RivenRiven Build Guide: Egy kis újdonság. Patch 5.16

94%
Készítette Doxxa, Frissítve: 2015-09-01

Varázslatok

Tárgyak

Kezdésnek ezeket ajánlanám
Dorans Bladet akkor veszel ha a farkasokat elviszed level 1en, potikat veszel és teleportolsz topra. Én 10/9 ezt követem. Ezzel minimum fél szint előnyöd és nagy sustained van lane-en a dorans és az 5 poti miatt.

Long sworddel akkor kezdj ha nem viszel campet level 1en. Ez hasznos lehet, mivel hamarabb éred el a Brutalizert vagy egy Hexdrinkert akár.

Dorans shield ranged championok vagy auto attack based championok ellen lehet hatásos. Jó választás lehet ha muszáj úgy játszanod hogy túléld a lanet. Bár a nerf óta több értelme lehet egy dorans bladenek.. Csak akkor venném ha egy ad carry van topon. pl. Quinn
Első néhány tárgy
Haladjunk sorba..

Brutalizer: A két legfontosabb statot adja Rivennek. Az AD és a CDR!
Szinte 10/9 alkalommal ez az első tárgy amit megveszel ha hazamész! Néhány kivétel van.. Például egy Vladimir ellen érdemes egy Hexdrinkert venni, de erről egy kicsit később..

Hexdrinker: Akkor érdemes megvenni elsőnek ezt a tárgyat, ha olyan laner ellen játszol akinek olyan képessége van ami magic burst. Például egy Vladimir ulti, egy Kennen ellen tökéletes. Sőt! Néha megveszik Garen ellen is! Hogy miért? Mert a Garen ultit nagyon szépen levédi, mivel az is magic damage. (bár hozzátenném hogy az új rework utáni Garen ulti sebezhet true damaget, ezért ellene talán már nem a legjobb választás.)
Ha pedig nem a lane-eden, de van egy champion akinek nagy burstje van, és ha megveszed ezt a tárgyat alig, vagy nehezen ölhetne meg, akkor vedd csak meg! Jó lehet egy Syndra, Karthus, Annie, Viktor és stb ellen..

Tiamat: Ezt a tárgyat érdemes mihamarabb megvenni. Az aktívja nagyon sok bónusz sebzést okoz, és a spell animációk miatt is fontos lehet! (erről később bővebben.)

Black Cleaver: Ezt a tárgyat inkább a bruiser Rivennek veszik meg. Ha ezt a tárgyat veszed, a Brutalizerrel 40% CDR-ed van elég hamar. Ad egy minimális tankosságot, és a movement speed bónusz + armor pen is hasznos lehet. Hozzátenném, én annyira nem szeretem.. Nekem a kissé papír assassin stílus tetszik, nem pedig a tankosabb bruiser.

Ionian boots: Hmm.. Ezt a cipőt veszed akkor, ha nem a Black Cleaveres bruiser buildet követed. Érdemes már egészen earlybe megvenni. Riven nagyon jól scale-el a CDR-rel!
Ezzel folytathatod
Last Whisper: Ezt a tárgyat érdemes már a Tiamat után elkezdeni. Nagyon fontos tárgy Rivenen, soha ne hagyd ki! Elegendő %-os armor pent ad tankok ellen is.

Hydra: Ha megvetted a Last Whispert ezt is befejezheted. Sokkal többet nem írhatok le róla mint a Tiamatról. (később még bővebben leírok mindent.)

BT: Nos, ezt a tárgyat akkor veszed meg, ha a te feladatod nem feltétlen az hogy megöld az ellenfél back linet (az ad és ap carry), hanem a tankokkal kell foglalkoznod, esetleg peelelned a saját carryteknek. A Hydra mellett elég sok life stealed van ezzel, ezért nehezebben ölnek meg.

Mercury cipő: Ezt a tárgyat akkor veszed meg ha a Black Cleavert vetted, és inkább bruiser irányba mész. A 35% tenacity a sok cc ellen nagyon hasznos!

