RivenRiven Build Guide: CarRyven - Hop-hop like a korean bunny 5.16 patch!

86%
Készítette blacklongju, Frissítve: 2015-08-31

Varázslatok

Tárgyak

Általános kezdés
Azért szeretem jobban mint a Dorans+1 poti kezdést, mivel Riven korai sebzése hatalmas, amit használni is kell. Ha véletlen rosszul tradelsz lvl 1-2 körül, lvl3 ra több életerőt tudsz vissza tölteni, mint dorans auto attackkal, ráadásul a potizásnál vissza vonulhatsz, és nem kell a minionokat ütni aminél fenn áll a veszélye annak, hogy neked ugrik az ellenfeled/nem várt ganket kapsz.
Alternatív kezdés 1/2
1.) Doran's blade+ 1 piros poti
Akkor tudom ajánlani, ha biztos vagy abban, hogy lvl2-3 körül all-in burst fog következni. Ugyebár ekkor az instant +70 hp majdnem teljesen felfogja az égetést.

------------------------
UPDATE 5.12
------------------------
Leírásban TP doran's blade taktika leírva!

2.) Lágy vért + 5poti
Akkor tudom ajánlani, ha félsz az ellenféltől. Ha egy jobb renektont látok magam ellen, általában ezzel kezdek (és teleporttal ignite helyett), a farmra koncentrálok, mivel könyebb farm által item előnybe kerülni egy renekton ellen, mint folyamatosan kijátszani őt és beszedni 1-2 gyilkosságot.

3.) Doran's shield + 1 poti
Őszintén szólva soha az életben nem használtam

4.) Cipő + 4 poti
Ha miden játszol skillshottal rendelkező hős ellen aminél fontos a kitérés. (Ahri Charm, Syndra stun, Brand stun etc.)
Korai szakasz (early game)
Ennek a két tárgynak az ára 1977 gold ha hosszú karddal indulsz el az ösvényre. Majdnem ugyanannyi az áruk, így előtted áll a lehetőség, melyiket is veszed meg.

Tipp:
-Brutalizer ha sebzésre van szükséged és nagy eséllyel páncélt vesz az ellenfeled (pl.: Olaf, Garen, Renekton, Jax, Nasus)
-CDR cipő ha alapból hatalmas a burst sebzésed az ellenfélre, inkább a mobilitás ami neked jobban kedvezne. (Pl.: Cassiopeia, Swain, Gnar)

Riven egy nagyon könnyen snowballozó hős, ezért ne várd meg míg mindkét itemre meglesz a pénzed (kivéve ha 5. percben már 3/0-ban feszítesz és kellene még 50-100 gold a második tárgyra is), hanem inkább többször menj haza, a képességeidnek hála hamar vissza tudsz térni az ösvényre, és minden egyes tárgy hatalmas power spike-ot jelent.
Játék középső fázisa(Mid-game)
Riven úgynevezett core itemjei, brutalizert tovább fejleszteni ekkor még nem éri meg ár/érték arány miatt. Sokkal jobb statokat kaphatsz szinte hasonló áron ebből a 2 tárgyból.

A sorrendjük egy nagyon egyszerű dologtól függ.
A kérdés: Az ellenfél elkezdte már brutális mértékben vásárolni a páncélt?

A) Igen --> LW rush esetleg egy vampiric scepter belefér
B) Nem --> Nyugodtan mehetsz a hydrára

Amint kész az egyik, fejezd be a másikat is!
Black Cleaver változtatások5.8
Az 5.8-as patch változtatásai miatt a black cleaver 20% cdr adása teljesen felborít(hat)ja Riven cdr alapú buildjeit. Már pár tesztet végeztem, és végül én így találtam leghasznosabbnak.

Amint megvannak a core itemek (hydra+lw), egyből black cleaver rush, nem baj ha túl megy 40%-on a cdr. Amint megvan a black cleaver gyűjtsük a pénzt mercury treads-re, Lucidity cipőnktől pedig váljunk meg! Ennek következtében ugyanúgy 40% cdr-ünk van, ráadásul magic resist + tenacity.

