fogsz vele annyit találkozni.

Pantheon 5/4): Verhető, de valami förtelmes ellene játszani. Nehéz, de próbáld meg figyelni a passivját, és nem ilyenkor a Q-jaidat használni. Csak akkor tradelj vele ha sikerült rootolnod, mert különben lestunol, és neked reszeltek. A q-jával elég erősen tud poke-ni, erősebben mint tá bármivel. Ellene a cloth armor +5poti nem ajánlott, hanem kötelező szinte.

Riven (5/3): Skill lane, ha nem hagyod hogy stunoljon, nyertél, figyelj rá, nem kell feltétlenül rootolnod, mert ha a q-ja és a w-je elment farmra, vagy harassra, akkor nyomhatsz rá egy teljes kombót.

Warwick (5/2): Elég easy lane, mechanikailag előnyben vagy, mobilisabb vagy, erősebb is, bár kissebb a sustained, de azért nem túlzottan. Akár lvl2-n megölheted. Ráadásul, ha kint akar maradni lanen, az neki sok manába fog fájni.

Kha'zix (5/2): Ha nem hagyod magad izolálni, nyertél, az ultiddal látod mikor ultizik, a DMG-ed is hasonlóan nagy, és minezek mellé tankybb vagy.

Summoner spellek:

Flash: Én szinte mindig hozom, jó menekülni, és ritkán az utolsó ütés bevitelében is sokat segíthet.

Ghost: Nem sűrűn használom, csak akkor ha az ellenfél nagyon nem mobilis, erős slow van náluk, és akkor is csak junglerként. (pl Nasus ellen jól jön)

Ignite: Snowballozni tökéletes, de ha a teamed feedel, nehezebben jutsz el pl botra segíteni nekik, vagy valamelyik lanere pusholni. Még olyan esetben viszem, ha az ellenfélnek jó a sistainje (pl: Renekton, Voli, WW, Nasus) a heal reduction sokszor segíthet.

Teleport: Egyenlő, és hátrányos lanre, de előnyösre is jó. Hasznosabb lehetsz a push és a gyors gankek miatt, de a kill potenciálod kicsit visszaesik. Én többször használom, mint az ignitet.

Updated for patch 5.18 (VB patch) 2015. 09. 29.

Nos ez lett volna a buildem, match upoknál, nyugodtan keressetek fel itt üzenetben, kit szeretnétek még látni ellenfelek közt, esetleg kiegészítem jungleben való használattal is.

Belépés