Infinity Edge: Ezt a tárgyat a BT helyett érdemes venni. Általában akkor hasznos ha a te feladatod a fightokban az enemy back linet eltüntetni vagy épp nagyon papír az ellenfél csapata. Ez előtt érdemes megvenni a Ghostblade-et a Brutalizerből a crit chance miatt!
Defenzív tárgyak
Guardian Angel: Ezt akkor érdemes megvenni ha egy fontos fight előtt álltok, ezzel a fighttal megnyerhetitek a meccset akár. Akkor nem túl hasznos ha sokszor halsz meg a meccsen, mivel elég nagy CD van a passzívján.

Randuin: Ez a tárgy akkor éri meg ha az enemy ad fed, vagy csak sokat sebez, esetleg elég könnyen tud téged kite-olni. A legtöbb auto attack based champion ellen jó választás lehet.

Quicksilver Sash (QSS): Ha az ellenfélnek heavy cc teamje van, magyarul hamar meghalsz akár egy cc alatt, akkor jó választás. Megjegyezném hogy az ignite-ot és exhaustot is levédheted ha ügyes vagy!

Banshee: AP heavy teamek ellen tökéletes! Jó statokat ad, és egy elég hatásos passzív amin relatíve kevés a CD.
Standard build
Ezek közül három tárgy kötelező! Youmuu, Hydra, Last Whisper. Ezeket soha ne hagyd ki!

A CDR cipőt helyettesítheted esetleg Mercuryval.

A BT helyett vehetsz Infinityt, Hexdrinkert (később Maw of Malmortius ugye..), és Black Cleavert.

A Guardian helyére vehetsz Bansheet, Randuint, esetleg QSS-t.


Leírom még egyszer! Ha bruisert építesz Youmuu + Black Cleaverrel, akkor ne vegyél CDR cipőt mert már megvan a 40%! Tessék mindig számolni! :)
Cipő enchantments (EDIT)
Homeguard: Nem nagyon kell bemutatnom szerintem.. Ha hamar ott kell lenned valahol hasznos lehet. Használhatod teleporttal a bázisodról!

Distortion: Talán a leghasznosabb cipőfejlesztés amit megvehetsz Rivennek. A flashed, a legjobb barátod cooldownját csökkenti 20%-al. Több flash = több play..

Képességek

[Q] Törött szárnyak

[W] Ki csapás

[E] Hősiesség

[R] A száműzött pengéje
A splleket Q-E-W sorrendben maxolod, ez egyértelmű. Azonban az első három level változó, és szerintem ez a három szint elég izgalmas Rivennel. Nos, az első spellünk mindenképp a Q, mivel ez szükséges a wolf camphez. Ezután a második spellünk attól függ hogy ki ellen lane-elünk. Például egy olyan laner ellen, akinél jobb a mi early gameünk, nincs level kettesen escape spellje, jobban megéri W-t kirakni másodjára, és ezzel egyből trade-elni. Ilyen champion például egy Nasus vagy Vladimir.
A másik lehetőség az, hogy az E-t rakod ki másodjára. Ez hasznos ha egy erősebb ranged champion ellen játszol, vagy csak szimplán egy olyan chapion akinek erősebb a második szintje mint neked, vagy kell az egész kitje Rivennek hogy tudj vele trade-elni. Ilyenek lehetnek például Jayce, Irelia, Kennen, Gnar stb..

Leírás

Sziasztok!

Az én nevem Doxxa és 2013 szeptemberétől játszom a játékot. Ez a kis guide új lesz nekem is és az oldal olvasóinak is. Hogy miért? Azért mert én általában junglerekkel 'dolgozom'. Az én main role-om a jungle már elég régóta. Na de miért ne próbáljunk ki valami újat? :)

Riven az a champion amit a legtöbbet játszom ha éppen nem az erdőben csapkodom a gólemeket. :P Szerintem eleget játszottam már vele, elegendő mennyiségű anyagot néztem már meg róla hogy tudjam mit is kell vele csinálni.
Hogy miért pont Riven? Azért mert imádom az assassinokat, imádom azokat a karaktereket akiknek hatalmas lehetőségük van snowballozni egy meccset, és persze mert tetszik az egész karakternek a 'kitje', a mechanikája.

