VayneVayne Build Guide: Vayne - Late game POWA

85%
Készítette Kaisuke, Frissítve: 2015-04-17

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Standard ADC kezdés. +70 életerő, +7 AD +3% lifesteal, egyszerűen minden ADC-nek kell. Mellé még a poti a sustain miatt, és a warding totem trinket earlyben a legjobb.
Core itemek
Ezt a két itemet (BOTRK, AS cipő) szinte kötelező először rusholni. Lvl6 és Blade of the ruined king után jelentősen megerősödsz. A cipő pedig magától értetődő.

Lvl9 után a trinketet cseréljük le kékre a legtöbb esetben, mert biztonságosabb vision-t ad.Mellé mindig legyen nálunk néhány ward, 75 gold nem vág földhöz, a supportot és magunkat is segítjük ezzel, és sokszor életet menthet.
Legyen attack speed
Youmuu's ghostblade: Személy szerint kedvenc itemem Vaynere, Azonban jelenleg a statikk és a phantom is jobb a legtöbb esetben. Ad +30 AD-t, 15% crit chance-t, és mellé 20% armor pent. Ezek mellé társul egy hihetetlenül jó aktív képesség, ami 6 másodpercre ad mozgási sebességet és +40%!!!! attack speedet, ami a játék korai, és későbbi szakaszában is nagyon jól jön.

Phantom dancer: Ha valaki nem szereti használni az aktív képességeket, akkor ezt ajánlom második nagy itemnek nem a Youmuu's-t. A plussz mozgási sebesség és a passiv is remekül összedolgozik Vayne passivjával. Meléé egész szép criteket tudunk csapatni. A jelenlegi patchben szerintem a legjobb item erre a célra.

Statikk Shiv: A PD alternatívája, elég népszerű a Vaynesek körében (talán mert ajánlottnál az essencial részbe van sorolva), de én csak abban az esetben javaslom ha le vagy maraddva a farmban, illetve az ellenfél pushol.

Néhány nagyon tapasztalt Vayne-nél láttam (hi im gosu, duoblelift, wildturtle), hogy 2 attack speedes itemet vesznek. Ennek a gyorsabb W stackelés az előnye, illetve backdoor-nál is hasznos. Tulajdonképpen stílusfüggő. Bár minnél többet játszol vele, annál nagyobb a kísértés, hogy kipróbáld. Én is kezdem egyre gyakrabban használom.
Damage
Infinity edge: Alap item sszinte minden ADC-nek +80 AD plusz crit, és a passivja segít még jobb criteket tolni.

Last Whisper: Ha vettél Youumu's ghostblade-t, akkor ez az item nem kötelező, vagy ha az ellenfél nem buildel semmi armort (bár én akkor is megveszem, az alap armort is figyelembe veszem). Ellenkező esetekben vedd meg!

The Bloodthrister: A rework óta nem olyan jó item, de a +80 AD 20% lifesteal és a pajzs miatt megfontolandó. Ha 1 attack speedes itemmel operálsz, és az enemy nem vesz armort, ezt ajánlom a Last whisper helyett. Hattalmas sustain, nagy DMG. Értelemszerűen ha két attack speed itemet használsz, az egyiket a Last whisper helyére illeszd be. Ha az enemy vesz thornmailt, és muszáj vagy azt a champet focusolni valamiért akinek van, akkor a BOTRK + BT elengedhetetlen, mert így nem ölöd meg magadat mikor ütöd az ellenfeled.
Defense
Guardian Angel: Ha focus vagy ez az item elengedhetetlen, de csak abban az esetben, ha a második életed fel is tudod használni. Tehát mikor meghalsz, a teamed elintézi az enemy-t, vagy legalább a hulládtól elkergeti őket. Mert minek egy item ami arra jó, hogy ne egyszer hanem kétszer lásd magad meghalni?!

Randuin's omen: Erős AD enemy ellen, akiknél sok attack speed van, nagyon ajánlott. Az élet és armor mellé kapunk egy jó aktívot, ami megkönnyíti a menekúlésünket.

