EU LCS 2016 változások - Fnatic

Írta Kaisuke, Kategória: E-sport
2016-01-15 14:38

Sziasztok!
Ebben a cikkben az európai profi csapatok közül a méltán leghíresebb, a legnagyobb múlttal rendelkező csapat 2016-os felállásának kialakulását mutatom be. Ez a Fnatic.

Top lane:

Nos, mint a legtöbb pozícióban, az Fnc ezen a lanen is ikonokat adott a LoL történelmének, hiszen sOAZ az egyik legnépszerűbb toplaner volt anno, és ma is. Illetve Season5-ben az ő helyére lépett be Huni. Nem lehetett könnyű dolog egy ilyen játékos helyére lépni. Eleinte nem ment neki annyira, kivéve ha megkapta Rumble-t vagy Hecarimot, akkor nagyot alkotott, de ha nem, visszaesett nem is kicsit. Ezért az ellenfelek célzott banokkal bombázták, így mélyítenie kellett a champion poolján. Sikerült is neki, és sokszor a csapat leghasznosabb játékosai közt volt. Nagyon hamar közönségkedvenc lett a Holo-holo királya. S5 tavaszi szezonjában őt választották, a "legjobb fiatal játékosnak". A nyári szezonban pedig ő is kivette a részét a csapat meneteléséből. A VB-n nem mutatott olyan jó játékot.. főleg a koreai teamek ellen nem, ennek okait ő tudhatja biztosan, de saját vélemény, hogy nem bírta a nyomást.
Amit köszönhetünk neki: Hecarim top meta, ő hozta ki (Balls mellett) a legtöbbet Rumble-ből, sok-sok outplay, rengeteg humoros jelenet. Amit én nagyon köszönök neki, az a full AD Jarvan IV. top.
De hát, valami oknál fogva úgy döntött, az Immortals néven alapuló csapat top lane-jén fogja NA-ben is riogatni ellenfeleit. Sok sikert kívánunk neki!
Őt váltotta fel a Team Dignitas toposa Gamsu. Teljesen más stílust képvisel, nagyon éli a tankokat - offtankokat, jól is megy neki, visszafogottabb, sokkal jobban mint Huni, nem annyira az a tipikus carry, ami Huni népszerűségét okozta leginkább. A teamnek hasznosabb hősökkel operál, a teleport playei is jobbak, makrojátékban (wardolás) is aktívabb. Persze néhány dologban Huni sokkal jobb volt, ezek nagyrészt mechanikai dolgok, tehát, nem olyan erős 1v1 player, a champion-jeivel sem bánik olyan jól. Persze, kevesebb tudást igénylő hőssökkel is operál ezzel kompenzálva, viszont ha ő bemegy valahová ott biztos harc lesz, próbál mindig biztonságosan játszani, jól megfontoltan dönt, míg Huni sokkal agresszívabb volt. Valószínűleg láthatunk tőle majd: Hecarim, Jarvan, Gnar. Velük játszott tavaly is a legtöbbet.

Összességében: Ha ugyanaz a csapatösszhang kialakul, mint az előző Fnaticban megvolt, Gamsu jó helyettes sőt, ha nem, akkor jönnek elő az egyéni képességek, Gamsu nem képes annyira magával húzni a csapatot, ha nem megy a többieknek. Rizikós döntés volt,ha azt kérditek ki jobb topon Huni, ha azt ki hasznosabb a teamnek, Gamsu. De az eddigi legjobb sOAZ volt, ez kétségtelen főleg Season3-ban.

