5.14 Patch legjobb 5 bajnoka Solo Queue-ban, szerepkörökre bontva

Írta Navetelen, Kategória: Egyéb
2015-08-04 13:21

Ha szeretnéd tudni, mely hősökkel a legkifizetődőbb megtanulni játszani, akkor olvass tovább!
Ezt a kis összeállítást Pants are Dragon nevezetű Challenger játékos osztotta meg Reddit-en. Róla annyit érdemes tudni, hogy 4. szezonban Challenger ligában rank 47. helyen, 3. szezonban rank 25. helyen végzett szezonzáráskor, jelenleg 493 ponton áll Challenger-ben. Ismét eljött azon pontja a hónapnak amikor megosztja gondolatait azon Bajnokokról amelyek a legjobbak jelenleg Solo Queue-ban. Más és más pick-ek láthatóak ilyen ELO magasságában, és kapunk egy rövid magyarázatot miért is preferálják X hőst Y helyett. Hogy rövid és tömör maradjon Pro és Kontra szerint kapjuk a jellemzéseket. Azt se feledjük, hogy ezek a sorrendek csak személyes vélemény és tapasztalat alapján lettek összeállítva, így mindenki másnak is meglehet a saját sorrendje amit preferál. Van jónéhány hős akik alsóbb tierben jók (Amumu, Heimerdinger, Malzahar, stb.), viszont feljebb közel sem annyira.

Na de lássuk a listát:

FELSŐ ÖSVÉNY


(1) Irelia:
Pro: Elképesztően könnyen válhat megállíthatatlanná(snowball), már egy Trinity Force-szal jóval erősebb lesz, 2 másodpeces kábítás (stun), a passzívjának, a W-nek és az ultijának köszönhetően szívós.
Kontra: A sebzése a late game-re visszább szorul, nem lesz akkora állat mint mid-game-ben.

(2) Rumble:
Pro: Ha egy tank megindul, remekül be tud szállni a buliba az aoe sebzésével. Mágus, mégis jelen van a front vonalban. Ellenfelét az ösvényen könnyedén kizónázza. A Liandry hatalmasat dob a sebzésén.
Kontra: Nem mindig lesz annyira nagy hatással az ultink a teamfightra, és az AP szorzója is gyengébb lategame-ben mint sok mágusnak.

(3) Hecarim:
Pro: A Homeguarddal könnyedén gankelhetünk az alsó ösvényre is, pillanatok alatt eljuthatsz bárhova a térképen, és mivel alapból mobilis, a Teleport mellé Ignite-ot is hozhatunk egy pár kill bezsebeléséért.
Kontra: A W képességét leszámítva ami gyógyítja, nem túl strapabíró.

(4) Riven:
Pro: A snowball lehetősége hihetetlenül nagy, igen mozgékony, emellett a folyamatos és az azonnal bevitt sebzése is rendkívüli. Ha Riven main vagy akkor feljebb is van a listán.
Kontra: Ha nem sikerül killt szerezni és lemaradsz, szinte teljesen használhatatlan.

(5) Gnar:
Pro: A Black Cleaver nagyon hasznos neki - töltési idő csökkentés, élet, sebzés - mivel minden képessége AD-ból(támadási sebzés) sebez. Emiatt még Mini Gnar alakban is sokat sebez. Illetve tömérdek cc és az early- illetve midgame-je nagyon jó.
Kontra: A Mega Gnar a leghasznosabb alakja de rövid ideig tart és egy korábbi nerf-nek köszönhetően a visszatöltés is sok idő. Ebből kifolyólag később lemarad a többiektől mert a Mini Gnar elég gyengécske lategame-ben.


AD CARRY / LÖVÉSZ


(1) Sivir:
Pro: Az ultija remek csapatszintű buffot ad, nagyon jól lehet vele kite-olni(támadni folyamatosan az ellenfelet és közben hátrálni úgy hogy az nem ér utol), könnyen megtolja a minion hullámokat és a varázslat kivédő pajzsa egyenesen OP védekezés, különösen lategame-ben mikor csak 10 másodperc a töltési ideje.
Kontra: A hatótávolsága mindössze 500 egység!