Thornmail: Csak és kizárólag full AD enemy ellen ajánlott, kivéve ha Malphite, vagy Rammus vagy, de ez egy Vayne Guide. Nagyon ritkán szükséges item.

Mercurial scimitar: Imádom ezt az itemet! :DD +80 AD +35 magic resist, és mellé egy aktív ami leszed minden cc-t (Crowd Controll - Mozgásban, spellezésben akadályoz) Működik a Malzahar és Warwick ulti eellen is. Szóval ha te feedelt vagy, vagy csak kell a plusz damage, de az ellenséges APC nagy veszélyt jelent rád, akkor nagyon hasznos.

Banshee: Magic resist, health, és health regen, minden statja hasznos, AD team ellen ugye a magic resist nem, de az ellen nem is ezt vesszük. A passivja egy spellshield, ami 40 másodpercenként aktiválódik újra. Blitz, Leona és Tresh ellen szinte kötelező. Bár a Q-val ha tapasztalt vagy, és jók a reflexeid, levédheted a berántásokat, de fő a biztonság.

Ezen itemek közül egyet válassz. Néhány esetben, a deffenzív item elhanyagolható.
Standard build
Standard build, a gauardian ugye jó vegyes teamek ellen, ezt értelemszerűen cserélheted másra is.

Itt említeném meg, hogy cipőre a piros fejlesztés éri meg leginkább, kivéve ha vesztésre álltok, akkor persze a homeguard a szükséges. Fejlesztést 25-30. perc előtt semmiféleképp nem ajánlom szinte.
Jó lehet
Trinity force: Igazából az AP-n kívül minden statja hasznos lehet, a passivjai nagyon mobilissá teszik Vayne-t. Csak funolásra ajánlom, én sose veszem meg, bár sokszor találkozok vele, ahoz képest milyen drága nem éri meg Vayyne számára. Megismétlem, mikor csak szórakoztok, funoltok, akkor vegyétek esetleg.

Frozen mallet: Plusz AD, HP és egy plusz CC Ha nem vagy focus, de azérrt pár AoE DMG-et bekapsz teamfightban, és/vagy éppen 10-20 HP-kal elmenekülnek előled (ami valljuk be idegesítő), akkor megveheted. Ha Vayne-t topra viszed akkor 4-5. itemnek nagyon jó, oda kicsit tankosabbra szokás, de nem kötelező.

Zephyr: Cd reduction, még több Q és ulti, még több movement speed, sokkal mobilisabbá tesz. Ha megveszed, akkor a cipő helyére illeszd be. Én csakis akkor veszem (és akkor is cipő után full builden, ha az enemy-ben rengeteg CC van. Ugyebár a passiv 35%-al csökkenti a cc-k időtartamát. Mindezek mellé kis AD és rengeteg attack speed.

The Black Cleaver: Last whisper, vagy def. item helyett vehető. Damag, armor pen, és élet amiket ad, illetve kis cd reduction, ami segíti a Q spammelést. Ajánlani csak tankos ellenfél ellen tudom, aki dmg-et is oszt rád rendesen, például: Aatrox, Jarvan IV. De én ezeken az esetekben sem használom, maximum ha topon vagyok Vayne-l.

FONTOS: Ezek az itemek az esetek 90%-ban nem szerepelnek a buildemben, mert egyszerűen van jobb náluk a véleményem szerint, de hasznosak lehetnek.

Képességek

[Q] Bukfenc

[W] Ezüst nyilak

[E] Megbélyegzés

[R] Végső óra
Lehet, hogy néhány pontot félreraktam, a lényeg az, két féleképen lehet maxolni, első max vagy Q vagy W, ez inkább ellenfél és stílusfüggő. Jelenleg előnyösebb a W maxolása, de a Q max is ugyanolyan jó lehet. Amikor megléped a 13-as szintet akkor már mindegy. Tankosabb ellenfél ellen jobb a W lane-n. Ultira a szokásos 6,11,16.

Leírás

Sziasztok!

Nem is tudom mit mondjak.... Magamról annyit, hogy ADC-ként érzem magam leginkább otthon a summoner's riften, és ott is főleg Vayne-el, hiszen nagyon egyedül álló játékstílust kíván, és már megtanulni is nehéz, és nyugodtan mondhatom, a legnehezebb ADC. Kezdjünk is bele.