Kezdjük is az elején!

Laning phase

Nos hát Riven itt a legerősebb.. Ez az a szakasza a játéknak ahol ő képes elkezdeni 'carryzni'. Ha a saját lane-ed megnyered Rivennel, hatalmas áttörést jelentesz a játékban!
Ahogy már említettem Rivennel a Dorans blade kezdés éri meg a legjobban. Minden meccsen vidd el a farkasokat, aztán 5 potival + egy warddal teleportolj a lane-edre! Ez miért is jó? Fél szint előnyöd van az ellenféllel szembe + nagy sustained, ami Rivennek elég kevés van alapból.
Riven power spikejai a level 3 (itt érhető el a champion egész kitje, q-w-e) ez után a level 6 (az ultid miatt) Ha hamarabb éred el ezeket a spikeokat mint az enemy (aminek elég nagy esélye van a fél szint előny miatt..) akkor kezdj egy trade-et a lane-eden! Persze gondold át előtte hogy jobban tudsz-e kijönni az adott helyzetben vagy sem. Ez függ az ellenfél lanertől is. Próbálj meg item előnnyel visszatérni! Ha rápusholtad az enemy tornyára a wave-et, és ő nem tud hazamenni emiatt, itt az idő hogy megvedd az első néhány tárgyadat majd teleporttal visszaérj a minionokra amik már resetelődtek. Ha az ellenfeled továbbra is a lane-en van, próbáld meg megölni, főleg ha már level 6 vagy! Gondolj csak bele! Neki milyen tárgya lehet? Egy cloth armor, dorans shield, long sword..? Neked mid is van? Tegyük fel, van egy Brutalizered, vagy elég csak egy dorans blade + egy vagy két long sword. Egyértelmű hogy te nyered a trade-et.
Ha már rápusholtad az enemyre a wave-et, megpróbálhatsz az enemy junglerrel szórakozni! :) Wardold csak be a bokrait, vagy ha tudod mikor spawnolnak a buffjai, ott is meglesheted! Ha az enemy junglet nem tudod bántani, próbáld meg a mid lanet! Ha az sem megy, kérd meg a bot lanet hogy rakjanak deep wardot az ellenfél mögé, és őket is piszkálhatod!
Rivenben nagyon szeretem hogy azt az előnyt amit te élvezel a lane-eden, felhasználhatod hogy a csapatodat segítsd. Például ha a saját lane-ed nagyon durván nyered, az enemy junglernek muszáj kezdeni veled valamit. Ez mit jelent? A te csapatod eddig tud más csinálni a pályán. Dragont szedni, esetleg boton bemehetnek egy nagyobb fightba és nem kell attól félniük hogy a jungler meglepi őket. Ha már a játékban mid game felé veszitek az irányt, Rivennel nagyon jól tudsz split pusholni. Ezzel megint csak azt éred el, hogy ha meg szeretnének téged állítani, többen kell hogy érted jöjjenek. Tegyük fel, ha az enemynek 3 embere kell hogy téged megállítsanak, a te teamed elhozhat egy tornyot más lane-eken. Mondjuk ez már túlment a laning phase-en..

Teamfights

Rivennel egy fightban mindig az a célod hogy minél több sebzést okozz az ellenfélnek. Ezért is az ellenfél mindig nagyon figyelni fog rád, hogy ezt megakadályozzák. Ezt neked mindig figyelembe kell venned, mindig figyelned kell hogy mikor használta ez az ellenfél azokat a képességeket amik téged megállíthatnak!

