Sion túlélési útmutatója

Írta funatural, Kategória: Egyéb
2014-11-09 00:09

Kezded mesterfokon kezelni az élőholt harcost? Ismerd meg, hogy Riot Stashu hogyan játszik Sion-nal.

Sion felső ösvényen vagy dzsungelben jobb?


Sion-nal szinte mindig dzsungelben játszok. Felső ösvényen 1v1 helyzetekben nagyon könnyen futhatunk kemény összealításokba mobilis vagy cc alapú hősökkel, akik folyamatosan megakadályozhatják a képességei használatában, tehát odafigyelve kell választani. Dzsungelben egyik ilyen faktorra se kell figyelnünk mivel az itteni szörnyek túl keményfejűek, hogy cc-zenek vagy arrébb menjenek! Szeretem Siont a miatt is, mert tiszta tank junglerek igen ritkák mostanában (Rammus-on és Maokai-on kívül). Sion kitölti a végjátéki, dzsungel-tank cc-vel vonalat, ami szinte minden csapatösszeállításba értékes. Emellett Sion ultija kiváló gankelésre.
Ez persze nem azt jelenti hogy Sion nem jó választás felső ösvényre. Ő értékes, mint toplaner mert egy biztonságos, tankos hős, aki könnyen tisztítja le a minion hullámokat és egy erős jelenlétet jelent még akkor is, ha nem tudja egyedül megölni az ellenfelét. Csak biztosnak kell lenni, hogy megfelelően játszol vele. Zargasd ellenfeled gyakran, csinálj jó trade-ket, amikor jól használtad a Q-dat, de ne akarj egyszerre mindent.
Mindent összevetve, Sion jó tagja minden csapatnak, mivel rengeteg aggrot produkál és nagy figyelem irányul rá hála a cc potenciáljának. Tartsátok észben hogy Sion egy offenzív tank, nem egy defenzív peeler mint Maokai. Akkor érzi jól magát, ha az ellenfél csapatának kelős közepébe csattanhat.

Milyen Build-et csináljunk Sion-nak?


Két fő vonala van Sion-nak build szempontból: AD vagy Tank. Az AD build (Zombie Sion) kicsit szuboptimális mert a tankos kiépítés adja meg a legtöbb lehetőséget a képességei kialakításához, fejlődéshez és az ulti megfelelő használatához. Ha akarsz egy kis pluszsebzést, a Hexdrinker vagy a Brutalizer jó választás lehet, de a fő vonalad a túlélésed növelése legyen. HP, páncél és MR a kulcspontok egy effektív Sion-hoz, legyél a legnagyobb a leggyorsabban.

A tankos build ráadásul kapott egy kis erősítést a 4.19-es patch-el, most már a defenzív tárgyak is erősítik a passzívja idejét, nem csak az offenzív tárgyak.

Mi a képesség fejlesztésének iránya?


Hívogató először felfejleszteni a W-t, de nem kapsz annyi előnyt belőle, mert jobban fejlődik tárgyakkal, mint szintekkel. Q mindenképpen jobb választás, mert több sebzést ad, amivel könnyebb jungler-ként működni.

Felső ösvényre Q kimaxolása még mindig egy jó választás minionok ölése szempontjából, de emellett az E egy jó visszavonulási képesség. Amikor kezdesz ösvényt veszteni vagy nem tudsz direkt harcba kerülni ellenfeleddel, még mindig zargathatod őt messzebbről vele. Távolsági ellenfelek ellen az E felfejlesztése a legjobb döntés.


Gankelési tippek?


Annak ellenére, hogy Sion mobilitása elég kicsi az ultija nélkül, Sion 6-os szint előtti gankjei hatásosak lehetnek, mivel az E-jei jó távolsági lassítást adnak. A legjobb út a 6 előtti gankeléshez hogy az ellenfél minionjaival jelenj meg az ösvényen az ellenfél háta mögött. Kezdj az E-vel és közben a társad is lője el a cc-jét folytatva a te lassításod. A Q-d nagy területet fedd le, használd csapdaként, hogy ellenfelednek választania kelljen: megütöd a Q-dal / más utat választ és nagy sebzést kap be a társadtól/ használja a Flash-ét. Rossz és rossz közötti választás számára és az ellenfeled nem fog örülni.
Sion ultija nagyon erős gankelési képesség. Ha megfelelően használod, garantált hogy valami jó jön ki belőle, legyen az egy másodlagos cél, kill, vagy az ellenfél Flash-e. A legegyszerűbb mód a használatára, hogy ha saját térfeled felöli ösvényen indulsz el, mert az ellenfélnek nincs rá vision-je, viszonylag egyenes az utad és teljesen feltudod tölteni az ulti-dat. Csak ne felejtsd el figyelmeztetni a társad, hogy ne álljon az utadba!
Sion-nak elég hosszú a visszatöltési ideje az ultiján, tehát bölcsen használd. Nélküle elég sok mobilitást vesztesz és nem tudsz akkora nyomást helyezni az ellenfél csapatára.