Először is előnyök és hátrányok:

Előnyök (pros):

- Hatalmas burst
- A játék legerősebb ADC-je late game-ben
- Pillanatok alatt kiszedsz akárkit
- Stun, knock back
- Nagyon mobilis, nagy movement speed mellett
- Láthatatlanság

Hátrányok (cons):

- Kis range
- Nagyon papír, amilyen könnyen ölsz, annyra könnyű megölni.
- A Q, E, de főleg az E használata sok gyakorlást igényel
- Nehéz karakter, főként a mechanikája miatt.
- Nincs nagy range-ű (hatótávolság) poke képessége

Akkor most először is a champről tippek, tanácsok, általános leírás:

Vayne megfelelő használatához a legfontosabb az irányítója. Legyünk megfontoltak, óvatosak, tudjunk gyorsan reagálni a helyzetekre, de ugyanakkor merjünk támadni, hatalmas DMG van a kezünkben! Nagyon fontos, hogy megfelelően használjuk képességeinket. De mik is a képességeink? Lássuk:

Night Hunter (Passiv)
Vayne könyörtelenül vadászik a gonosztevőkre. Ha a közelben tartózkodó ellenséges hősök felé halad, 30 egységnyi mozgási sebességet nyer.

Tumble (Q)
Vayne bukfencezik, így manőverezve a következő lövéshez szükséges pozícióba. A következő támadása bónusz sebzést okoz.
Kedvenc ADC-nk stílusát meghatározó képesség. Használjuk újrapozicionáláshoz (hogy ne tudjanak minket támadni, stunolni tudjuk ellenfelünket), és a minnél nagyobb burst eléréséhez (erről bővebben a combo-k leírásánál), menekülésnél és üldözésnél is meglepően hasznos. Ulti közben, mindíg az ellenkező irányba gurulj, mint amire az ellenfeled számíthat, hiszen láthatatlan vagy, lepd meg őket, passivod ilyenkor megháromszorozódik, kerülj távolabb tőlük.

Silver Bolts (W)
Vayne egy ritka fémmel vonja be nyilai hegyét, amely mérgező a gonosz lények számára. Az ugyanazon célpont ellen bevetett minden harmadik támadás vagy képesség a célpont maximális életerejének függvényében bónusz tényleges sebzést okoz. (Legfeljebb 200 sebzés okozható a szörnyek ellen.)
Ez a képesség, hatalmas DMG-t képes generálni, önmagában is erős, de Q és E képességünkkel kombinálva hatalmas sebzést osztunk ki rövid idő alatt.

Condemn (E)
Vayne levesz egy nehéz számszeríjat a hátáról, és egy hatalmas nyílvesszőt lő ellenfele irányába, amely hátralöki azt, és sebzést okoz neki. Ha falbaütközik, felnyársalja a nyílvessző, így elkábul, és bónusz sebzést szenved el.
A többi skillhez képest rengeteg manat emészt fel, ezért csak akkor használjuk, ha stunnolunk vele, vagy elengedhetetlenül szükséges. Például menekülés, vagy 1 hit szükséges az ellenfél halálához, az autoattack pont kevés ehez, a Q cd-n van, de mindenképpen ki akarjuk végezni. És ha nem érezzük magunkat veszélyben, miért ne akarnánk? :)

Final Hour (R)
Egy hősies összeütközésre készülve Vayne sebzése megnő, a Tumble képesség használata alatt (1mp) láthatatlan lesz, és a Night Hunter-től háromszoros bónuszt kap a mozgási sebességére.
Nagyon szép mennyiségű AD-t ad, darálsz vele, gyorsabb is leszel üldözés közben, és láthatatlanná válhatsz, az ADC-k ultija közül, és az összes ultimate képességet nézve is az egyik legjobb.