(2) Vayne:
Pros: Nagyszerű párbajozásra, szét szedi a tankokat és lategame-ben is nagyon erős
Kontra: Alul marad a lane-elési fázisban és mindenki vele játszik... még azok is akik nem ADC mainek.

(3) Jinx:
Pro: Erős carry lategame-ben, nagy lőtávolság, az ultija pedig remek kivégzésekre.
Kontra: Nincs menekülő képessége.

(4) Kalista (Akár feljebb is lehetne):
Pro: Tankokat remekül kite-olja, midgame-ben rendkívül erős lesz, a lane-elés alatt is nagyon jó.
Kontra:: Most már NAGYON lemarad a lategame-ben.

(5) Corki:
Pro: Midgame-ben erős, vegyes sebzést oszt, poke-olásra kiváló(messziről támadás anélkül hogy vissza tudnának támadni)
Kontra: Lategame-ben szintén elmarad.


JUNGLEREK


(1) Elise:
Pro: Újra a jó öreg season 3-as Elise, csak még annál is erősebb. A varázstörés(magic penetration) tárgyak OP-k és kötelezőek neki főleg mivel a kis pókjai mágikus sebzést okoznak. Maxolhatod a w-t másodiknak, az E pedig kapott egy kis early game buffot. A játék elején nagy nyomást tud helyezni az ösvényekre az erdőből. Lategame-re egy op stun-bottá válik(folyton mozgásképtelenné teszi az ellenfelet)
Kontra: Nehéz vele játszani.

(2) Nidalee:
Pro: Early game-ben és midgame-ben is erős jungler. Gyorsan szedi a dzsungel lényeit. A Rúnapallossal(Runeglaive) csak még jobbak a gankjei mert az is elég ha auto-attackol. Emiatt az ingyen lich bane miatt erősebb mid- és lategame-ben mint korábban.
Kontra: Nagyon kellenek neki a killek, semmi segítő képessége a healt kivéve. Picit kisebb sebzés mid- és lategame-ben (mert már nem ad annyi AP-t a Rúnapallos mint az előző enchant DE KIT ÉRDEKEL.)

(3) Rek'sai:
Pro: Az ultija jó arra hogy farmolgass és egy váratlan pillanatban a gyanútlan ellenfeleid háta mögé kerülj. Alapból jó a sebzése bónuszok nélkül is, a W képességgel megvédhetjük a carryt a felütéssel, sőt még a gap closereket is megállíthatjuk ha jól csináljuk.
Az alagútjainak ksözönhetően gyorsabban végez a dzsungelezéssel, irányítása alatt tartja a térkép egy jelentős részét, strapabíró a passzívjával, és jók a gankjei.
Kontra: Csak egyetlen CC-je van, nem túl hasznos ha lemaradunk vele(bár mivel gyorsan ledarálja a dzsungelt, nehéz vele lemaradni).

(4) Evelynn:
Pro: Az őrszemek semmit nem érnek ellene(kivéve a dzsungel mélyébe helyezettek), early game-ben rendkívüli nyomás alatt tartja az ellenfelet, vegyes sebzés, egészen jó kezdeményezés(initiation).
Kontra: Lategame-ben lemarad.

(5) Nunu:
Pro: A Parázsbehemót(Cinderhulk) és a Q képesség könnyű dzsungelezést jelent(EZT KIHANGSULYOZNÁM, ha a parázsbehemót nélkül elfogadható volt Nunu Season 4-ben és a szimplán egy célpontot sebző képességeivel, most már van területi sebzése is a kisebb dzsungel táborokhoz.). Az ADC-ből gépfegyvert csinál a w-vel - emiatt lategame-ben is jó - ,az E-vel és az ultival pedig távoltartja a nemkívánatos személyeket. A skirmisher dzsungeles tárgy fejlesztéssel könnyedén be tud vinni egy kis valós sebzést(true damage) az auto-attackjaival. A Parázsbehemót nerfelése nem érintette túl mélyen, mert nem közvetlen közelről csapkodja az ellent hanem távol próbálja tartani őket magát pedig úgy helyezni hogy a legtöbbet tudjon segíteni.
Kontra: Nem sebez túl sokat( bár challengerben/masterben már mindenkinek jó a mechanikája). Azért került lejjebb a listán mert a skirmisher-t is nerfelték ami nagyon jó volt neki - azért még mindig jó.


