VayneVayne Build Guide: The Purifying Element [UPDATED]

88%
Készítette h0pE96, Frissítve: 2015-07-16

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Mindenképp Dorans Blade-el kezdjük a játékot, mellé 1 HP potion és 1 Warding Totem.
Életerőt, sebzést, lifestealt-t ad, a runákhoz tökéletesen illik.
Rúnák hiányában megfontolható a Long Sword + 2 HP + 1 Mana/+3HP potion kezdés is, de az előbbi Dorans-os kezdés javallott.
Később a warding totemet (mid game) cseréljük le Scyring Orb-ra, hasznosabb az objective-ek azonnali megvilágítása, mint egy ward, mert csapattársaink (legalábbis a support biztosan) wardokat helyez le a fontosabb helyekre. Veszélyes helyekhez való közelítéskor is biztonságosabban használható egy wardnál.
Early Game
Ha jól last hitelünk, esetleg ölésből extra aranyunk lesz, építsük ki a BotRK (Blade of the Ruined King)-t!
Fontos továbbá, hogy legyen cipőnk, hogy passzívunkat kihasználhassuk! Fejlesztéseket, mint péládul Alacrity-t vagy Furor-t nyugodtan vehettek bele, ha extra bevételhez jutottatok, de később mindenképp szerezzétek be valamelyiket (én a Furor-t ajánlanám)! Early Game-ben többnyire nem lesz rájuk szükségetek, inkább a további tárgyak megvételére koncentráljatok és ne pedig a cipőfejlesztések megszerzésére! Természetesen vannak esetek, amikor érdemes őket megvenni, viszont ez mind játékfüggő dolog.
Mid Game
Általános hiba, hogy a BotRK után AD-t kezdenek el építeni a játékosok. Vayne erejét a W képességéből szerzi, ezért az AS építés sokkal fontosabb.
Ha:
- az ellenfél nagyon pusholja a leneket - Statikk Shiv
- az ellenfélben sok a CC (Crowd Control - stun/snare/slow/root/blind/supress stb.) - Zephyr
- minden más esetben - Phantom Dancer
Miután elég Attack Speedünk van, növeljük a sebzést Armor Penetrationnal, erre a legjobb a Last Whisper. Minimális AD mellé a 35% Armor Pen. W passzívunkkal renegeteg sebzést ad, mellé még az 1.7 - 1.8 körül AS.
Youmuu's Ghostblade továbbra is használható, személyes preferencia alapján.
Late Game
Phantom Dancer mellé legjobban az Infinity-t ajánlom, viszont a Bloodthirster sem rossz megoldás.
Az utolsó tárgy mindenképpen Guardian Angel legyen! Ad védelmet, ráadásul a passzívja teamfightokban játékeldöntő lehet!
A Bloodthirster miatti átalakítások már nem olyan jó választás Vayne-nek, de nem is rossz. Inkább használjunk Infinity-t.
Erős cc esetén a Mercurial alap tárgy!
További Tárgyak
Banshee's Veil - Feddelt AP mid/sok AP caster/mage ellen kiváló. Extra élet, extra Magic Resist + a Spell Shield, amit ad is nagyon jó védekező tárgy lehet, viszont nem túl elterjedt.

Mercurial Scimitar - CC többlet esetén erősen ajánlott! Extra AD miatt az alap buildbe is betehető!

Trinity Force - Mivel drága, ezért általában kihagyom a buildemből, viszont ha feedelve vagytok, nyugodtan lehet építeni. Passzívjai tökéletesek Vaynere.

Randuid's Omen - ADC-k és Attack Speed alapú bruiserek ellen (Jax, Irelia stb.) nagyon jó tárgy. Ha nincs sok CC az ellenfélnél, Mercurial vagy Zephyr helyett használható.

Frozen Mallet - Ha életre van szükséged, de minél kevesebb AD veszteséggel ez egy kiváló tárgy. Passzívja tökéletesen illik Vayne passzívjához. (Ha kedvetek van egy különleges, mobilis Vayne kipróbálásához, akkor ajánlom a Trinity - Frozen - Furor + Berserker építést. Persze ez inkább fun play, természetesen élesben ne játsszátok. :D)
Amiket ne vegyetek
Ide felsorolom azt a néhány tárgyat, amely első ránézésre jó lehet Vayne-re, de jobban átgondolva, van helyettük jobb megoldás is.