Nézzük a combo-kat:

Q+aa-aa-aa: Lanelésnél ez a legfontosabb mikor poke-ni szeretnéd az ellenfeledet. A Qval rangen belülre gurulsz lősz egyet, ami bónusz DMG-t kap, ezután még 2 lövéssel stackeled fel a W-t. Ezt a két ütés t csak akkor vidd be, ha előnyösebben jössz ki a tradeből, mint az ellenfeled.

aa-aa-Q+aa vagy aa-Q+aa-aa: Ezzel tudod a legnagyobb burstot elérniharc közben. Az, hogy a kettő közül melyiket használod a helyzettől függ.

aa-Q+aa-E: Meglövöd, Q-val úgy pozicionálsz hogy majd stunolni tudj, és bónusz DMG-t osztasz, majd E-vel stunolod, ez felstackeli a W-t. Ezután ha már megvan az első 2 item (BOTRK + AS item) már van elég attack speeded, hogy a W-t mégegyszer felstackeld. Ez az általános combó egy kill megszerzéséhez.

Lvl6 után, nyugodtan használd az ultidat minnél többször, szerezz killeket, hiszen nincs nagy cd rajta, és hatalmas előnyt ad a harcokban.

Játékmenet:

Lane:

Mivel a játék elején gyenge vagy a legtöbb ADC-vel szemben, ezért próbálj csak farmolni, és minnél kevesebbet tradelni az ellenféllel, néha ez lehetetlen lesz, de próbáld meg nyerni a tradeket is a fentebb említett kombók segítségével. A legjobb, ha olyan supportod van, aki 1v2-ben is gondot tud okozni az ellenfelednek, vagy nagyon idegesítő számukra, gondolok itt például Karma-ra vagy Leonara, így sokkal könnyebb dolgod van a farmolás közben.

Teamfightok:

Mint minden ADC-vel, vele is leghátulról kell ütni ellenfeleidet. De mivel nagyon kicsi a range-d, ezért érdemes még egy kicsit később csatlakozni a harcba. Mindig azt üsd aki a legközelebb van, ez is a kis range miatt van. Caitlyn-el megteheted néha, hogy a teamfight elején már az enemy carry-t ütöd, Vayne-l ha ezt megpróbálod, akkor a teamfight közepén találod magad, és 5-en vernek szét 1 másodperc alatt.

Supportok:


Aki mellé nagyon tudom ajánlani:

Leona /rengeteg cc, jó early gameben, tankos, megtud védeni ha kell/
Janna /E +AD a játék minden szakaszában jó, Q és W egyaránt jó menekülésnél, támadásnál is, az ultija jó helyzeteket hozhat egy stun-hoz, megmenthet, sokat healel/
Nami / hasonló mint Janna, autoattack boost, slow, heal, és az ultija sokat menthet nemcsak rajtad, hanem az egész csapaton/
Tresh / szintén cc, tankos, és rengeteg jó combot tudtok csinálni, ha ügyesek vagytok, el sem kaphatnak/
Anivia /stun, a fala instant stun az e-vel, jól pokeol, életet menthet/

Akik nem jók vele (vagy én nem szeretek mellettük Vayne-vel):
Soraka
Veigar /igen hozzák suppnak/
Zilean

Velük semmiképpen sem szeretek. De nagyjából minden supporttal jó ezeken kívül, szerintem.

Remélem sokaknak tetszik, és hasznos a guid amit összeállítottam, igyekeztem minnél több információt adni, és meg magyarázni minden döntés miértjét. Ha valakinek nem tetszik, kérem ne csak egy negatívot adjon, hanem hozzászólásban közölje velem miért. Ennek több oka van:
1. Ez az első guide amit készítek, tehát lehetnek hibák.
2. Sokat dolgoztam vele és rosszul esne, ha nem tudnám miért szavazzák le esetleg
3. El kell fogadni az építő kritikát is.

Köszönöm, hogy elolvastad a guid-om, ha tetszett vagy éppen nem, jelezd kérlek. :)

KÉRLEK TITEKET A NEGATIV HÜVELYK MELLÉ KOMMENTBEN ÍRJÁTOK LE MI A PROBLÉMA A BUILDEMMEL, HOGY JAVÍTHASSAK RAJTA!!!

Nyerj sokat, találkozunk a Summoner's Rift-en. :D

Belépés