32%-os lifesteal (BT+Hydra) (+10% amit az elixir adhat) elegendő, hogy hatalmas mértékben növeld az életed egy-egy csata során.
Glasscanon Riven (profiknak)
Az az igazán "pukkasztós Riven" buildje, egy kombóval nagyon nagy sebzést tudsz bevinni.

Rendes meccsen 2677 volt a legnagyobb critem Glasscanon Riven builddel.

http://puu.sh/cCWbd/93c46b3a80.jpg

Hátránya, hogy nagyon sebezhető leszel, se defenzivitás, se sustain!
Defenzív/szituációs tárgyak
-Malmortius ha nagyon nagy burst van ellened, vagy pedig Garen ellen játszol (a hexdrinker lvl6 és lvl11-es ultiját teljesen kivédi, lvl 16-ostól érdemes fejleszteni Malmortiusra)

-Scimitar ha van egy point 'n click hard CC (taric, pantheon stun), esetleg aoe CC (veigar stun), vagy pedig ha egy Zed szeret rád ultizni. (Zed ultival rád ugrik, és amíg forog a fejed fölött a shuriken benyomod a scimitart és volt-nincs Zed ulti)

-Banshee ha egy nem várt skillshot ellen akarsz védekezni (Ahri R+charm kombó, blitz flash-hook etc.)

-Guardian Angel ha az elején nagy fókuszt kapsz a csatának. Ajánlani szoktam ilyenkor a csapattársaimnak, hogy rajtam kívül legalább még 1 ember vegyen velem egyszerre GA-t, így az ellenfélnek 2 GA-t is le kell ütni, széteshet a fókuszuk.

-Randuin ha heavy AD teamcomp van ellened.

-Warmog akkor ha 1 champ burstjét kell túlélni (annie, syndra, leblanc, rengar etc.), és utána vissza tudok vonulni. Mivel megnő a HP regen, te túléled, az ellenfél csapata pedig legalább 30 másodpercre elfelejtheti az egyik legerősebb kombóját, ami nektek remek alkalom kezdeményezésre.
Trinkets/wards
Alapvetően sárga trinket, sima warddá alakítva 250g-ért.

Láthatatlan hősök ellen (twitch, shaco, akali, evelynn, rengar) ellen érdemesebb vision warddá alakítani, de ha fight közben akarod használni akkor ajánlom a piros trinket továbbfejlesztett változatát, ami miatt oracle effektet kapsz, így futás közben is tudod látni a láthatatlan ellenfelet.

Kék trinketet 40. perc után veszek ha Baron/Dragon környékén nincs ward és biztonságosan akarom megnézni mi is a helyzet. Ha lehet kérjük meg az ADC-t, hogy szerezzen be egy ilyet, minél előbb, már a játék 20. perce körül még ha nem is fejleszti már jól jöhet.

Vision ward: River kis bokor a sutyerák mellett, tribush a torony alatt.

Stealth ward/trinket: folyóban a hosszúkás bokor, a pálya szélén lévő 3 kisbokor egyike.

Képességek

[Q] Törött szárnyak

[W] Ki csapás

[E] Hősiesség

[R] A száműzött pengéje
Az első 3 szinten teljesen Rád bízom hogyan húzod a képességeket. Pár tipp:
-Ha ellened egy gyenge early gammel rendelkező hős (Nasus, Mundo, Poppy) vagy nagy mobilitást igénylő hős (Fiora, Jax, Irelia) jön akkor Q kezdésnek.
-2.szinten ha biztosan meg tudod ölni akkor W, 3.szinten E.
-3.szinten mindig arra rakj amin még 1 pont sincsen.
-Ultit amint lehet fejleszd.