Swiftness/Lucidity Boots - Ahogyan leírtam, Vayne-nek nagyon fontos az AS. Én a cipőből kapott 20% AS-t nem áldoznám be. Az ultimate-ből jövő megtriplázott mozgási sebesség elég Vayne-nek, ráadásul az amúgy sem nagy CD-k miatt a Lucidity cipő is fölösleges.

Frozen Heart - Drága, ráadásul Vayne-nek nincs szüksége manára, mert nem használ sokat. Ha mindenképp armorra van szükség, akkor a Randuid sokkal jobb megoldás, annak ellenére, hogy a FH passzív Vayne esetében elég hasznos lehet támadásnál, viszont ezen tárgy esetében, mi védekezési szempontból vizsgáljuk, és vesszük meg esetlegesen.

Iceborn Gauntlet - Ugyancsak a fölösleges mana, AP amit ad, rádáasul ha a passzívjából jövő extra sebzésre vágyunk, a Tryinity Force jobb megoldás.

Manamune - Vayne-nek nincs szüksége manára, mivel nem használ sokat - SOHA ne vegyétek meg!

Maw of Malmortius - A Mercurial Scimitar helyett lehet esetleges tárgy, viszont a MS aktívja sokkal hasznosabb, mint az innen jövő MR shield. A másik passzívja, a hiányzó HP alapján növekedő AD nem olyan fontos, ráadásul az MS alapból ad több AD-t, mint a MoM.

Runaan's Hurricane - Tiszta AS, ráadásul dupla lövés. Elég jónak hangzik, mégsem éri megvenni. A korábban említett és felsorolt tárgyak elég AS-t adnak, hogy valakit bármikor megtudj ölni, ráadásul ott a további aktívok/passzívok hasznosabbak, mint az extra lövések.

Sword of the Divine - Hasonlóan a Hurricane-hez, itt is a csupán tiszta AS nem éri meg. Vannak jobb tárgyak is Vayne-re, ezt inkább hanyagoljuk.

Sword of the Occult - AD-t stackelő tárgy. Vayne-nek szükségtelen, ráadásul nagyon feedelve kell ahhoz lenni, hogy ennek valamilyen haszna is legyen. Az AS alapú tárgyak fontosabbak, ezt pedig nem Mid Game-ben kell megvenni.

Black Cleaver - Elegendő páncél áttörésünk van a Last Whisper-ből, nincs szükség többre. Továbbá más tárgy helyére nem érdemes beáldozni, hiába a használható passzív vagy az extra élet.

Warmog's Armor - Frozen Mallet helyett lehet esetleg megvenni, ha HP hiányban szenvedünk. Nem ajánlom, mégpedig azért, mert a 300-al több élet nem éri meg 20 AD és 30% slow-ért cserébe.


Zeke's Herald - Ha extra életet akarunk, akkor inkább FM, CDR ugyebár Vayne-re nem szükséges. A Lifesteal és az extra AD ugyan nem rossz, de mivel egyáltalán nem jelentős, ráadásul be kellene áldozni egy sokkal használhatóbb tárgyat, egyáltalán nem éri meg. Ez inkább support item lehet.
Általános Late Game Build

Képességek

[Q] Bukfenc

[W] Ezüst nyilak

[E] Megbélyegzés

[R] Végső óra
[Passzív] Night Hunter (Éjszakai Vadász) - Ha egy ellenfél irányába áll/néz/támad Vayne, akkor 30 extra mozgási sebességet kap. Kiváló ellenfelek elfogására. Condemn-nel használva nagyon könnyen le lehet "vadászni" az ellenfelet, sőt, könnyebb a pozícionálás is.

[Q] Tumble (Bukfenc) - Vayne maghatározó képessége. Kevés manába kerül és sokrétűen használható:
- Pozícionálhatsz, hogy az E képességeddel (Condemn) lestunnolhasd az ellenfeled
- Olyan ultimatek elkerüléséhez is használható, amelyek valamilyen - spell nélkül áthatolhatatlan - környezetet hoznak létre (Pl: Jarvan IV ultimate, Anivia fal stb.)
- Szűkítheted a teret az ellenség és közted
- Last hitelhetsz vele

