3 erőssége egy jó MID játékosnak

Írta s0ulswap, Kategória: Egyéb
2015-03-20 10:13

A League of Legends, egy komplex játék, ami széles körű ügyességet igényel, de ezt a fajta ügyességet nem lehet elsajátítani, ha csak egy role-t játszunk. Habár, jó ötlet egyetlen szerepre koncentrálni, mint a mid lane, de egy alap szintű ismeret minden szerepkörből szükséges a hosszútávú játékhoz. Ezáltal egy sokoldalú játékossá válhatsz, aki könnyen adaptálódik új helyzetekhez és az újabb patchekben történt változásokhoz.
Minden role különböző, csakúgy, mint a szükséges skill szintje, hogy ezeket sikeresen játsszuk. Például egy main support sokkal ügyesebben helyezi el a szükséges wardokat és magabiztosabban mozog a mapon, mint egy adc. Az a tapasztalat, amit a role-ok elsajátítása közben kapsz, fontos lépés afelé, hogy egy teljesebb és tájékozottabb játékossá válj.

Véleményem szerint a mid lane az ami 3 fontos skill-t is megtanít - a mapon zajló játékmenetre nyomást gyakoroljunk, kifejlesszünk egy viszonylag nagy champion pool-t(championok csoportjának azon összefoglalója, amelyekkel tapasztalt vagy és magabiztosan tudsz játszani) és, hogy tudjuk hogyan és mikor a legmegfelelőbb roaming-olni(elmozdulás az adott lane-ről a dzsungelbe vagy másik lane-re).


Pressure, avagy szorongassuk az ellent:

Maga a koncepciót nem is egyszerű teljesen megérteni, hát még kellően el is sajátítani. Nyomás alá helyezni valakit, annyit tesz, hogy belekényszerítjük az ellenfelet egy olyan szituációba, amiben másként kell játszania, mint eddig. Legyen olyan egyszerűbb, minthogy csak visszavonulunk a fog of war-ba(látóhatáron kívül kerülünk) ezzel is passzívabb játékra kényszerítve, vagy komplexebb, mint aktívan mozogni a pályán és objective-eket lopni.

Midesként te vagy a map közepe. Ha nem sikerül elegendő nyomást gyakorolni, azzal csak szabadságot adsz az ellenfélnek és azt tehet a pályán amit csak akar. A te feladatod - a dzsungeles mellett - hogy megnehezítsétek az ellenség dolgát, így a ti szélső lane-eitek félelem nélkül törhetnek előre.

Nézzünk meg egy meccset Faker szemszögéből. Csak akkor nyit az ellenség felé, ha az last hit-elni próbál. Csak azzal, hogy közelebb lép amikor az ellenfél last hit-elne már akkora figyelmet kap az ellenség dzsungelesétől, hogy nagy valószínűséggel megpróbálkozik egy gank-el. Ezzel a lépéssel, Bengi(Faker csapattársa) a dzsungeles igyekezni fog a szélső lane-eken gankelni, mivel kisebb eséllyel kap counterganket. Így, hogy az ellenség dzsungelese mid környékén tevékenykedik a szélső lane-en játszok szabadon válthatnak agresszívabb stílusra.

Még egy módszer amit midesként tehetünk. Saját minion wave-einket folyamatosan az ellenfél tornya alá toljuk, így idő nyílik arra, hogy bejárjuk a mapot wardok után kutatva, ezzel is előkészíthetünk egy ganket, vagy egyszerűen csak az ellenség dzsungelesének figyelmét minél jobban magunkon tarthatjuk.


Champion Pool, avagy változatos játékstílus:

Egy új játékos számára rémisztő lehet az a hős mennyiség amit mid-en játszhat. Ellenben izgalmas dolog azoknak akik champion pool bővítésen gondolkodnak, így növelve játékstílusuk sokszínűségét. Ha olyan hőst keresel akivel viszonylag biztonságos a laning fázis és jobban szeretsz a farmolásra koncentrálni, akkor neked Orianna vagy Xerath lehet a megfelelő választás. Ha inkább agresszívabban szeret játszani, amolyan "bele állok az arcodba" játékos vagy, akkor könnyedén carryzheted csapatodat például Zed-el vagy Ahri-val. Ha viszont a late game karakterek jönnek be, hyper carry-k közül Cassiopeia vagy Azir a te hősöd.