Vegyünk példának egy olyan esetet ahol nagyon fed vagy, már sok-sok itemmel előrébb jársz mint az ellenfeleid. Itt 10/10 alkalommal téged fognak focusolni, és ha a teamed nem olyan erős mint te, könnyen veszíthettek egy fightot. Próbáld meg megvárni azt az alkalmat mikor nincs bent semmilyen cc amivel megfognak! Ha ez megvan, akkor nem tudnak megállítani hogy felrobbantsd az enemy back linet, a carryket.

Most pedig vegyünk egy olyan példát ahol az ellenfélnek nincs hard cc-je. Itt is hasonlóan mint az előbb, légy óvatos és türelmes! Ha alkalmad van akár flashelhetsz is a back linera, nem nagyon tudnak leszedni a carrykről.

A harmadik eset, mikor az ellenfeleidnek hard cc-je van. Nos itt már elég nehéz valamelyik carryt is megölnöd, illetve sebzést osztanod. Itt az a legtöbb amit megtehetsz hogy a saját teameddel maradsz és peelelsz a saját carryjeidnek, és várod a lehetőséget..

Matchups

Nos, beszéljünk egy kicsit a matchupokról topon.. Mik kedveznek nekünk, mik lehetnek nehezebbek és stb..

Rumble: Elég egyszerű..
Az összes sebzését az ő Q képességének levéded a shieldeddel. Level 6on az ultijára próbálj meg figyelni! Na meg próbáld meg kerülni mikor 'felhevült'. (aktiválódik a passzívja)

Vladimir: Ez sem valami nehéz matchup..
Vlad nagyon-nagyon gyenge earlyben! Ezt kell neked kihasználnod hogy aztán late gamere ne is kerüljön sor, mert ott iszonyat erős lesz! Lane-en már a második szinten próbálj vele trade-elni, az ő E-Q sebzését a te shielded majdhogynem teljesen levédi.. Neki is a hatos szintjére próbálj meg figyelni! Érdemes venni egy Hexdrinkert ellene. Óó, majdnem elfelejtettem! Ne pushold be a tornya alá, mert itt csak free farmhoz jut, ami a legrosszabb!

Rengar: Nem egy nehéz ő sem.
Arra figyelj a lane-en, hogy az első egy-két szintjén ha 5 stack van a passzívján NAGYON erős! Ha erre figyelsz, és nem mész közel a bokrokhoz, nagyon könnyen elbánsz vele. Légy agresszív, de az 5 stackre figyelj!

Jax: Nos.. Nem nehéz ő sem.
Az ő sebzése a trinity után jön meg, de akkor nagyon! Az earlyt neked kell nyerned, sokkal erősebb vagy. Az ő stunját, az E képességét tudod dashelni a te E képességeddel, vagy ha ez nem megy, legalább levéded a sebzését. Addig ne is trade-elj vele amíg nincs meg az E képességed!

Irelia: Ez már izgalmasabb picit.. Ez már skill matchup.
Az egész lane-ed arra épül hogy próbálod a stunját elkerülni, vagy legalább shieldelni. Ha ez sikerül, nyerhetsz egy trade-et. Próbáld meg büntetni ha próbál farmolni. Vigyázz vele, mert ha ő kap egy-két killt, ő is snowballozhat! Hatos szinten neked kell erősebbnek lenned az ultid miatt, ezt használd is ki! Ha megvan a trinityje akkor pedig egy vadállat!

Kennen: Ez is egy skill matchup.
Ez egy olyan lane, ahol Kennen a nagy range-ét használja ki ellened, ha pedig megpróbálod őt elkapni, az E-jével elszalad, kite-ol téged. Itt próbáld meg a Q-ját elkerülni az E képességeddel, és ne hagyd hogy freebe stackelje a passzívját rajtad! Akkor büntetheted meg, ha közel jön hozzád, itt még azelőtt próbáld stunnolni W-vel mielőtt elszaladna az ő E-jével. Egy Hexdrinker ellene is jól jöhet.