[W] Silver Bolts (Ezüst Nyilak) - Emiatt a képessége miatt Vayne a legerősebb ADC late gameben. A maximális élet alapján sebződő true damage ("igaz sebzés" - semmivel nem lehet ellene védekezni, se armorral, se magic resisttel, és mivel passzív képesség, a 'képesség pajzsok' sem védenek ellene) a tankokat (nagy védekezésű championok) is néhány hitből megöli.
Hogyan használhatjuk?
Legalabvetőbb az, ha Auto Attack (sima támadás a jobb egérgombbal) -> Auto Attack -> Tumble vonalat követjük. Közvetlenül a 2. auto attack után használjuk a Tumble-t, hogy az ellenfél nem tudja kivédeni és tetemes sebzést kap, amire úgy reagál, hogy egyszerűen visszafut. Ilyenkor használjuk ki azt az előnyünket, hogy teret nyertünk, így pusholhatjuk a lanet és haza mehetünk tárgyakat vásárolni vagy törhetjük a tornyukat (junglerre vigyázz!).
FONTOS, hogy a Tumble-lel úgy pozicionáljunk, hogy az ellenfél ne tudjun visszatámadni, tehát inkább kissé oldalra, mintsem előre, főleg ha közel vagyunk az ellenfél tornyához.
Ha az ellenfélnek kevés az élete, akkor az Auto Attack -> Tumble -> Condemn vonalat kövessétek. Megfelelően használva tizedmásodpercek alatt, reagálási időt nem hagyva ölhetitek meg az ellenfelet. Ha tehetitek próbáljátok meg úgy pozícionálni a Tuble-lel, hogy a Condemn hatására az ellenfél valamilyen földdel érintkezzen, így 2x akkora sebzést vihetünk be, plusz stunnolódik (elkábul - nem tud csinálni semmit) így ha mégsem halna meg, nem tud visszatámadni.

[E] Condemn (Megbélyegzés) - Nem könnyű képesség, némi gyakorlást igényel, hogy megtanuljunk tökéletesen bánni vele. Háromféleképpen használható, tetszés szerint:
- Az ellenséget hátralöki, így könnyebben elmenekülhetsz (Pl: Volibear ellen hasznos)
- Egy ellenfelet valamilyen földhöz löki, így stunnolódik, tehát harcot kezdeményezhetünk vele
- Végezhetsz az ellenféllel a Silver Bolts képesség segítségével a fent említett módon
TIPP: A Condemn-nel nem csak falakhoz lökhetjünk úgy az ellenfelet, hogy az stunnolódjon, hanem tornyokhoz, lerombolt tornyok törmelékeihez, fákhoz, sőt, kisebb kiemelkezdésekhez is (Pl: Mid lane bokor után a lila csapat junglejéhez nyíló úton)!

[R] Final Hour (Végső Óra) - Vayne buildjét meghatározó, fontos képesség. Nézzük mit is csinál:
- Megtriplázza a passzívunkat (tehát 90 extra mozgási sebesség) - könnyebb az ellenfél elfogása
- Extra sebzést kap (AD) - könnyebb ölés, főleg a gyenge, kevés élettel rendelkező ellenfeleknél
- Tumble használatakor 1 másodpercre láthatatlanná válik (ezáltal a játék legjobb pozícionálási képessége lesz) - teamfightokban nagyon nehéz focusolni.
Az utóbbi patchekben matematikailag bizonyították, hogy a W maxolása kifizetődőbb sebzésben, mint a Q. Emiatt csak 13-as szinten lesz rövid cooldownja a Q-nak, de az azelőtt bevitt sebzés nagyobb lesz. Teszteltem, valóban működik!

Leírás

Pro
- legjobb ADC Late Game-ben
- jó harass és poke
- menekülési lehetőségek (E, Q)
- könnyű a menekülő ellenfél elfogása
- kis CD a spelleken
- kevés manát használ
- true damage
- stun
- csak 2 skillshotja van
- jó skinek, élvezetes vele a játék

Kontra
- sok gyakorlást igényel, hogy jól tudjon valaki Vayne-el játszani
- Q és E spellek tökéletesítése szintén sok gyakorlást igényel
- könnyen megölhető
- nagyon fontos a pozicionálás, az utóbbi dolog miatt
- focus esetén való reagálás, cselekvés nehéz
- ha countert kap, nehéz helyzetbe kerül
- sok múlik az Early Game-en, ebben a részben viszont nem túl erős

Hogyan kell alapjában véve a Marsman (ADC) posztot játszani Early Gameben?
- Ne halj meg, se a gankektől, se ha az ellenfél supportja támad/pokeol!
- Gyűjts minél több tapasztalatot, ne maradj le!
- Kövesd a junglered, ha gankel, segíts neki! Jelezz, ha látod az ellenfél junglerének közeledését, mind a lanedhez, mind a junglehez.
- Légy képes a supporttal együtt támadni/harcot kezdeményezni (többnyire a support a te játékstílusodat fogja követni, ha nem vagy tapasztalt ADC játékos)
- Védd a tornyot, próbáld minél tovább épen tartani!
- Farmolj, a lehető legtöbbet!
- Effektíven tradeljetek az ellenféllel szemben, ne kerülj hátrányba, hátrányos helyzetből ne kezdeményezz harcot!
(További információk érhetőek el Vayne-re funkcionálva! Görgess lejjebb!)


