Az ADC-k helyzete

Írta L3gacy, Kategória: Egyéb
2014-04-26 20:43

A szezon kezdetekor néhányan attól tartottak, hogy az ADC-k fontossága csökkenni fog.


Ahogy a 2014-es szezon elkezdődött, úgy változott meg a gold szerzésének aránya is, és emiatt talán több változás is érte az ADC pozíciót. Eddig minden csapat arra összpontosított, hogy az ADC kapja a lehető legtöbb aranyat a játékban, és egy olyan csapatfelállítást találjanak, amivel megvédhetik az egyetlen nagy sebzőforrásukat. Már a Junglerek és a Supportok is sokkal több sebzést tudnak okozni, így a carryk egy kicsit megijedhetnek attól, hogy az ő szerepük majd eltörlődik. Viszont az LCS tavaszi fordulójának végetértével látván a meccseket, bátran kijelenthetjük, hogy az ADC-k még mindig nagyon fontosak.

Függetlenül attól, hogy melyik hősöket választják miden, toppon, jungleben vagy supportnak az ADC-k még mindig a legnagyobb sebzés okozói. Amíg egy mágus vagy egy orvgyilkos(Assassin) hirtelen több sebzést tud leosztani, addig az ADC folyamatosan tud támadni az alaptámadásával. Szóval attól függetlenül, hogy a képességeid töltésen vannak még az alaptámadásaiddal tudsz hatalmas sebzést leosztani. Akár egy csapatharcban, vagy egy torony támadásánál a biztos sebzés az ADC-től származik, ami megváltoztathatja egy csata kimenetelét, és ezért még mindig fontos hogy jól pozicionálj, és csapatod tudja, hogy téged védeni kell.

Az alábbi videóban láthatjátok majd Genja penta kill-jét a Coppenhagen Wolves csapata ellen. Csak figyeljétek meg, hogy milyen messze helyezkedik az ellenséges sebzésokozóktól.


Ahogy Xinzhao elindít egy csapatharcot, addig Genja nem az ellenség hátsó sorait támadja, hanem még távolabb helyezkedik Xint-ől és őt kezdi támadni. Amint a jungler elesik, rögtön közelebb megy de épp csak annyira, hogy Lulut meg tudja támadni, miután vele is végzett a következő célpontra fókuszál: Morgana-ra. Eddig még hozzá sem ért az ellenség leghátsóbb sebzésokozóihoz (Ryze,Varus), hiszen túl messze voltak ezért csak akkor támadta őket, mikor már csak ők voltak hátra.
Egy veterán ADC mint Genja tudja, hogy a feladata az, hogy folyamatos sebzést okozzon ne pedig az ellenség legfőbb hőseit támadja. A jó helyezkedés és a folyamatos sebzés segít Genja-nak, hogy elérjen egy penta kill-t és ezzel megnyerje a játékot.


Fontos, hogy megszerezzünk pár ölést (na meg persze élvezetes) de egy meccs nem ér véget addig, amíg a nexust be nem töritek, amihez szükséges a tornyok lerombolása, amit csak alaptámadással lehet sebezni. Persze vannak olyan hősök mint Jax vagy Nasus akik gyorsan eltüntetnek egy tornyot, viszont van egy nagy hátrányuk. Jax és Nasus is közelharciak ezért ahhoz, hogy a tornyot támadják mellette kell állniuk. Ez nem tűnik veszélyesnek amikor egyedül vagy a laneden, de amint 5 ellenség védi a tornyot addig nehéz lesz nekik hozzáérni. Na és itt tűnnek ki az ADC-k a tömegből. Az alábbi videó az LCS 10. hetéből való amikor a TSM játszott a CLG ellen. És tökéletesen mutatja hogy az ADC mennyire erős egy ostromnál és milyen gyorsan tudja megváltoztatni a meccs kimenetelét.


A CLG csapata megpróbálja áttörni a TSM felső tornyát. Megvan a Baron buffjuk de a TSM-nek 2000 arany előnye van és ezért egy torony alatti harc nagyon rizikós lenne. Trundle gyorsan pusztítaná a tornyokat így megpróbálhatnák gyorsan eltüntetni őket amíg Ziggs távol tartja az ellenséges csapatot, ám ez is egy nagyon veszélyes döntés lenne, hiszen a TSM-nek ott van Leblanc és Leona, akiknek a hirtelen sebzése és nagy CC képessége van. Ezért A TSM dolga csak annyi lenne, hogy minden erejükkel megölnék Trundlet, ez egy ember előnyt jelentene. Mindehelyett a CLG okosan és lassan, de elpusztítja a tornyot Lucian alaptámadásai és hatótávja segítségével ami a játék megnyeréséhez vezet.


Mindezt úgy érték el, hogy Trundle és Ziggs lassító sebzéseikkel az ellenséget távoltartva Lucian minden egyes minionsereggel egy keveset sebez az ellenséges toronyba. Amint a minonsereg meghal Thresh már készen is áll a lámpásával hogy kimenekítse a néha nagyon szoros helyzetben lévő Luvciant. Ezt a stratégiát ismételgetve a TSM nem talál lehetőséget arra hogy a CLG csapatát visszanyomja és így Doubleliftnek sikerül betörnie a tornyot. Ezt a röpke pillanatot akarja a TSM kihasználni, hogy elkapják Doubleliftet de a CLG erre fel volt készülve így sikerül őt megvédeni. Ez a TSM játékába került.

Amíg a mid játékosok mindig a középpontban vannak a hirtelen sebzéssel és látványos kombinációkkal, A League of Legends egy olyan játék marad ahol két kulcstényező van. Csapatharcok és a tornyok. Amíg ez megmarad addig egy csapatnak mindig szüksége lesz ADC-re, hogy egy megbízható sebzésforrást biztosítson az ellenséges csapat és tornyok ellen. Lehet hogy a "Védd Kog'mawot" fényes napjai már nincsenek, de az LCS prok tudják, hogy kell egy ember aki hátul áll és addig jobb klikkel az ellenfélre amíg az el nem esik.



Hozzászólások (0)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
Belépés