Bármi további tipp?


Sion olyan erő, amivel számolni kell, de nem jó párharcos, ne menj bele harcba, ha egyedül vagy. Az ő igazi erőssége belevinni az ellenfelet rossz szituációkba, amit a csapattársaid kihasználhatnak, tehát figyelj arra, hogy mindig legyen valaki a közeledbe.
Te egy kezdeményező vagy. Nagyobb küzdelmeknél keres egy rejtett helyet ahonnan tudod használni az ultidat az ellenfél csapatán. A te dolgod hogy káosz és zűrzavart okoz, tehát kerülj az ellenfél mögé amikor csoportosulnak és rohanj be közéjük, majdnem biztos hogy eltalálod valamelyiket egy pusztító csapással. Plusz az ellenfél csapatának közepén találod magad ahol pont lenni is akarsz, hogy minden cc-édet kihasználd (persze csak ha a csapatod ki is tudja használni az általad okozott káoszt).
Két forgatókönyv lehetséges miután sikeresen megtámadtad az ellenfél csapatát:
1.Az ultid az egyik főbb célponton csattan (valamelyik carry-n). Nagyszerű! Használd rajta a Q-d, majd a W-d (a W-t használhatod aközben is hogy töltöd fel a Q-d, nem fogja megszakítani). Ha idáig eljutottál a te részed el is végeztetett jöhetnek a többiek.
2. Az ellenfél tankját kapod el. Ne használd rajta a Q-d! E-zd az ellenfél carry-jét majd kövesd és használd a Q-dat és az E-det.
Egy teljesen feltöltött Q-t nehéz elindítani, de nem is kell mindig találnia ahhoz, hogy hasznos legyen! Használhatod a Q-d arra, hogy helyet szakíts ki magadnak és hajtsd az ellenfeled a csapattagjaid felé. Lehet, hogy nem kapsz kill-t (vagy akár assist-ot) de az ellenfelet rossz helyzetbe taszítod, miközben üvöltheted, hogy „ ez itt az én helyem, bele ne lépj!”. Ha sikeres volt a gank, érezhetsz egy afféle késleltetett kielégülést, mert te hajtottad a halálba a másikat.
Amikor próbálod eltalálni az ellenfeled a Q-dal nem csak kizónázni, gondold végig hogy teljesen fel akarod azt tölteni vagy egy hirtelen kasztot akarsz. A legjobb persze a teljesen feltöltött, de ne hezitálj gyorskasztolni ha tudod, hogy nem fogod tudni eltalálni - mégis megkapja általa a lassítást és a csapatod tudja követni.
Akarok még egy kicsit szólni Sion ultijáról harcon kívül helyzetekben. Annak ellenére, hogy nagy visszatöltési idő van rajta a játék elején, harmadik szinten már tudni fogod használni szinte bármikor, amikor szükséged lehet rá, mivel jól fejlődik a szintek által.
Például, amikor ki akarsz kerülni nehéz helyzetekből. Amikor ultizol, Sion immunis minden cc-re, szóval ha a cc érkezése előtt ultizol, akkor eltudsz menekülni. Például ezzel át tudsz ultizni Nami hullámán, vagy ha lövedék eltalálása előtt csinálod, akkor Vayne Condemn-ét is ki tudod kerülni. Persze miután használtad az ulti az R újra megnyomásával ki tudod kapcsolni, kell egy kis idő, míg megáll, de még így is ki fog jönni belőle a területi cc amit ad maga az ulti.
Egy utolsó tipp: amikor célzol az E-del, az ellenfeled célozd, ne a miniont, amit ellöksz

Kik Sion főbb counterei?


Egy ellenséges Morgana elég kemény falat Sionnak, mert a Black Shield képessége könnyen kijátssza a mi cc-inket. Ugyanúgy figyelni kell olyan hősökre, mint Azir vagy Anivia akik képesek falat idézni, amivel könnyen lekapcsolhatják az ultinkat.
Felső ösvényen Riven nagyon rossz ellenfél, mert nagyon mobilis és a képességeink nagy részét ki tudja kerülni. Igazából Sion sose fogja összetörni az ösvényen lévő ellenfelét, az ideális szituáció számára az, hogy nem hal meg és képes úgy farmolni hogy végül rengeteg hp-ja legyen. Ami annyit jelent, hogy olyan felső ösvényes hősök ellen jó, akik nem igazán nagy párbajozók vagy csak nehezen ölnek meg, mint például más tankok.Hozzászólások (0)

Jelentkezz be az oldalra, hogy írhass hozzászólást!
Belépés