Jungle:

A jungler pozíción nem kell sokat gondolkodni, hogy kimondjuk, gyengült. Legalábbis ha a Fnatic S6 előszezoni meccseit nézzük. Ez ne tévesszen meg senkit, mert Spirit a Season4-es világbajnokságon éppen a Fnaticot ejtette ki az elődöntőben, így egy VB döntőt megjárt játékosról beszélünk.
Season5-ben Reignover járta az erdőt narancssárga - feketében, és nagyon jól is ment neki. Egy szerény csendes srácot láthattunk az interjúkban, és a játékban is hasonló volt. Stabilan teljesített, az Fnc early game teljesítményében rengeteget számított, hogy ő szinte mindenütt ott volt, nem hiába vált egy idő után célzott tiltássá Olaf, vagy Rek'sai a csapat ellen. Ő sem szakította meg a tradíciót, ami pedig hogy Cyanide-t idézzem: "Fnatic junglers suck as Lee Sin"
Na arra, hogy ez megszakad, Spirit jó voltából van esély, hiszen egyik kedvenc karaktere a vak harcművész. Nagyon jó playeket csinál vele. Spirit kiemelkedő a counterjunglerkedésben, ügyesen követi szemmel az ellenfél jungleresét, és a játék korai szakaszában ha Reignover idegesítő, akkor mondhatjuk ő terrorban tart. Sajnos amióta csatlakozott, még csak Nidalee-val mutatta meg magát, ami ugyan ment neki, de egyszerűen nem illett a csapat kompozícióba, vagy az ellenfél kompozíciója ellen volt haszontalan. Emellett az angol tudása sem éppen tökéletes, tehát még kommunikációs problémák lehetnek, ezen Gamsu kicsit tud segíteni.
Gyakorta játszott championjai: Lee Sin, Nidalee, Kha'zix, Elise
Első benyomás: ezen a poszton gyengébb lett az Fnc, második pedig, adjunk neki időt, mert ő igenis top játékos, akár jobb is lehet, mint Reignoverrel, főleg ha visszaemlékezünk a VB-s teljesítményére.
Reignover az Immortals-ban folytatja, sok sikert neki, és persze Spiritnek is a legjobbakat!

Mid:

Miden semmi nem változott, maradt a katonák vezére, Azir mestere, Febiven. Febi, a tavaszi szezon kezdetén fantasztikus teljesítményt nyújtott Ahri-val, Zed-del, LeBlanc-kal, de azért nem volt olyan elsöprő a csapat, és ennek ő volt az egyik kulcsa. Hiába volt olyan jó assassinokkal, de a cc-s tank meta, és Maokai aoe dmg reduction-ja, nem kedvezett a stílusának, jó azért LeBlanc nem esett ki a metaból, de általában banolták előle, vagy elhozták. Szépen lassan átszokott a team orientált karakterekre, Cassio, Azir, Lulu, Orianna, és velük is egyre jobb és jobb lett, egyzerűen már nem lehetett a banolási zónában kiejteni a játékból, Hunihoz hasonlóan, ő is orvosolta a gyengeségét, Yellowstar-nak sikerült összefognia a csapatot, és a nyári szezonra elkezdődött a rekorddöntő győzelmi sorozat.
Tehát miden nem történt változás, és kívánunk sok sikert a következő évre is Febinek!

AD Carry

AD Carry pocízión sem történt változás, ami nem meglepő, hiszen ezen a pozíción ő és OG Niels (aki most nevet váltott) versenyzik a régió legjobbjáért folyó titulusért, bár én Forgivent megemlíteném még. Rekkles klassszikus Fnatic játékosnak tekinthető, bár pont egy éve, hogy átnézett egy kicsit az Elementsbemajd vissza (akkori legnagyobb rivális még Allieance néven), de egyébként itt is kezdett. Kíváncsian várom, hogy mit tud kezdeni majd a csapattal, hiszen állítólag ő látja el majd a csapatkapitány szerepét, bár hivatalosan nem láttam az Fnatic oldalán kiírva ki lesz az, esetleg Febiven még aki esélyes rá. Véleményem szerint visszatér majd az earlyben - mid game-ben erős adc-k kora, Corki, Caitlyn, Lucian, akikkel ő kiemelkedő tudott lenni, főleg Lucian-nel szeretett játszani S4-ben. Sok sikert neked is!