Matchup-ok

Alistar - Bár nem tud sok mindent ellened csinálni, vigyázz, hogy egy jó Alistar az ellenfél junglerével elég halálos lehet a sok CC miatt. Headbutt-ját Condemnel visszalökheted, viszont sem a Headbutt-ot, sem a Pulverize-t nem tudod Cleanse-elni. Próbálj minél többször auto-attackot bevinni és a W passzívot használni ellene. Az ultimateje teljesen haszontalan ellened, szóval ne hátrálj ha használja!

Annie - S4-ben elterjedt új support. Nagyon nehéz ellene játszani, mert az E spelljéből sok sebzést kaphatsz vissza, ráadásul nem kis sebzése van. Figyelj a paszívjára (stun - szörke csóvák körülötte)! Early gameben gyenge, 6-os szint után az ultimatejével és combojával rengeteget sebez, plusz az ellenfél ADC-je sem fog tétlenkedni. Legjobb ha passzívan játszol ellene és vársz, hogy a jungler gankeljen. Annie gyakran fog a bokorban várni, ezért könnyű lehet a Condemn-et használni ellene. Ha van elég sebzésed, supportoddal megölhetitek.

Ashe - Elég idegesítő, bár nem túl nehéz ellene játszani. Mindig maradj a minionok mögött, hogy ne tudjon lelassítani és maximum távolságból farmolj! Ha nagyon agresszívan játszik, akkor a W passzívodat próbáld stackelni rajta. 6-os szint után figyelj az ultimatejére, ha elhibázza, free kill.

Blitzkrank - Az egyik legkönnyebb support, aki ellen játszhatsz. Tumble-el könnyen ellenpozícionálhatsz a berántásának, ráadásul ha túl közel jön, hogy a levegőbe dobjon, a Condemn-nel visszalökheted. Nagyon figyelj, hogy ne kapjon el, mert akkor könnyen meghalhatsz!

Caitlyn - A legnagyobb counterje Vayne-nek. 100-al nagyobb range-el egy jó Caitlyn egyszerűen nem fog hagyni farmolni. A legjobb, ha folyamatosan pokeoljátok a supporttal, erre a legjobb Lulu. E spelljét rád, Q spelljét az ellenfélre nyomja, te pedig auto-attack+Q-t használsz ellene, így kétszer is meggondolja, hogy harassoljon-e. Egy gyengébb Caitlyn inkább farmolni fog, ami megkönnyíti a dolgod. Ha támadtok, mindenképp kerüld ki a Q+E spelljeit, és vigyázz a csapdáira! Ha ez sikerül, többnyire tiétek a kill.

Corki - Nem nehéz felállás. 6-os szint előtt a spelljei mind támadási távolságban vannak, szóval könnyen kikerülhetőek. Figyelj, hogy ne harassoljon, passzívjából nyert 10% true damage-e early gameben, főleg Vayne ellen jelentős lehet! 6-os szint után próbálj Tumble-el oldalra cikázni, hogy ne tudjon az ultimateivel eltalálni!

Draven - Nagyon nehéz ellene játszani, mivel a Q spelljéből hihetelen nagy sebzése van. Viszont mivel kicsi a támadási távolsága (attack range), próbáld meg akkor pokeolni, amikor elkapja a baltáit! Supportoddal próbáljátok ellensúlyozni az agresszivitását, soha ne menj ellene 1v1-be, főleg nem early gameben!

Elise - Csak nagyobb szinteken találkozhattok Elise supporttal. A Q spellje egyszerűen kipozícionál, ráadásul nagy távolságra nyúló stunja is van. Viszont elég sebezhető, farmolni nem fog, így ez hasznunkra válhat - ha jön a jungler először focusoljatok Elisere. Soha ne hagyd, hogy egyedül maradj ellene, főleg nem kis élettel, mert a pók formájában nagyon könnyen megölhet!

Ezreal - Talán a legkönnyebb lanek egyike ha Ezreal ellen játszol. Nerfek miatt nem igazán tudja Vaynet counterelni, bár az előtt se nagyon tudta. Q W E spelljei könnyen elkerülhetőek, ha a minionok mögött maradsz. Soha ne engedd, hogy pusholjon, mert ha farm előnybe kerül, akkor könnyen megölhet!