Pantheon ellen: E Q W E E R E Q E (Tehát R>E>Q>W)

Leírás

Előnyök/hátrányok

Előnyök
-Burst damage
-Nagyon nagy mobilitás
-Ezzel a builddel kis CD
-Könnyű ölési lehetőségek
-Élvezet játszani

Hátrányok
-A játék végén nagyon papír karakter
-Alapvetően nincs sustainje
-CC-vel meg lehet őt is állítani mint bármelyik assassint
-Csak egy távolsági támadása vanSummoner spells

Flash kötelező tartozék, még jobban megnöveli Riven mobilitását. Próbáld megőrizni amíg csak lehet, nagyon sok escape spelled van. A flasht inkább tartogasd meglepetésszerű támadásokra.

Pl.: https://www.youtube.com/watch?v=5nvp9FYB3ck

??? Ignite/Teleport ???

Ignite ha snowballozni tudsz a laneden (gnar, nasus, gangplank, sion, aatrox, mundo), vagy heal felezés szükséges (swain, shen, volibear, fiddle etc.)
Teleport ha tudod, hogy nem lesz könnyű a dolgod (Renekton, Garen), az ignite pedig nem vinne annyira előre. Ekkor a teleportot ne mindig a toronyhoz való visszaérésre használd, hanem roamingolásra. Botra egy hátulról érkező gank akár egy kettős gyilkossággal és sárkánnyal végződhet, ami igazán kellemes a csapatodnak. :)Cooldown Reduction

Egyik kulcsfontosságú statja Rivennek a Cooldown Reduction (továbbiakban CDR). Ennek segítségével a képességek töltési ideje csökken, így folyamatosan spammelheted őket.

Egy kis összehasonlítás:

CDR nélkül:
- Broken Wings 13 sec cd.
- Ki Burst 7 sec cd.
- Valor 6 sec cd.
- Blade of the Exile 50 sec cd.

40% Cdr
- Broken Wings 7,8 sec cd.
- Ki Burst 4,2 sec cd.
- Valor 3,6 sec cd.
- Blade of the Exile 30 sec cd.

Az ultin a 30 másodperces cd nagyon alacsony, ráadásul az ulti effekt 15 másodpercig tart. Ezt jegyezzük meg!

40% cdr előnyei (saját videó):
https://www.youtube.com/watch?v=-BTAe8c2oyU

Animáció megszakítás / kombók:
https://www.youtube.com/watch?v=uvIJBvNBZkw
5.8-as patch avagy az új Black Cleaver!

Ekkora szintű változtatást ami Rivent is érinti legutóbb akkor láthattunk, amikor az elixireket átalakították (így early first blood potenciál csökkent), vagy amikor megkapta az utolsó nerfjét.

Nézzük mit is ad az új cleaver:
-400 élet
-20% cdr
-40 AD
-Ütésenként +mozgási sebesség
-Minden fizikai sebzésnél 5%-os armor csökkentés egészen 30%-ig.
-Ára: 3000

Ugye Riven snowballjához 3 dolog szükséges: ad, cdr, armor pen. Mind a 3-at adja a cleaver. Viszont!!! Az ára 3000 gold. Eddigi buildben lucidity cipő+brutalizer ára összesen 2337 gold, cserébe pedig kapunk:
-25% cdr
-10 armor pen
-25 ad

Igaz kevesebb statokat kapunk, viszont az ellenfélnek sincsenek még nagy statjai, tehát early gameben ár/érték arányban még mindig Lucidity+Brutalizer az ász! Mivel ezekkel megvan a 40% cdr, ezért a játék későbbi szakaszában veszed további AD-t + armor pent. Hydra+LW, további snowballozást ad. Viszont ezután mi történik? Nagyon erős vagy a champpel, de kezdenek megjelenni a tankok még több sebzésre van szükséged, muszáj eltörölni mindenkit 1 másodperc töredéke alatt. Veszed továbbra is az offenzív itemeket, majd azt veszed észre egy taric stun alatt felrobbantanak téged is. Mik a lehetőségeid?

1) profi vagy és még egy point 'n click stunt is kikerülsz
2) valami defenzív részt ki kellene építeni ami nem jár azzal, hogy veszítesz az erődből

Itt jön képbe az új cleaver! Mivel 20% cdr-t ad, ezért valamelyik core CDR tárgyadat (brutalizer, lucidity cipő) eladhatod. Mivel a cipőd csak cdr-t ad, ezért őt érdemes eladni, és a helyére venni mercury's treads cipőt, mivel tenacityt ad és magic resistet. Mivel zephyr még mindig nem éri meg Rivennek annyira, ezért csak a cipőből tudsz kapni tenacityt.