Jayce: Őt is skill matchupnak mondanám.
Vele is azért kell vigyáznod mert nagy range-el rendelkezik, és emellett 6 spellje van. Próbáld meg akkor büntetni ha nagyon közel jön hozzád, és maradj mögötte hogy ne tudjon az E-jével visszalökni! Próbáld meg dodgeolni a Q-ját, főleg az E+Q kombóját. Aztán level 6on flashelj rá és menj csak mögé hgy ne lökjön el.. Nyert ügyed van utána.

Garen: Ez bizony orál..
Ha megkapod ellened Garen, főleg a rework utánit, az új juggernaut itemekkel, kezdj el sírni és sírni! :( Amit próbálhatsz a lane-en az az lenne hogy farmolsz és várod a gankeket. Ha szalad feléd a Q-jával, neked menekülnöd kell de gyorsan! Ez egy tipikusan olyan champion, akinek nem kell semmi sebzést venned hogy sebezzen. Csak armort fog stackelni ellened.. Esélytelen hogy megölt ha nem ront el valamit.. A legfontosabb!! A Q-ját próbáld elkerülni.

Renekton: Most aztán megtanulsz káromkodni..
Lane-en a shieldeddel próbáld védeni magad mielőtt a W stunját elnyomná! Ha ez sikerül, sok sebzést úszhatsz meg. Hasonlóan mint Garen, neki sem kell sok sebzést építeni hogy sebezzen. Lane-en nagyon nehéz megölni, inkább próbálj farmolni és várj a gankre. A játék későbbi szakaszában ha túléled a lanet erősebb leszel nála sokkal! Mondjuk a Last Whispered után..

Gnar: Elég nehéz lane lesz ez is..
Gnarnak kis alakban elég messziről tud téged poke-olni. Próbáld meg elkerülni hogy hármat rád stackeljen! Soha ne trade-elj vele ha nagy alakban van! Kivéve ha biztos vagy benne hogy megölöd vagy nyernéd a trade-et.. Amikor kis alakban nagyon agresszív, próbáld meg elkapni és stunnolni mielőtt el tudna ugrani. Így nyerhetsz ellene egy-két trade-et.

Trükkök

Használd a wall jumpokat! Ne feledd, néhány falon amit championok raknak le, az E képességeddel át tudsz dashelni! Ilyen például az Anivia fal, a Jarvan fal, a Trundle oszlop stb.. Gyakorold az ugrásokat!

Jöjjenek az animációk! Majdnem az összes spelled tudod szakítani az E képességeddel. Például az ultid castolási idejét is megszakítod az E-vel, a W castolási időt és stb..
Ugyan így a W castolási időt megszakítod a Tiamat/Hydrával.
Érdemes ezekre figyelni! Nagyon sok időt nyerhetsz velük.
Itt egy videó amiből én régen sokat tanultam: https://www.youtube.com/watch?v=TXsJ3kqpzJc

Akiktől sokat tanulhattok:

Két ismertebb playert tudnék mondani akiktől én is sokat tanultam..
Egyikük BoxBox. Gondolom őt már mindenki ismeri.. Aki pedig nem, itt egy pár link:
Twitch: http://www.twitch.tv/flosd
Youtube: https://www.youtube.com/user/albertsunzheng/featured

A másik srác pedig nem más mint Best Riven NA (BRNA).
Twitch: http://www.twitch.tv/bestrivenna
Youtube: https://www.youtube.com/user/BestRivenNA

[EDIT]
Szeretnék még egy streamert ideírni. Ő nem only Riven player, de elég sokat játszik Rivennel. Ha pedig érdekelnek más toposok is, neki elég nagy champion poolja van!
Twitch: http://www.twitch.tv/wingsofdeath
Youtube: https://www.youtube.com/user/wingsofdeathxNos, remélem hogy tudtam segíteni mindenkinek aki elolvasta ezt a hosszú leírást, és megérte azt a pár órát erre fordítani! :) Ha bármi kérdésetek lenne, keressetek bátran! Sok sikert!
Belépés