Fiddlesticks - Nem nehéz felállás, a silence (némítás - nem tudsz képességet használni), amit a varjai dobálásából ad rád nincs nagyobb hatással, bár az első néhány percben próbáld elkerülni! Mivel a bokrokban fog többnyire rejtőzni, ezért könnyen stunnolható. Meggondolhatod, hogy Barrier helyett Cleanse-t hozz, így a fearjét (ijesztés - x másodpercig aránytalanul mozogsz, akaratod ellenére, sem képességet, sem auto-attackot nem tudsz használni) könnyen counterelheted, viszont ha mégis Barriert hozol, próbálj ne közel kerülni hozzá emiatt! Figyelj, hogy a bokorból ne tudja az ultimatejét használni!

Graves - Ezrealhoz hasonló, viszont itt nem fogsz tudni túl sok mindent kikerülni. Próbálj távolságot tartani, főleg a Q spelljétől! Próbálj harassolni, elég Tumble-el ez könnyen megoldható, mivel mellé lő, viszont vigyázz, hogy ne lassítson le és csússzon feléd!

Janna - Nem kifejezetten könnyű felállás. Kicsi ranged miatt nem könnyű elkapni. A kockuppal folyamatosan harassolni fog és a shieldjét magára teszi ha közel érsz. Az egyetlen megoldás, ha kijátszod - akkor támadj, amikor a tornádóját elhasználta és a shieldje CD-n van. Ha le tudod stunnolni könnyű kill, mivel kevés élete van. Harassolhatod is, mivel a kevés élete a legnagyobb gyengesége. Figyelj az ellenfél ADC-jére, ha felshieldeli és téged fellök, hátrálj, mert pozicionális előnybe kerülnek!

Jinx - Nem könnyű a nagy távolságú képességei miatt, amelyeket javallott elkerülni! Legkönnyebb, ha a minionok mögött maradsz! Emlékezz, hogy 9-es szinten Caitlyn nagyságú támadási távolsága lehet. Gyengesége, hogy nem igazán tud elmenekülni, ha kevés az élete W spellje kikerülésével könnyen megölhető. Később csak akkor harcolj ellene, ha ki tudod kerülni az ultimatejét vagy CD-n van!

Karma - Rework után kevesen játsszák, főleg supportként. Ne hagyd, hogy lesnareljen, és kerüld ki a Q spelljét is Tumble-el, így előnybe kerülhetsz. Mivel skillshotokon alapszik az egész champion, ha kikerülöd őket, könnyű ellene játszani és győzni.

Kayle - Az ultimateje és slowja miatt elég idegesítő felállás lehet. 6-os szint előtt könnyen megölheted, később CD csökkentéssel az ultimateje körülbelül 48 másodperc lehet, ami nagyon kicsi, próbáld harassolni, hogy fölöslegesen nyomja el, így kerülhetsz előnybe.

Kog'Maw - A legnagyobb tudáson alapuló felállás. Ha W-t használja kerül el. Farmolj, ha megtámad, támadj vissza, mert megölheted. Skillshotjait mindenképp kerül el, így a sebzése erősen csökken. Éles Tumble-el elkerülheted az állandóan rácélzott lassítását, így kifogy a manából és hazamenni kényszerül. Farmot veszít, gold előnybe kerülsz.

Leona - Szintén tudáson alapuló felállás. Leona lehet akár a legkönnyebb és legnehezebb felállás is. Ajánlott egy olyan supportot kérni, ami távol tud tőle tartani (Pl: Janna, Nami), így potenciális előnybe kerülsz. Használd a Tumble-t, hogy elkerüld a stunját, tarts távolságot, figyelj a bokrokra!

Lucian - Nem nehéz felállás. Ereje a Q képességében rejlik. Ha ügyes vagy kikerülheted Tumble-el, mivel van előtte néhány másodperc cast time. Könnyen pokeolhat, tehát ne hagyd hogy pusholjon. Ha elhibázza könnyen megölheted. Condemn-nel visszalökheted miközben használja az ultimate-jét, így az hatástalan lesz. Időközben az Auto Attack Range-je csökkentve lett, ezáltal könnyen pokeolhatod, DE ezt óvatosan tedd, mert egy véletlen pozicionálási hiba is végzetes lehet, legalábbis sok életedbe kerülhet!

Lulu - A legrosszabb felállás, ha Lulu van ellened. E+Q-val bármikor, bárhol lelassíthat, folyamatosan pokeol. Próbálj kívül maradni a range-én, de ez nem fog mindig sikerülni. Figyelj az ultimatejére, jungler segítségével biztosabbra mehettek a győzelemben.