Mivel az early snowballhoz szükség van a cdr cipő + brutalizerre, ezért a core itemek után jön pontosan ennek az ideje. Tehát amint megvan a hydra+lw, elkezded építeni a black cleavert. Amint megvan megveszed, majd amint van 500 goldod eladod a cipődet (selling price 700), és megveszed a mercury's treadset.

Igen ezzel itemet cserélsz, ami tök értelmetlennek tűnik, meg minek adjunk ki több pénzt rá. Ember! Rivennel játszol, ha jól csinálod akkora kill/farm előnyben vagy, hogy így is előnyben maradsz, ráadásul lategamere még keményebb lesz a kedvenc pattogó nyuszid.

Amint megvan a brutalizer, hydra, lw, bc, mercury még van 1 helyed az inventoryban. Ez lehet a szokásos BT vagy valamilyen defenzív item, viszont a brutalizert csak utoljára fejlesszük tovább Ghostblade-nek, kivéve akkor ha split pusholnod KELL, ekkor jól jön a plusz attack speed.
5.12-es patch avagy bárki tud TP-vel az erdőben kezdeni!


Manapság sokat látni LCS-en, hogy smite nélkül is erdőben kezd a topos, hogy megöljön egy campet. Nos, mi értelme is van ennek?


Még anno az 5.5-ös patchben az erdőben lévő szörnyeket változtatták, sebzés és arany tekintetében. Páran rájöttek, hogy ezt egyéni ösvényesek is ki tudják használni, így már-már metává vált a következő taktika:
1. Topos elvisz az erdőből egy campet, eléri a kettes szintet
2. Hazateleportál
3. A boltban potit és wardot vásárol
4. Vissza teleport a saját tornyához teljes élettel.

Ha mindent jól csináltál még csak 1-2 minion halt meg az ellenfél minionjai közül, így ha a többi ad neked XP-t, máris szintelőnyben maradhatsz az ösvényen, ráadásul farm előny is adott lehet a rengeteg poti miatt.

Rendben, rendben ez jól hangzik, de annyi lehetőség van, melyiket kell próbálnom? Vagy teljesen mindegy?
Természetesen nem éri meg mindegyiket. Amiket ajánlani tudok, azok a pengecsőrök vagy a farkasok.

Farkasok: 53+16+16 = 85 arany 213+45+45 = 303 exp
Pengecsőrök: 41+9+9+9 = 68 arany 210+30+30+30 = 300 exp
Krugok : 60 + 14 = 74 arany 225+75 = 300 exp
Gromp : 62 arany 300 exp
Sutyerák: 50 arany 75 exp

Legkevesebb aranyat a Gromp ad, ráadásul mivel egyedül van, ezért szívós, Q képességeddel nem vagy annyira solo target gyilkos. Semmiféleképpen nem ajánlom!
Az ősi Krugok már jobban teljesítenek aranyban, de ők is nagyon szívósak, ezért őket sem ajánlom!
A pengecsőrök és farkasok sokan vannak, így kisebb sebzést okoznak.
A törött szárnyak segítségével először könnyedén megölöd a kicsiket, majd a nagy sem okozhat gondot. Több tapasztalati pontot és aranyat adnak a farkasok, de nem mindig van lehetőség őket farmolni.

Pl.: jobb oldalon kezd a csapatod, az erdős nagy valószínűséggel az alsó ösvényes hősökkel együtt megy a Grompra, így a farkasokra hamar lesz szüksége. Ilyenkor át szoktam futni az ellenfél erdőjébe, és megpróbálom elvinni a farkasokat, 100 meccsből több mint 90 esetben sikerült a taktika. Ha félsz, vagy meghiúsul a terved, akkor a saját raptoraidra mehetsz.

Belépés