ViVi Build Guide: Vi stands for Victory

72%
Készítette Faraday, Frissítve: 2014-02-03

Varázslatok

Tárgyak

Kezdés
Alap jungler kezdés. Level 1-en a trinket ward éri meg a legjobban, sweeperre csak level 9-en után érdemes váltani, viszont akkor már erősen ajánlott.
Core
Elder Lizard: a megújított Butcher passzívval a legjobb választás Vi-nak. Két gank között egy-két campet leütsz, és újra van hp-d és manád gankelni. :)
Boots of Mobility: Azért jó, mert amikor a Q-t felhúzod lelassulsz, viszont ha mobility cipőd van és így érkezel lane-re, akkor sokkal nehezebben tudnak elfutni előled. Ha az ellenfél csapatában 4 fizikai sebző van, akkor mindenképpen Ninja Tabit vegyél.
The Brutalizer: a játék korai szakaszában Vi jelentősen profitál az armorpenből, a CDR-ből és a plusz AD-ból. Később meg tudod venni a Black Cleavert, ami a W skilledhez hozzájárulva semlegesíti a tankokat (-45% armor)
Randuin's Omen: fizikai sebzés ellen szerintem a legjobb item (talán a Sunfire jó még, de nerfelve lett).
Spirit Visage: még mindig jó MR item a nerfek ellenére, bizonyos esetekben Banshee's Veil-lel helyettesíthető
Alternatív
Banshee's Veil: akkor jó, ha a passzívot tudod hasznosítani. Nidalee, LeBlanc, Gragas ellen kifejezetten ajánlom.
Sunfire Cape: továbbra is jó armor item, Randuin's Omen mellé szoktam venni, másodjára. Azért utána, mert nagyobb szinten többet sebez, és egy Randuin hamarabb jobban megéri.
Guardian Angel: a játék legvége felé érdemes beruházni rá, ha elhasználtad a passzívot, eladhatod és vehetsz helyette mást.
Trinity Force: ha nagyon jól megy a szekér és sok pénzed van, vedd ezt. Bár akkora előnynél szinte bármit vehetsz, ha a csapatod normális biztos győzelem.
Black Cleaver: a The Brutalizer már adott, így érdemes ezt venni, már csak azért is, mert nagy tankok armorját majdnem felezni lehet ezzel + a W skilleddel.
Ninja Tabi: mint már említettem, ha sok az AD sebzés az ellenfélnél ez a nyerő választás. (pl.: Renekton top, Lee Sin jungle, Khazix mid, Jinx+Leona bot)

Képességek

[Q] Ugrózúzó

[W] Horpasztó ütések

[E] Határtalan erő

[R] Lerohanásos támadás
A hozzászólásokban írtam, hogy mi az optimális kezdés, lényeg, hogy W-vel kezdesz, aztán az E-t ne használd el azonnal az első buffra, hanem a következő campre tartogasd, így arra jut kettő is, ezzel lehet 5 másodpercet nyerni. Ez akkor számít, ha ganket tervezel, és nem full clearre mész, és SoloQ-ban mindenképpen a ganket ajánlom, tehát számít. Egyértelműen Q-t érdemes maxolni. Nemcsak nagyobbat sebez, hanem a cooldown is rohamosan csökken, így nagyon mobilis leszel tőle. Gankekhez nélkülözhetetlen. Egy tankosabb top laner megölése során lehet hogy kétszer is szükség lesz rá, így ezt érdemes maxolni. Másodjára a W-t szoktam, mert mire 12-13-as szintű leszek, egy Renekton pl már egész szép armort össze tud szedni, így jól jön az armor penetration, másrészt a jungle-t is gyorsabban lehet takarítani.
Fontos megjegyezni, hogy ha az E-t használod, az attack range-ed nagyobb 50-nel. Ez akkor jön jól, mikor valakit üldözöl és talán 1 ütés kell csak bele, a Q pedig cd-n van, így érdemes aktiválni az E-t.

Leírás

Igyekszem majd frissíteni a leírást.

Ha nem vagy tapasztalt jungler, a Lee Sin buildemnél olvashatsz alap jungle tippeket. Itt most főleg Vi-ra vonatkozó tanácsok következnek.
Első útvonal: Blue buff -> Wolves -> Red Buff -> Gank, vagy Red -> Wolves -> Blue -> Gank.
Hol érdemes gankleni? Alapvetően level 3-on mindhárom lane szóba jöhet. Amiket vegyél számításba:
Használták-e a trinket wardokat? (manapság a supportok Doran's Shield-del kezdenek, mert nagyon erős lanen, így viszont csak a trinkettel tudnak wardolni. Ha tudod hogy hol használták, ki tudod kerülni vagy lehet hogy szabad az út)
Melyik lane pushol? Vegyük példának Kayle-t. Kayle ha távolságot akar tartani, akkor aktiválja az E-t, viszont emiatt minden ütése AoE sebez, azaz nem tud mit tenni, pushol. Kayle sokszor könnyű gank, ha nem figyel oda rendesen.
Melyik lanen nincsenek summoner spellek? Ha level 1-en flashelt valaki, érdemes őt gankelni, mert nem tud menekülni. A játék későbbi részére is igaz ez. Általában akik lanen vannak tudják, hogy van-e flashe az ellenfélnek.
Melyik lanen van 'escape spell'? Gragast nehéz gankelni, mert képes odébb dashelni. Renekton szintén nehéz, nála arra kell figyelni, hogy oldalról közelíts, ne hátulról, mert különben téged is eltalál az E-vel, aztán pedig mégegyszer tudja használni. Erre megoldás az, hogy megvárod, míg a spellt elhasználja (pl Gragas farmol, LeBlanc harassol), és azután érdemes menni. Miután ultid van, ez kevésbé számít, de a gankeket akkor is könnyíti.

Standard gank útvonalak:
BOT LANE: szinte kizárólag lane-ről szoktam, ha nincs wardolva a bush, bemész, ultizol valakire (előtte pingess, hogy mindhárman ugyanazt üssétek). Ha messze vagy, de van CC a lanen (pl Thresh, Leona), akkor Q-val közelebb kerülsz, majd ultizol, és míg a levegőben van az ellenfél addig lehet bevinni a többi cc-t, pl egy hookot, így biztos a kill. Utána irány dragon ha van vision.
MID LANE: Érdemes egy nagyobbat kerülni, és a folyón túlról gankelni. Egyrészt így a Q-val még visszább tudod lökni az ellenfelet, másrészt ott általában nincs ward.
TOP LANE: lehet lane-ről is, folyó felől is, ahogy tetszik. Kérdezd meg hol az ellenfél wardja és válassz.

Spellek használata:
Amikor Q-val meglöksz valakit, ha eltalálod rátesz egy Denting Blows stacket. Ezután azonnal kimegy egy autoattack, ilyenkor gyorsan nyomsz egy E-t, ami reseteli az AA-t, így gyorsan fent van a három Denting Blows stack, megkapod az attack speedet, csökkentettél az armoron.
Ha megteheted, az ultit azután használd, miután csökkent az ellenfél armora (azaz a fent leírt kombó után), mert így többet fog sebezni.
Ha valakit direktben tudsz ultizni, akkor utána visszafelé tudod lökni a Q-val, mivel az ulti után a target mögé érkezel.
Minél tovább húzod fel a Q-t, annál többet sebez (a távolság számít, nem az idő).
Kis trükk: ha felhúzod a Q-t, közben tudsz flashelni. Ha ezután egyből elengeded, könnyen meglepheted az ellenfelet.
Belépés