Lux - Nem nehéz ellene, bár a pajzsa és snareje segítségével kijátszhat. Ha ki tudod őket kerülni, nyert ügyed van, ha elkap, többnyire meghalsz.

Miss Fortune - Comboja elég idegesítő, ráadásul elég erős, főleg Vayne ellen (Auto-attack -> Q -> Auto-attack). Ha menj közvetlenül ellene, és közvetlenül a minionok mögött se maradj Q képessége miatt. A harcok elején fogja használni az ultimatejét, Tumble-el kikerülhető. ha fel közelébe ér, használd a Condemn-et és próbálj annyi sebzést bevinni, amennyit tudsz.

Morgana - Nem gyakori, de előfordul még supportként. Shieldje a te sebzésedre nincs hatással, szóaval ne tévesszen meg. Kerül ki a snare-jét, és nyert harc. Ha használja az ultimate-jét Tumble+Condemn-el kikerülheted.

Nami - Könnyen kikerülhető a stunja miatt és nagyon gyenge védelmei miatt könnyű felállás. 3*3 auto-attack és már meghalt. Viszont ne becsüld alá a stunját, mert ha elkap vele, akkor bajban vagy!

Nidalee - Namihoz hasonlóan, itt is a Tumble segítségével kikerülheted a lándzsáját. Passzívja miatt folyamatosan a bokorban lesz, így könnyen használhatod a Condemnet ellene. Ne hagyd, hogy uralja a lanet, különben állandóan pokeolni fog és veszítesz!

Nunu - Elég idegesítő, de a nerfek óta nem nehéz felállás. Mindened megvan ahhoz, hogy counterelni tudd. ne kezdj vele ugyan 1v1 harcot, ha tudod, harassold előbb kissé, majd támadd meg. Az ultimatejét megszakíthatod Condemn-el.

Quinn - Pozícionálástól függ a lane nehézsége. Q-ját Tumble-el kikerülheted, passzívjára figyelj, ha látod, hogy megjelölt. Ultimatejével könnyen közel kerülhet hozzád, figyelj, hogy kevés élettel ne maradj közel hozzá.

Sivir - A legkönnyebb felállás - spell shieldje nincs hatással sem a W-re sem a Q spelljeidre. Ha kikerülöd a bumerángját, megnyerted a harcot.

Sona - Nagyon idegesítő, ha jól játszanak vele. Az állandóan Q+Passzív poke tetemes sebzést vihet be. Menj 1 az 1 ellen vele, így legyőzhető. Próbáld meg, hogy ne tudjon szabad sebzést bevinni!

Soraka - Ellened semmit sem tud kezdeni, csak healelni tud és erősíti az ellenfél ADC-jét. Figyelj, hogy a W-je mellé 9-es szinten +120 Armor is jár!

Taric - Könnyű felállás - ha stunol csak Tumble-elj hátrafelé, így amire a rövid stun ideje lejár, nem tudnak közel kerülni hozzád. Figyelj, hogy minél közelebb vagy hozzá annál tovább tart!

Thresh - Nagyon idegesítő lehet, ha jól játszanak vele. Ha látod, hogy hátrafelé ledobta a lámpáját, azonnal kezdj el futni visszafelé. Ha látod, hogy stunolni készül, használd a Tumble-t azonnal. Ne adj neki lehetőséget, hogy ki tudjon bontakozni erejével!

Tristana - Nem könnyű felállás, főleg 6-os szint után. Mivel szintenként nő a támadási távolsága, oda kell figyelni rá. Az elején hozzád hasonlóan gyenge, a W és E spelljeiből van a legtöbb ereje. Ha látod, hogy feléd ugrik, azonnal használd a Tumble-t visszafelé.

Twitch - A legnagyobb kihívással járó lane. Egy jól játszott Twitch könnyen counterel. Mérgével + E spelljével sok sebzést tud bevinni, tehát kerüld el ezeket. Csak akkor támadj, ha le tudod stunolni! Ugyan a lassítását Tumble-el ki tudod kerülni, de egy tapasztalt Twitch meg fogja várni, amíg használod azt, csak utána lassít le. 6-os szintig nem fogod tudni legyőzni, csak akkor, ha ki tudod játszani. Később próbálj úgy pozicionálni, hogy le tudd stunolni!