KÖZÉPSŐ ÖSVÉNY


(1) Viktor:
Pro: Az alap sebzése már igen szép ( a hexcore és a Q képesség fejlesztésével is rendesen megnövekszik), ha lemarad akkor is jó marad, pillanatok alatt szétszedi akit kell, és a minionokat is játszi könnyedséggel lézerezi az E-vel. LATE GAME-BEN EGY ÁLLAT!
Kontra: A hatótávolsága kicsi, az egyetlen CC-je is csak közelre hat ( és az is inkább támadások leállítására jó mint annak indítványozására).

(2) Twisted Fate:
Pro: Elég jól tud poke-olni, majdnem globális az ultija, könnyedén aratja a minionokat, a "Luden visszhangja" boldog felhasználói közé tartozik, 6 másodpercenként van egy 2 másodperces stun-ja.
Kontra: Könnyű elkapni a grabancát miden mivel nem tud nagyon menekülni( kivéve az ultival, de azt inkább hagyjuk...)

(3) Ahri:
Pro: A buff hogy gyorsabban rohangálhat igencsak megnehezítette hogy elkapják, és amúgy is alapból mozgékony. Még mindig sebez annyit hogy kivégezzen hősöket egy teljes kombóval. Úgy van összerakva hogy kisebb baj ha hibázunk.
Kontra: A képességekkel bizony el is kell találni az ellent különben hasztalan.

(4) Orianna:
Pro: Jól összehangolható más területi ultikkal, folyamatosan sebez és segítő képessége is akad.
Kontra: Nehéz rendesen kitanulni, az ellenfél pedig könnyedén kikerüli a labdát mert eléggé látható, rövid lőtávolság.

(5) Jayce:
Pro: Rendkívül mozgékony, pillanatok alatt szétkapja aki nem figyel, lategame-re ADC lesz, a Q sebzését egy ideje feljavították.
Kontra: Az E+Q kombónak elég sok a töltési ideje, rövid lőtávolság.


TÁMOGATÓK


(1) Janna:
Pro: Az ultija gyógyít + odébb dob másokat, emberfelettien mozgékony a W-vel, mobility cipővel és a passzívval.
Kontra: Nagyon papír(könnyen megölik), nagyon jól és odafigyelve kell használni a képességeit különben hasztalan.

(2) Nautilus:
Pro: Tele van CC képességgel, az E-vel szépen sebez és segítő spellnek sem utolsó, az ultijával kiszedheti célpontját, a szintlépéssel egyre erősebb lesz(nyílván minden hős, de tanky lesz és sokat is sebez majd alapból AP nélkül is), strapabíró!
Kontra: A lane-elés alatt messziről levehetik az életét azután pedig kevésbé lehet bátor. Az E sebzését nerfelték de ez lényegtelen.

(3) Thresh:
Pro: Egy jó Thresh játékos lehozza a meccset. Rengeteg segítő képesség, tulajdonképpen mindent tud amit egy támogatónak(support) tudnia kell.
Kontra: Nehéz vele igazán jól megtanulni.

(4) Alistar:
Pro: Mid- és lategame-ben is jó, rendkívül hatékonyan lehet vele a többi ösvényen is segíteni.
Kontra: Nem sebez valami sokat, amíg a Q+W kombó visszatölt, addig csak dísz a harcban.

(5) Blitzcrank:
Pro: Egy jó behúzás megfordíthatja a játék állását, bővelkedik cc képességekben, strapabíró. Solo queue-ra isteni!
Kontra: Ha a húzások nem sikerülnek akkor kifejezetten gyenge a lane-elés alatt, a Q nagyon sok manába kerül.


VIDEÓK


Itt vannak a videók amik alapján készült a lista is. Pants are Dragon előbb a videókat dobja fel mielőtt a reddit cikket rakja össze.
Ha érdekel kik a jók vess rájuk egy pillantást:

PATCH 5.14 JUNGLE TIER LIST TOP 10

PATCH 5.14 MID TIER LIST


Ha tetszik amit Pants are Dragon csinál, iratkozz fel a csatornájára.
Köszönöm a figyelmet, találkozunk a következő patchnél!


Hozzászólások (0)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
Belépés