Support

Ne haragudjatok meg, de itt nem tudok nem szubjektív lenni. Fnaticnak szurkolok, Yellowstar a kedvenc játékosom, szerintem nemcsak a posztján ő a legjobb. Azért próbálkozok a realitás terén maradni.
Yellowstar, a Fnatic el capitano-ja, a francia e-sport legnagyobb alakja. Aki Season1 vége óta (VB után, sOAZ-zal együtt ment az aAa-ból) erősítette a csapatot, és legendává vált itt, megunta, elege lett, változásra vágyott, elhagyta a csapatot, és NA-ben folytatja, Doublelift párjaként a TSM csapatában. Sok sikert neki, felfoghatalan!! :(
Ez egyszerűen vitathatatlan, EU legjobb suppja volt, vagy legalábbis Edward (GosuPepper) mellett, de a végére túlnőtte őt. Amikor S4 végén az Fnc szétesett, és azt mondták nem lesz már ugyanaz, ez egy másik csapat lett sokan elhitték, a csapat tábora megcsappant, aztán, bebizonyították, ez nem igaz. Mára viszont egyértelmű, ez már nem ugyanaz, nincs xPeke backdoor, nincs sOAZ bagett, nincs Cyanide belopok mindent smite-tal, nincs Yellowstar LULULULULU ordibálása, vagy irányítása.
Helyére nem más, mint Noxiak érkezett, ő már jól ismeri párját Rekkles-t, hiszen az Fnc akadémiáján ők voltak a botlane páros, amíg nem volt Rekkles elég idős a nagycsapathoz. Noxiak miért lehetett a legjobb döntés Rekklessnek és Febinek? Vezéregyéniség, erre szükség volt, nagy szükség. Emellett,megnézzük champion pool-ját, mintha Yellowstar lenne ott, csak gyengébb és tapasztalatlanabb változatban. Majd 1-2 év múlva meglátjuk eléri-e a szintjét. Emellett shotcaller, Reignover és Yellowstar is elment, Spirit sosem volt shotcaller, Febivennek, és Rekklesnek a saját bőrére, és a sebzésokozásra túl sokat kell figyelnie, ez az amiért szinte sosem AD Carry vagy Mid Carry tölti be ezt a posztot. Noxiak pedig shotcaller, és anno az akadémiára nem más, mint Yellowstar hívta.

Itt egy kis Yellowstar hype-al élnék, nosztalgiaként:
Hiányozni fogsz! #favouriteÖsszegzés:

Összegzésként annyit, szerintem Topon, és Support poszton egyértelműen gyengült a csapat, topon nem olyan nagy mértékben. Noxiak pedig még fejlődőképes. Mid lane és AD Carry pozícióban változás nem tapasztalható, bár Rekkles teljesítményébe beleszól majd a Noxiakkal való összhang milyensége is. Ami a junglert illeti, a Nidalee-ja nem hozott megváltást, de az első fordulóban Zac-kel nagyon jó teljesítményt nyújtott, illetve a múltját is nézzük, egyértelműen pótolhatja a Reignover távozása után maradt űrt, sőt túl is teljesítheti azt. A Fnatic teljesítményénél nem is a játékosok egyéni képességei lesznek döntő tényezők, mind - mind a legjobbak közé tartoznak a régióban, viszont elment a csapat vezére, nincsenek összeszokva, a csapatnak tehát újra kell építenie magát az alapoktól. Felépíteni egy játékstílust, és tökéletesíteni azt. A Fnatic mindig is a jó early game-ről volt híres, és eddig úgy látszik továbbra is erre építenek, bár ugye ez nem meglepő, hiszen az edző is maradt.
További sikereket kívánunk, és reméljük sok-sok örömet okoznak még nekünk a riften!


Fnatic 2015 felállása


Fnatic 2016 felállása


Hozzászólások (0)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
Belépés