Varus - A W spellje fájhat, amúgy minden spellje skillshot, szóval ha ügyes vagy és kikerülöd őket, megnyerted a harcot. Ha supportoddal tudjátok harassolni, akkor előnybe kerülhettek. Mivel nem tud elmenekülni, könnyen legyőzhető ellenfél.

Zyra - Nehéz lehet pozicionálás szempontjából. Tárgyak nélkül is nagy sebzése van, az ultimateje hatalmas AoE, root-ja és lassítása is van. Ha sikerül mindezeket kikerülni, nem ellenfél. Passzívjára figyelj oda!


Early Game
Először nézd meg, hogy kik ellen leszel a laneden, ez alapján válassz a kezdő tárgyak közül!
Segíts a junglerednek a pirosnál (ha ott kezd), valamint a supportoddal megölhetitek a golemeket is.
Farmolj, a lehető legtöbbet! Ez mutatja milyen ADC is vagy valójában. Természetesen ehhez az kell, hogy megtanulj tökéletesen lasthit-elni. Gyakorlást igényel ugyan, de nem lehetetlen megtanulni.
Honnan tudhatom, hogy jól farmolok-e?
Egy íratlan szabály a LoL-ban, hogy akkor farmolsz jól, ha a farmod száma = az eltelt percek számának tízszeresével (Pl: 20 perc alatt kb. 200 farm az, ami jónak számít).
6-os szintig a legjobb, ha passzívan játszol, inkább a farmra koncentrálj és arra, hogy ne halj meg!
A fent leírt Matchupok alapján ez részletezve volt, melyik champion ellen, hogyan játssz.
Ha sikerül 6-os szint után megölnötök, vagy visszaszorítanotok az ellenfelet, akkor a jungler és az AP Mid segítségével megölhetitek a sárkányt, plusz aranyhoz jutva (Wardokra, teleportokra, ellenfél Junglerre, AP Midre és Solo Topra figyeljetek, mert belophatják!).
Early game röviden összefoglalva:
- Farmolj, annyira effektíven, amennyire csak tudsz
- Ne engedd, hogy lepusholjanak, legyél agresszív, de ne veszíts farmot
- Mindig használd a Condemn-et, amikor egy ellenfél falközelbe ér, majd a fent említett combot (supportodat mindig kérd, hogy a bokrokat wardolja be)
- Mindig öld meg a gólemeket, amikor tudod
- Segítsd társaidat azzal, hogy jelzed ha a Jungler, ADC vagy Support valamelyik másik lanet próbálja támadni. Smart Ping-ek (Okos Pingek - G betű nyomvatartása + jobb egérgomb valamelyik irányba mozgatásával használhatod) használata ilyen esetekben erősen javasolt!
- Segítsd a junglert, ha az ellenfél counterjunglerezik, (ellenjunglerezés - amikor a Jungler átmegy az ellenfél junglejébe, hogy ellopja az ott található buffokat és/vagy leölje az ott található szörnyeket extra aranyért és tapasztalatért) figyelmeztesd és/vagy támadjátok meg


Mid Game
Ebben a szakaszban kezd Vayne kibontakozni. A Q-dnak maximumon kell lennie, valamint néhány pontnak kell lennie a W-den. Ahhoz, hogy könnyebben győzzetek, a különböző térképen található kulcspontokat kell megszerezni, megvédeni (Sárkány, Baron, Tornyok). Ha sikerül a folyókat uralnotok, a laneket bepusholni, akkor hatalmas aranybánya nyílik meg előttetek, hiszen sárkány, piros buffok, kék buffok, gólemek, szellemek, farkasok mind-mind arra várnak, hogy a tiétek legyenek. Itt viszont sokszor csúszik be az a hatalmas hiba, hogy a győzelemre álló csapat kierőszakolja a teamfightokat. SOHA ne erőszakoljátok ki ezeket a harcokat, főleg a sárkánynál ne, mert ha az ellenfél győz, akkor hirtelen hatalmas területük lesz, ami akár a játék elveszítését is jelentheti, hiszem elveszik a dragont, turreteket törnek be, pusholnak, a junglet teljesen kiürítik, így dupla annyi aranyat szereznek, mint ti.
A teamfightok során nagyon fontos megjegyezni, hogy soha, ismétlem SOHA ne az legyen a célod, hogy az ellenfél ADC-jét megöld! Az nem a te feladatod! A te feladatod az, hogy azt az ellenfelet öld meg, amelyik a legközelebb van hozzád. Fontos, hogy mindig te maradj leghátul, nem pedig legelöl! Az ellenfél többnyire pontosan rád fogja összpontosítani az erejét, szóval ahhoz, hogy a lehető legkevésbé sikerüljön nekik ez úgy tudod elérni, hogy leghátul maradsz. Többnyire egy assasin ("nindzsa" - olyan championok, amelyekkel a legkönnyebben lehet focusolni. Pl: Kha'Zix, Fizz stb.) fog téged megtámadni, aki ha feedelve van (sőt, néha akkor is, ha nincs) - meg fog ölni. Ezt úgy tudod a legnagyobb eséllyel elkerülni, ha jól pozicionálsz - mindig legyél falközelben, aminek hozzálökheted és lestunnolhatod, így csökkentve az erejét. Ezek után supportod segítségével ártalmatlaníthatod és potenciális győzelemesélyeket adhatsz csapatodnak.
Mid Game röviden összefoglalva:
- Mindig menj BÁRMELY lanere, BÁRMELY jungle helyre, hogy lefarmolhasd a szörnyeket/minionokat az extra aranyért
- Mindig csatlakozz a csapatodhoz, ha éppen valamilyen kulcspontot próbál megszerezni vagy teamfight van készülőben
- Ölj meg annyi sárkányt és rombolj le annyi tornyot, amennyit csak tudsz
- Irányítsátok a térképet a győzelem érdekében (a wardok ebben kulcsfontosságúak!)