A nagy változatosságból fakadóan a mid lane egy jó pozíció arra, hogy megtanuld miért is fontos, hogy több játszott karaktered legyen és rugalmas légy játékstílust tekintve. Profi mid laner játékosok, mint Faker vagy Pawn hírhedtek passzív farmolós játékukról, ugyanakkor erős assassin hőseikről is. Sokoldalúan játszani egy adott hőst, kulcsfontosságú elem abban, hogy meglepetést okozz az ellenséges csapatnak és hasznos lehet a csapatod számára is, mert így szélesebb körben próbálhattok ki csapat kompozíciókat.

Ha úgy döntesz maradsz mid-en, szánj rá egy kis időt és fedezz fel új játékstílusokat. Lépj ki a komfort zónádból, mert így a legegyszerűbb megváltoztatnod a szemléletmódodat a játékkal kapcsolatban és tapasztalatokat szerezhetsz, hogy végül ráérezz mi is való neked igazán.


Roaming, avagy fussunk egy kört:

Ahhoz, hogy valaki jó mid játékosnak nevezze magát, tudnia kell mikor és hogyan hagyhatja el a lane-ét, főleg akkor ha olyan hőssel van aki nagyon is jó roamingban. Ez a koncepció erősen összefüggésben van azzal, hogyan is alkalmazzuk a mapon kifejtett nyomást valamint a bajnokot akivel játszunk.

Mióta a roaming asszociációba került az ellenfélre kifejtett nyomással, így már nehezebb feladat elmagyarázni mikor és hogyan kezdjünk a roam-hoz. Azonban, van néhány útmutató ami majd segíthet a megértésben. Először, mindig az ellenség tornya alá pusholod a laned mielőtt másfele indulsz. Nem csak az ellenfélnek lesz nehezebb meghatározni a pontos pozíciód, de ha roam-od nem hozott semmilyen eredményt, akkor sem fogsz sok miniont elveszteni a saját tornyod által mikor visszatérsz.

Másodjára, győződj meg róla, hogy azon az útvonalon amit bejársz nincs ward - kommunikálj a csapattársaiddal és érdeklődj merre találhatóak a wardok amiket pásztázólencsével vagy észlelő wardal eltávolíthatsz. Ha megfigyeled az ellenfél játékosait a szélső laneken, láthatod, hogy rögtön hátrálni kezdenek, mert nincs információ a hollétedről és tartanak egy esetleges ganktől.

Végül, szükséged lesz láthatóságra az ellenség dzsungelében, hogy nyomon követhesd a dzsungelest nehogy több kárt okozzon nektek, mint amennyit ti nyertek egy sikeres roam-mal.

Sokkal hatásosabb ha gyakorlati példákat követsz, mint ezeket az útmutatásokat. Ajánlom gyakran nézd Faker vagy Bjergsen meccseit streamen. Figyeld meg hogyan és hol roam-olnak. Készíts jegyzeteket pontos szituációkról, hogy miket is csináltak roam alatt - segítettek valamelyik nyerésre vagy éppen vesztésre álló lane-nek? Az ellenség dzsungelén keresztül haladtak vagy a folyón? Milyen ward elhelyezésekre/eltávolításra figyeltek jobban? Milyen idéző képességei voltak az ellenségnek? És így tovább...

Néhány meccs után, észrevehetsz majd egy mintát amit ezek a játékosok követnek és ezt beépítheted saját játékodba is. Ha tudod, hogyan veheted át könnyen mások szokásait, a siker felé vezető út rögtön megnyílik előtted. Minden szerepkörnek megvan a maga bonyolultsága és karakterisztikája, ami kialakítja a módot, hogy hogyan is játsszuk azt. Emiatt, különböző role-ok, különböző skill-t fejlesztenek és ezért érdemes variálni a játszott szerepeket így kialakítva egy sokoldalú játékstílust. Azzal, hogy a mid lane-en játszol megtanulod, hogyan érvényesítsd akaratod a mapon, hogyan variáld a champion pool-od és hogyan tégy kitérőket más lane-ekre.



Hozzászólások (1)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
dani020110 - 9 éve 1
De jó lenne egy ugyan ilyen csak mid helyett toppsl :3
Belépés