Late Game
A játék utolsó szakasza, ahol Vayne egy gyilkológéppé változik. Teljes buildoddal a figyelem középpontjába kerülsz. Ilyenkor folyamatosan pásztázd a térképet, bármely elkóborolt ellenfelet ölj meg, csapatoddal egyesüljetek, kényszerítsetek ki teamfightokat. Nagyon figyelj, hogy az ellenfél is legalább ennyire fog figyelni téged, mint te őket - amint egyedül vagy, szinte biztos, hogy legalább 4-es rádtámadnak. Figyelj arra is, hogy ne szeld át a fél térképet néhány farmért, esetleges wardokba ütközve, mert könnyen rajtad üthetnek. Ne félj 1v1 harcokat kialakítani, kivéve ha egy teljesen elfeedelt ellenféllel állsz szemben, akinek nagy a védekezése és a burstje (burst - gyorsan, nagy sebzést bevinni képes champion, többnyire assisinek. Pl: Akali, Fizz, Kha'Zix).
Amire a legjobban figyelni kell ilyenkor, az a Baron és az Inhibitorok. Alig felcserélhetőek fontosság szempontjából, hiszen ha megölitek Baront, bepusholhatjátok az ellenfél Inhibitorát sokkal könnyebben, mint anélkül. Én a következő sorrendet javaslom: ha az ellenfélből 4-en/5-en halottak (főleg ha ADC, Assasinek)- pusholjatok Inhibitorig, ha csak 2-en/3-an halottak (főleg a jungler), akkor öljétek meg Baront. Többnyire nem lesz arra lehetőségetek, hogy mindezeket harcmentesen, ingyen szerezzétek meg.
A játékok nagy része azon mehet el, hogy hibás a térkép kulcsfontosságú céljai megszerzésének a módja. Például ha az ellenfélből 1 játékos lenn van bot lanen, akkor ti elzdhettek Baronozni. Ez súlyos tévedés! Az ellenfél maradéka valószínűleg figyeli Baront, az utolsó ember pedig hamar csatlakozik a társaithoz, így amíg ti minden erőtökkel a Baron legyőzésére koncentráltok, addig megtámadnak titeket, megölnek, és Baront is elviszik.
Továbbá érdemes figyelni az ellenfél AoE (Area of Effect - területi sebzésű képességek. Pl: Lux Ultimate, Ezreal Ultimate) spelljeire is, amelyek a Baronon kívül, főleg rád fognak irányulni.
Late Game röviden összefoglalva:
- Legyél ott MINDEN teamfightban
- Összpontosítsatok a játék kulcsfontosságú célpontjaira (Baron, Inhibitor)
- Pozicionálj a lehető legjobban, ölj a lehető legtöbbet


Végezetül íme egy 23 perces TELJES ranked játék Vayne-el, Diamond I-es játékostól (Jinsuki). Vannak persze benne hibák, de többnyire összefoglalja mindazt, amiről korábbiakban írtam nektek.
http://youtu.be/yufDeLUM9iE


Egy jól játszott Vayne-el könnyen le lehet hozni egy-egy játékot, én ebben próbáltam segíteni nektek! Köszönöm, hogy tanulmányoztátok a guideomat! Szívesen várom a visszajelzéseket, észrevételeket!
Belépés